Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Γιορτή Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού στο Σύνταγμα

Γεύσεις κι αρώματα από τρόφιμα και ποτά από όλη την Ελλάδα «νοστιμίζουν» την πλατεία Συντάγματος! Θα προσφερθούν στο αθηναϊκό κοινό, το διήμερο 30 και 31 Μαΐου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, στην πρώτη Γιορτή του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού, υπό τον τίτλο «Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές».
«Ελάτε να απολαύσουμε Ελλάδα!», απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση, κατά την παρουσίαση της επερχόμενης εκδήλωσης οι εκπρόσωποι των διοργανωτών της.

Η «ΕΣΤΙΑ-Συνεργασία για την Προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας»-αστική μη κερδοσκοπική εταιρία στην οποία συμμετέχουν φορείς του κλάδου τροφίμων και ποτών, αλλά και το νεοσύστατο Κίνημα Πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε», ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κοινός τους στόχος, η προβολή των ελληνικών προϊόντων διατροφής και η ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Ήδη, με ανοιχτές ακόμα τις συμμετοχές, τουλάχιστον 60 επιχειρήσεις από τις 13 Περιφέρειες της χώρας είναι έτοιμες να στήσουν περίπτερα, με ελαιόλαδα, κρεατικά, κρασιά, γαλακτοκομικά, μέλια, γλυκά του κουταλιού, φρούτα και ποικιλία άλλων παραδοσιακών προϊόντων.
«Τονίζουμε την ανάγκη να επιστρέψουμε στις διατροφικές ρίζες μας. Ταυτόχρονα, καλούμε και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή, την ελληνική κουζίνα.

Ευελπιστούμε να περάσει το μήνυμα αυτό και στη νεολαία μας...», σημείωνε ο Πρόεδρος της «ΕΣΤΙΑΣ», Γιώργος Καββαθάς.

«Μετέχουμε ενεργά στον αγώνα για να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, να σταματήσει το κλείσιμο καταστημάτων, να στηριχθούν οι αγρότες και οι παραγωγοί μας. Σκοπός μας είναι το σύνθημά μας ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά να το ενστερνισθούν όλοι οι Έλληνες…», συμπλήρωνε ο Πρόεδρος του Κινήματος Πολιτών, Δημήτρης Μπέης.
Στο πλαίσιο του γαστρονομικού διημέρου, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, των ΕΟΤ, ΟΠΕ, Δήμου Αθηναίων, Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και της Λέσχης Αρχιμαγείρων, έχει προγραμματιστεί και σειρά παράλληλων δράσεων. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν :
*Η παρασκευή χωριάτικης σαλάτας 500 κιλών (!), από 100 αρχιμαγείρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων (31/5, 12.00-16.00). Στη συνέχεια θα διανεμηθεί στους επισκέπτες της εκδήλωσης και στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.
*Η δημιουργία της «Υδρογείου των Γεύσεων», με καλλιτεχνικά σκαλισμένα λουλούδια από λαχανικά και φρούτα, από νέους σεφ (30/5, 15.00-18.00).
*Η παρουσίαση προτάσεων για υγιεινό πρωινό, με βάση τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα από διαφορετικές περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «ΚΑΛΗΜΕΡΑ BREAKFAST» (30/5, 09.00-11.00).
ΤΑ ΝΕΑ