Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη του επικεφαλή του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας, Απόστολου Κόσσυβα.

Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για τη πάταξη του παρεμπορίου!!!
Προβλήματα από την επιθετική συμπεριφορά λαθρομεταναστών, οι οποίοι επιδίδονται στο παραεμπόριο, αντιμετωπίζουν οι δημοτικοί αστυνομικοί της Αθήνας, με αποκορύφωμα το επεισόδιο στην ΑΣΟΕΕ, όπου είχαν και τραυματίες. Μιλήσαμε για τα θέματα που απασχολούν την ΔΑ με τον επικεφαλής του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας, Απόστολο Κόσσυβα, ο οποίος ζητά από την Πολιτεία σαφέστερο νομικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα είναι ξεκάθαρος και κατοχυρωμένος ο τρόπος άσκησης των καθηκόντων της υπηρεσίας. Όσον αφορά στο παραεμπόριο, ο κ. Κόσσυβας υπογραμμίζει ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα, απαιτείται πολιτική βούληση και δράση στην πηγή του παράνομου εμπορίου και όχι στο τελικό στάδιο πώλησης, ζητώντας την ανάληψη δράσης κατά των κυκλωμάτων που φέρνουν στη χώρα μας τα προϊόντα-μαϊμού που πωλούν οι λαθρομετανάστες.

Τελικά, επειδή υπάρχει μια σύγχυση: τι αρμοδιότητες έχει η Δημοτική Αστυνομία, εκτός από το να κόβει κλήσεις; Θα έπρεπε να έχει περισσότερες αρμοδιότητες;
Η Δημοτική Αστυνομία με το Ν. 3731/2008 ασκεί 28 αρμοδιότητες εκ των οποίων οι 26 είναι μη σχετιζόμενες με τον ΚΟΚ. Επεκτείνονται σε αντικείμενα όπως το υπαίθριο εμπόριο, η υπαίθρια διαφήμιση, οι λαϊκές αγορές, η καθαριότητα κλπ. Ελέγχει επίσης τις διατάξεις για την ηχορύπανση, τη λειτουργία μουσικής στα καταστήματα καθώς και το ωράριο αυτών
Τελευταία με το Ν. 3868/2010 ανατέθηκε στη Δημοτική Αστυνομία και η αρμοδιότητα ελέγχου του καπνίσματος σε κοινοχρήστους χώρους. Πιστεύουμε ότι οι αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στη Δημοτική Αστυνομία είναι ουσιαστικές και σημαντικές για την ευταξία και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Συνυπολογίζοντας και το μικρό αριθμό των Δημοτικών Αστυνομικών σε Πανελλαδικό επίπεδο, πιστεύουμε ότι για να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα θα πρέπει να ασχοληθούμε μόνο με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες και αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε ένα καλύτερο και σαφέστερο νομικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα είναι ξεκάθαρος και κατοχυρωμένος ο τρόπος άσκησής τους.

Πολλά είναι τα προβλήματα που δημιουργεί η παρουσία των λαθρομεταναστών στο κέντρο και στις συνοικίες της Αθήνας. Τι προβλήματα έχει δημιουργήσει στη δική σας δικαιοδοσία η κατάσταση αυτή;
Είναι αυταπόδεικτο γεγονός για οποιονδήποτε κυκλοφορεί σε κεντρικά σημεία της Αθήνας πως το κύριο πρόβλημα που δημιουργείται στη Δημοτική Αστυνομία λόγω της παρουσίας λαθρομεταναστών, είναι το παράνομο εμπόριο. Κατά τον έλεγχο του παραεμπορίου προκύπτουν προβλήματα επιθετικής συμπεριφοράς προς τους Δημοτικούς Αστυνομικούς κατά τον έλεγχο που ασκούν διότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παράνομων εμπόρων βρίσκεται χωρίς νόμιμες διαδικασίες στη χώρα μας. Το ευκολότερο που έχουν να κάνουν για να επιβιώσουν είναι να πωλούν σε κάθε γωνιά της Αθήνας εμπορεύματα-μαϊμού εξασφαλίζοντας τα προς το ζην. Άρα για να επιλυθεί αυτό το έντονο πρόβλημα, χρειάζεται πολιτική βούληση και δράση στην πηγή του παράνομου εμπορίου και όχι στο τελικό στάδιο πώλησης.

Γιατί δεν καταπολεμάται συστηματικά και συντονισμένα το παραεμπόριο; Υπάρχουν κυκλώματα που προστατεύουν τους αλλοδαπούς «πωλητές»;
Την απάντηση σε αυτή σας την ερώτηση θα πρέπει να την αναζητήσετε στους πολιτικούς που μας εκπροσωπούν και όχι στους εργαζόμενους που καταβάλουν τα μέγιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες με κενά στο νομικό πλαίσιο που τους καλύπτει και προσπαθούν καθημερινά να περιορίσουν τη γάγγραινα του παραεμπορίου. Θα πρέπει σαφώς να υπάρχει συντονισμός των κρατικών υπηρεσιών ώστε να χτυπηθεί στη ρίζα του το πρόβλημα, και αναφέρομαι στα κυκλώματα εκείνα που φέρνουν παράνομα στη χώρα τα προϊόντα μαϊμού και τα προωθούν στη συνέχεια μέσω των λαθρομεταναστών, στην αγορά.
Υπάρχουν πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, που σιγοντάρουν τη δράση των παραεμπόρων και των κυκλωμάτων των δουλεμπόρων; Έχετε παρατηρήσει κάτι;
Δε γνωρίζω αν υπάρχουν πολιτικές οργανώσεις ή και κόμματα που σιγοντάρουν τη δράση των παρεμπόρων και των κυκλωμάτων των δουλεμπόρων. Αν υφίσταται όμως κάτι τέτοιο και διαπιστώνονται ποινικά αδικήματα, είναι χρέος των κρατικών υπηρεσιών να τα ελέγξουν.

Σχετικά με το περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ, τι ακριβώς έγινε εκεί; Υπήρξε πρόβλημα στο συντονισμό με την ΕΛΑΣ ή σας έστειλαν στο στόμα του λύκου;
Συνάδελφοί μας κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στις 23/12/2010 έξω από την ΑΣΟΕΕ σε παράνομους μικροπωλητές, δέχθηκαν οργανωμένη και άγρια επίθεση από μια μερίδα συμπολιτών μας μαζί με λαθρομετανάστες, οι οποίοι έφεραν πρόχειρο οπλισμό (σιδερολοστούς και ξύλα) απέναντι σε άοπλους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας.
Η επίθεση που σημειώθηκε είναι καταδικαστέα και άδικη κατά τη γνώμη μας, γιατί οι συνάδελφοί μας, δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από τη δουλειά τους, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα κάποιων άλλων δημοτών να απολαμβάνουν τη νομιμότητα στην πόλη τους. Όσον αφορά το υπηρεσιακό-επιχειρησιακό κομμάτι αναζητήστε τις απαντήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες.
www.ellkosmos.gr