" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Σε παζάρια και υπαίθριες αγορές.

Από το Καπαλί Τσαρσί στην Αιγυπτιακή Αγορά της Κωνσταντινούπολης, στην αγορά του Ελ Χαλίλι στο Κάιρο της Αιγύπτου και από κει στη Μεντίνα της Τύνιδας. Στην υπαίθρια αγορά έξω από το ναό του Αλέξανδρου Νιέφσκι στη Σόφια αλλά και στο φημισμένο παζάρι της Ξάνθης!

Μπαχάρια, χρώματα και αρώματα, βότανα και φρεσκοαλεσμένος καφές. Σουβενίρ και αντίκες, παλιά κέρματα, κοσμήματα και χρυσαφικά, ναργιλέδες, υφάσματα, ρούχα - «μαϊμού» και είδη σπιτιού. Τελικά, στα παζάρια -τα λεγόμενα σουκ (souq), όπως τα αποκαλούν- και τις υπαίθριες αγορές, εκτός από το ότι βρίσκεις ό,τι θέλεις, κάνεις και χάζι, και βεβαίως κάνεις και το απαραίτητο παζάρεμα. Σε περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτελεσματικό, σε κάποιες άλλες το μόνο που καταφέρνεις είναι να ζαλιστείς και να φύγεις με γεμάτες τσάντες αλλά άδειο πορτοφόλι!

Καπαλί Τσαρσί - Κωνσταντινούπολη

Και ποιος δεν έχει επισκεφτεί τη Σκεπαστή Αγορά -το λεγόμενο Capali Carsi- στη μητρόπολη των 17 εκατ. περίπου κατοίκων, την Κωνσταντινούπολη!

Η αγορά του Καπαλί Τσαρσί αποτελείται από περίπου 4.000 μαγαζιά και, μεταξύ άλλων, φημίζεται και για την κατασκευή της (1461). Αντίκες, κοσμήματα, χαλιά, αναμνηστικά, ναργιλέδες και βεβαίως η αποθέωση των προϊόντων - «μαϊμού». Κατά τις αγορές σας, μην παραλείψετε να κάνετε και τα απαραίτητα παζάρια, αν και έχουν περιοριστεί κατά πολύ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ τα ενοίκια των καταστημάτων, με αποτέλεσμα οι έμποροι να έχουν ανεβάσει τις τιμές στα προϊόντα τους. Εντός των στοών του Καπαλί Τσαρσί λειτουργούν μαγαζάκια για μια γρήγορη στάση, για τσάι, καφέ κ.ά., ενώ εκτός της αγοράς και γύρω απ' αυτή λειτουργούν πολλά ταχυφαγεία.
Αιγυπτιακή Αγορά - Κωνσταντινούπολη

Η πολυσύχναστη Αιγυπτιακή Αγορά (Misir Carsisi) και πάλι στην Κωνσταντινούπολη είναι ιδανική για όλους όσοι θέλουν να προμηθευτούν μπαχάρια, τουρκικά γλυκά κ.ά. Βρίσκεται στο Eminonu, επικρατεί βεβαίως το αδιαχώρητο, οπότε χρειάζεται προσοχή όσο βρίσκεστε εντός της αγοράς. Εξω από αυτήν, το Γενί Τζαμί, γνωστό και ως Γενί Βαλιντέ Σουλτάν Τζαμί.

Εκεί και οι χαρακτηριστικές βάρκες που σερβίρουν σάντουιτς με ψητό φιλέτο παλαμίδας, μαρούλι και κρεμμύδι. Και βεβαίως, η γέφυρα του Γαλατά, με τους ψαράδες να ψαρεύουν στα νερά του Βοσπόρου και τα ταβερνεία στο κάτω διάζωμα της γέφυρας.

Ελ Χαλίλι - Κάιρο

Στην καρδιά του Καΐρου -της πόλης των «χιλίων μιναρέδων», όπως την ονομάζουν- πρωτεύουσας της Αιγύπτου, βρίσκεται το φημισμένο σουκ Χαν Ελ Χαλίλι. Πρόκειται για έναν εμπορικό λαβύρινθο, ηλικίας τουλάχιστον 500 ετών, με μαγαζάκια που πουλούν από φανταχτερές κελεμπίες και ναργιλέδες, μέχρι δερμάτινα, μπακιρένια αντικείμενα, αιγυπτιακά σουβενίρ κ.ά.

Για την ιστορία, το 1384, ένας εμίρης με το όνομα Ελ Χαλίλι έχτισε ένα τριώροφο χάνι (πανδοχείο), με σκοπό να στεγάζει τους πλανόδιους εμπόρους και τις πραμάτειες τους. Το χάνι κατεδαφίστηκε το 16ο αιώνα, η αγορά όμως είχε καθιερωθεί ως το εμπορικό κέντρο της πόλης. Στη αγορά Ελ Χαλίλι βρίσκεται και το διάσημο καφενείο Fishawi -ή αλλιώς το Καφενείο των Καθρεφτών, το οποίο αποτελούσε στέκι καλλιτεχνών του Καΐρου και, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρά του και τη διακόσμηση με τους τεράστιους καθρέφτες στους τοίχους.

Μεντίνα – Τύνιδα

Στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, την Τύνιδα, με τους 1.600.000 περίπου κατοίκους, και συγκεκριμένα στη Μεντίνα -την παραδοσιακή αραβική πόλη- βρίσκεται το παζάρι με τα καταστήματα το ένα πλάι στο άλλο. Αλλη μια παραδοσιακή αγορά που αξίζει να επισκεφτεί κανείς στην Τύνιδα, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα βρει τα παραδοσιακά τυνησιακά κλουβιά, ναργιλέδες, κελεμπίες, ξυλόγλυπτα, χειροποίητα κεραμικά σκεύη, μπακίρια, ρόδια της ερήμου, κομπολόγια, κοσμήματα, μπαχάρια, χουρμάδες κ.ά.
Κυριακάτικη υπαίθρια αγορά - Σόφια

Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια, με 1.100.000 πληθυσμό, κάθε Κυριακή, γύρω από τον καθεδρικό ναό του Αλεξάνδρου Νιέφσκι (Alexander Nevski), λειτουργεί υπαίθρια αγορά. Παζάρι με αντίκες, παλιά αντικείμενα από την εποχή του κομμουνισμού, σουβενίρ αλλά και κρέμες και σαπούνια με ροδόνερο, για το οποίο φημίζεται η χώρα, χειροποίητα σεμεδάκια, ζωγραφικά τοπία, δίσκοι μουσικής, παλιές φωτογραφικές μηχανές, νομίσματα κ.ά. είναι αραδιασμένα στους υπαίθριους πάγκους.

Επισκεφτείτε τον εντυπωσιακό ναό του Αλέξανδρου Νιέφσκι, το σημαντικότερο μνημείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, χτισμένο στα 1904 - 1912. Στη συνέχεια, κάντε στάση στο παζάρι, χαζέψτε, παζαρέψτε και αγοράστε ό,τι σας κάνει «κλικ»!

Σαββατιάτικο παζάρι - Ξάνθη

Να 'μαστε και στο «δικό» μας παζάρι, αυτό της Ξάνθης, εκεί όπου κάθε Σάββατο, από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι, πλήθος κόσμου καταφτάνει για να κάνει τις αγορές του. Ενα συνονθύλευμα ανθρώπων, θρησκειών και προϊόντων, μια ιστορία που χάνεται στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου. Μελετώντας τις μαρτυρίες, φαίνεται πως τα δομικά στοιχεία του παζαριού μέσα στους αιώνες παρέμειναν ίδια. Αλλαξαν κατά περιόδους τα είδη των εμπορευμάτων, καθώς κάποτε λειτουργούσε ως ζωαγορά και άλλοτε ως αγορά των παραγωγών οπωροκηπευτικών. Αλλαξαν επίσης η ημέρα και η τοποθεσία, καθώς μέχρι το 1920 το παζάρι γινόταν στη σημερινή κεντρική πλατεία, κάθε Κυριακή. To παζάρι της Ξάνθης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους ανάπτυξης της υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα. Θα βρεις τα πάντα, από ζαρζαβατικά και φρούτα, μέχρι είδη σπιτιού και ρουχισμού, υποδήματα, μπαχάρια, βότανα και πολλά άλλα.


Κείμενο - φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου nchiotopoulou@ekdotiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris