Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ναύπλιο:Κύκλωμα «πουλούσε προστασία» σε λαϊκές

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Άργους, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εκβίαζαν έμπορους, στο Άργος και το Ναύπλιο Αργολίδας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς ρομά, στη Νέα Κίο και στη Γλυκειά Αργολίδας, καθώς και στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν συνολικά 10 άτομα, τέσσερις άνδρες, ηλικίας από 18 έως 28 ετών, καθώς και έξι γυναίκες, ηλικίας από 20 έως 38 ετών, αντίστοιχα, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης, της αρπαγής, της απειλής, της παράνομης βίας, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, των σωματικών βλαβών και της παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα.

Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη έξι ρομά, εκ των οποίων οι τέσσερις αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Από τους ανωτέρω περιλαμβανόμενους στη δικογραφία, οι τρεις, είναι ήδη έγκλειστοι σε φυλακές της χώρας, για διάφορα αδικήματα.

Μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα, καθώς και κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων έρευνας, προέκυψε ότι τα άτομα αυτά συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από το 2010 και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, εκβίαζαν με τη χρήση απειλών, σωματικής βίας και όπλων, ρομά εμπόρους, που δραστηριοποιούνταν στις λαϊκές αγορές του Άργους και του Ναυπλίου Αργολίδας και τους εξανάγκαζαν να τους καταβάλλουν εβδομαδιαίως, χρήματα, για «προστασία», ενώ μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον 22 περιπτώσεις εκβίασης.

Επιπλέον, οι δράστες αφαιρούσαν με εκβιαστικό τρόπο, από τους πάγκους λαϊκών αγορών προϊόντα, χωρίς να καταβάλουν το ανάλογο αντίτιμο, ενώ επίσης προέβαιναν και στην επιβολή «αντιποίνων» σε όσους αντιδρούσαν στην καταβολή των χρημάτων που ζητούσαν ή σε όσους αντιστέκονταν στην αφαίρεση των προϊόντων τους.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθη ένας 41χρονος, γιατί αντιστάθηκε στους αστυνομικούς.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Άργους σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου, διερευνάται όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.