" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Holi Festival: Η εντυπωσιακή γιορτή στην Ινδία που γεμίζει τις πόλεις με χρώμα

Ο ΧΡΩΜΑΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
Holi Festival: Η εντυπωσιακή γιορτή στην Ινδία που γεμίζει τις πόλεις με χρώμα

Κάθε χρόνο, στην αρχή της Άνοιξης, η Ινδία γεμίζει χρώματα στο πλαίσιο του ετήσιου θρησκευτικού φεστιβάλ Holi, όπου οι πιστοί πετούν ο ένας στον άλλο χούφτες με πολύχρωμη σκόνη.

Η εντυπωσιακή αυτή γιορτή σχετίζεται με την Ινδουιστική θρησκεία: Σύμφωνα με τον μύθο, ο Χιρανιακασίπου, ο βασιλιάς των δαιμόνων, είχε ευλογηθεί από τον θεό Μπράχμα με την αθανασία και κανείς δε μπορούσε να τον σκοτώσει. Ο Χιρανιακασίπου όμως έγινε αχάριστος και αλαζόνας, απαρνήθηκε τους θεούς και απαγόρευσε με απειλές στους πιστούς τη λατρεία τους.

Ο γιος του δαίμονα, Πραχάλντα είχε παραμείνει πιστός στο θεό Βισνού και παρά τις προσπάθειες του εξοργισμένου πατέρα του να τον σκοτώσει, ο Πραχάλντα πάντα επιβίωνε και συνέχιζε να λατρεύει τον Βισνού. Τότε ο Χιρανιακασίπου τον έριξε σε φωτιά να καεί, ωστόσο η αδελφή του Χιρανιακασίπου, Χολίκα (Holika) προστάτευσε τον ανιψιό της και πήρε τη θέση του στη φωτιά σώζοντας τον.

Το φεστιβάλ Holi, είναι αφιερωμένο στην αυτοθυσία της Χολίκα και γίνεται κάθε Ανοιξη, ενώ στην πόλη Μαθούρα που ήταν η γενέτειρα του θεού Κρίσνα, οι εορτασμοί κρατούν 16 μέρες.

Πλέον η γιορτή, πέρα από τη θρησκευτική πλευρά της, θεωρείται και επίσημος αποχαιρετισμός του χειμώνα και καλωσόρισμα της πολύχρωμης Ανοιξης γι' αυτό οι πιστοί μαζεύονται κατά χιλιάδες και παίζουν πόλεμο με πολύχρωμες σκόνες όλη μέρα, ενώ μόλις δύσει ο ήλιος, ανάβουν μεγάλες φωτιές που λέγονται «Holika Dahan» και συμβολίζουν το κάψιμο της Χολίκα.

Σταυρούλα Μπρούστα









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris