" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Τι λένε οι έμποροι.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, μετά την παρουσίαση των μέτρων για την καταπολέμηση του παρεμπορίου από τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνο Ρόβλια και άλλους φορείς της αγοράς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«…Μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αναβάθμιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στα επιβαρυμένα εμπορικά κέντρα των μεγαλουπόλεων, σειρά έχει η πάταξη του παρεμπορίου ως μίας παραβατικής δραστηριότητας που συνδέεται με την παράνομη μετανάστευση και μέρα με τη μέρα υποβαθμίζει και αποδυναμώνει το νόμιμο και στεγασμένο εμπόριο στις ελληνικές πόλεις.
Η ΕΣΕΕ ανέκαθεν αντιλαμβανόταν και εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται το παραεμπόριο ως ένα πρόβλημα πρώτης γραμμής, το οποίο χρειάζεται λύσεις που θα είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης και συνεργασίας ανάμεσα στους αρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς.  Η πολιτεία δείχνει εμπράκτως σήμερα ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να βελτιώσει και να εφαρμόσει τους νόμους. Επιπλέον, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα τολμηρό επιτελικό σχέδιο, από πλευράς αστυνομίας, το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα κέντρα των πόλεων, αλλά και θα εκπαιδεύει αστυνομικούς ικανούς να διαχειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις, με τη διαμόρφωση ενός «ειδικού τμήματος δίωξης παρεμπορίου» στο ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για  «την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τα Τελωνεία της Ε.Ε.», η Ελλάδα δέσμευσε το 2009 21.990.722 τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, αριθμός που την τοποθετεί στην κορυφή του αντίστοιχου πίνακα στο σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε.  Αυτό είναι ενδεικτικό για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και τη δυναμική διεύρυνσής του εάν δεν προωθηθούν άμεσα μέτρα.
Η αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που γεννά το παρεμπόριο και η πάταξη της παραοικονομίας, η οποία στο σύνολό της εκτιμάται στο 3ο% του ΑΕΠ, δηλαδή 69 δις ευρώ, συνιστά ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας, ιδίως στην πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, όπου το ελληνικό κράτος αναζητά εναγωνίως πόρους.  Από αυτά περίπου τα 25 δις αντιστοιχούν μόνο στο παρεμπόριο.  Υπό αυτήν την έννοια, βασικός στόχος της Ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η είσπραξη επιπλέον φόρων και ΦΠΑ τουλάχιστον 8 δις ευρώ ετησίως, χρήματα που χρειάζεται αλλά και δικαιούται.

Σχετικά με τα άμεσα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν για τη διασφάλιση του εισοδήματος του καταναλωτή και του μικρομεσαίου επιχειρηματία, πρέπει να υπάρξουν τρεις ταυτόχρονες ενέργειες:
•    Αποτελεσματικότερος έλεγχος στα τελωνεία κατά την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα μας.
•    Διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες, που συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στο δίκτυο πώλησης, στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, στους παράνομους μικροπωλητές, οι οποίοι τα προμηθεύουν στον καταναλωτή.
•    Απλοποίηση των διαδικασιών και της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας που προβλέπει την καταστροφή αυτών των προϊόντων, με ρίψη σε κάδους απορριμμάτων και χρήση ανεξίτηλου χρώματος από τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛΑΣ.

Η ΕΣΕΕ, εδώ και χρόνια, ζητά την «απελευθέρωση» του νόμιμου εμπορίου από την «ομηρεία» του παρεμπορίου. Συνιστά μία ακατάσχετη αιμορραγία για την ελληνική οικονομία και αγορά, αφού τα περισσότερα έσοδά του δεν παραμένουν εντός της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ και σύσσωμο το ελληνικό εμπόριο στηρίζει τα μέτρα πάταξης του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, που ανακοινώθηκαν, και αναμένει μία αποτελεσματική αντιμετώπιση  του προβλήματος. Η μάχη που ξεκινάει θα είναι σκληρή, αλλά η έκβασή της θα είναι επιτυχημένη…»
Πηγή: ΓΓΕΕ, Επιμέλεια: Στέφανος  Αναγνώστου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris