" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΥ ΚΟΥ!!! Κύριε Καραμπάτο...έχει μπανάνα!!!

Απαντώντας στο άρθρο με τίτλο «Νέες βολές μικροπωλητών για το πανηγύρι της Υπαπαντής», στις τοπικές εφημερίδες της 15ης Ιανουαρίου 2011, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γιώργος Καραμπάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Υπενθυμίζω ότι η θέση του Επιμελητηρίου μας απέναντι στο Δήμο σε σχέση με το πανηγύρι της Υπαπαντής ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: εάν το πανηγύρι πραγματοποιείται μόνο προκειμένου να εκτίθενται και να πωλούνται (όχι μόνο από μικρεμπόρους αλλά και από παραεμπόρους) είδη μαζικής κατασκευής, χαμηλής ποιότητας και αισθητικής, προέλευσης Κίνας ή άλλων χωρών της Άπω Ανατολής, που δεν έχουν καμιά σχέση με τη θρησκευτική και λαογραφική παράδοση της Χώρας και της περιοχής μας, τότε το πανηγύρι χρησιμεύει μόνο για την άσκηση αθέμιτου ανταγωνισμού στα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας, ενώ δεν έχει την παραμικρή προστιθέμενη αξία όσον αφορά στην προσέλκυση τουριστικού ρεύματος. Γιατί, κανένας σοβαρός παρατηρητής δεν μπορεί να ισχυριστεί, ότι κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής, τα καταστήματα της πόλης και κυρίως τα κέντρα εστίασης και αναψυχής, συγκεντρώνουν κίνηση …. λόγω των ευκαιριών αγοράς τέτοιων μαζικών ειδών….

Εξάλλου, η θρησκευτική αξία της γιορτής δεν εξαρτάται από μια εμποροπανήγυρη, και επομένως δεν θίγεται από τον περιορισμό του εμπορικού χαρακτήρα, τον οποίο αποφάσισε ο Δήμος -όπως έχει όχι μόνο δικαίωμα αλλά και καθήκον- με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία επικροτούμε πλήρως.

Ο Δήμος με τη βοήθεια όλων μας θα πρέπει να μετατρέψει την σημερινή εμποροπανήγυρη σε πραγματικό «πανηγύρι», σαν αυτό που όλοι θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια, με αυθεντικά είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά προϊόντα, με παραδοσιακούς καλλιτέχνες κ.λπ., ώστε όλοι μας να ζούμε κάτι αυθεντικό και ενδιαφέρον, κάτι που πράγματι να μπορεί να μας κάνει υπερήφανους και να προσελκύσει στην πόλη μας και στην περιοχή μας σημαντικό αριθμό επισκεπτών και προσκυνητών, αυξάνοντας έτσι τα περιορισμένα σήμερα μεγέθη του θρησκευτικού, του αστικού και του πολιτιστικού τουρισμού.

Κατανοούμε, ότι η θέση αυτή του Επιμελητηρίου ενοχλεί όσους έχουν άμεσα συμφέροντα από τη συνέχιση της μέχρι σήμερα κατάστασης…. Γι αυτό άλλωστε και επιτίθενται με άσχετα με το θέμα επιχειρήματα, όπως π.χ. τα περί πολυεθνικών σούπερ-μάρκετ, όταν όλοι οι συμπολίτες μας γνωρίζουν τις αλλεπάλληλες διεκδικήσεις του απέναντι στις επιχειρήσεις αυτές και την διαρκή προσπάθειά του για την ανάδειξη των στοιχείων, που τα θέτουν σε δεσπόζουσα θέση απέναντι στα αντίστοιχα μικρά και μεσαία καταστήματα.
Εμείς επιμένουμε, ως δημόσιος και κοινωνικός αντιπροσωπευτικός φορέας, όχι μόνο να υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των μελών μας, αλλά και να αναδεικνύουμε τα αναπτυξιακά συμφέροντα της περιοχής μας, μεταξύ των οποίων σημαντικό ρόλο έχει η διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας παράδοσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris