" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Το Τάλιν και το Τούρκου, πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2011



Το Τούρκου της Φινλανδίας και το Τάλιν της Εσθονίας είναι οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2011 και οι δύο πόλεις ετοιμάζονται να ανοίξουν την καρδιά και την ψυχή τους, παρουσιάζοντας σε σειρά εκδηλώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ότι καλύτερο έχουν να δείξουν.
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της Ένωσης. Στόχος της είναι να δείξει την πολιτιστικό πλούτο και την ποικιλία που χαρακτηρίζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, υπογραμμίζοντας παράλληλα όλα εκείνα που ενώνουν. Κάθε χρόνο ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας απονέμεται με απόφαση των κυβερνήσεων σε δύο πόλεις από διαφορετικά κράτη μέλη.

Τάλιν: μεταξύ ανατολής, δύσης, βορά και νότου.

Τα υπέροχα τοπία και η μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων θα αφήσουν ζωντανές αναμνήσεις σε όποιον επισκεφθεί μια πόλη που μπορεί να είναι ταυτόχρονα ανεκτική και ισχυρογνώμων ενώ ένας από τους κεντρικούς στόχους είναι να έρθουν πιο κοντά και να αναδειχθούν παράλληλα η πόλη και η θάλασσα. Πόλη με πλούσια θεατρική παράδοση, το Τάλιν θα φιλοξενήσει ανάμεσα σε πολλά άλλα σειρά συναυλιών και παραστάσεων της εναλλακτικής σκηνής, από συναυλίες τζαζ του Bobbi McFarri και το φεστιβάλ μόδας νέων μέχρι τα μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής και το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα γλυπτικής με φωτιά…

Όπως σημείωσε η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Siiri Oviir, η πολιτιστική πρωτεύουσα θα δώσει μια νέα ώθηση στον πολιτισμό στο Τάλιν και θα βοηθήσει την προσέλκυση επισκεπτών, όχι μόνο φέτος αλλά διαχρονικά.

Τούρκου: εκεί που το παλιό συναντά το νέο

Οι υπέροχες νύχτες του βορά φωτίζουν μια πόλη που βρίσκει τις ρίζες της στον 13ο αιώνα. Στις όχθες του ποταμού Aura η επίσημη "Χριστουγεννιάτικη" πόλη της Φινλανδίας έχει πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση, πλωτά εστιατόρια και έντονη φοιτιτική ζωή.

Κάποτε μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Τούρκου πάντα απετέλεσε κοιτίδα καινοτομίας και πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας. Εκτός από τα κλασικά πλέον μουσικά φεστιβάλ του, φιλοξενεί μεσαιωνική αγορά, καλοκαιρινό θεατρικό φεστιβάλ και τεράστια ποικιλία χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Κεντρικό στοιχείο των φετινών εκδηλώσεων θα είναι ο τριήμερος εορτασμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που φιλοδοξεί να "βάλει φωτιά και να φέρει τον έρωτα" στον Aura. Θα ακολουθήσουν μουσικές, φιλολογικές, θεατρικές, κινηματογραφικές αλλά και αρχιτεκτονικές και ακόμα αθλητικές εκδηλώσεις, όλες συνδεδεμένες με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένης Φινλανδο-Ιαπωνικής θεατρικής βραδιάς, συναυλίες Τζαζ, παραστάσεις όπερας και πολλά άλλα.

Συνολικά προβλέπονται 150 χωριστά προγράμματα με χιλιάδες επιμέρους εκδηλώσεις και ένα κεντρικό μήνυμα: ο πολιτισμός κάνει καλό στην (ψυχική) υγεία. Απόδειξη; Εννέα σταθμοί πρώτων βοηθειών σε όλη την πόλη θα μοιράζουν εκτός από… βοήθεια και προσκλήσεις στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οι γιατροί κρίνουν ότι θα βοηθήσουν τον κάθε "ασθενή".

25 χρόνια μετά…

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης προήλθε από μια τυχαία συνάντηση το 1985 της Μελίνας Μερκούρη με τον Γάλλο τότε ομόλογό της, υπουργό Πολιτισμού Τζάκ Λανγκ. Περιμένοντας κάποια πτήση μαζί συζήτησαν τι ήταν εκείνο που θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά τους Ευρωπαίους. Η απάντηση είναι πλέον γνωστή και η Αθήνα έκανε τα εγκαίνια την ίδια χρονιά. Σήμερα, 25 χρόνια αργότερα περισσότερες από 40 πόλεις έχουν μοιρασθεί τον τίτλο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris