" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Στις υπαίθριες αγορές της Αθήνας.

Άλλη μια δημοσιογραφική στήλη,αυτή τη φορά από το in2life.gr, από την πένα του Νικόλα Γεωργιακώδη ,έχει έντυπο ρεπορτάζ για τις υπαίθριες αγορές και συνάμα αναφέρεται στο πρόγραμμα των πανηγυριών που εκδίδουμε ως Συνδικάτο.
Διαβάστε το άρθρο εδώ.http://www.in2life.gr/home/buy/article/376986/ypaithria-pazaria-kai-agores-sthn-athhna.html


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
Υπάρχουν πράγματα στην πόλη τα οποία φέρνουν στο νου άλλες εποχές: τα μπαρμπέρικα, οι γειτονιές της Πλάκας, οι λατέρνες στην Ερμού, τα θερινά σινεμά, τα μωσαϊκά στα πατώματα και ένα σωρό ακόμα λεπτομέρειες.
Σε αυτά λοιπόν θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και τις υπαίθριες αγορές/ παζάρια της, για τον vintage – και ολίγον τι decadence – αέρα που αποπνέουν κάθε φορά που τις επισκεπτόμαστε.
 Εκεί βρίσκουμε – σχεδόν – τα πάντα: από ρούχα και διακοσμητικά, μέχρι είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές συσκευές, vintage αντικείμενα, κρύσταλλα και τρόφιμα.
Ακολουθήστε μας λοιπόν, σε μία υπαίθρια βόλτα στις πιο γνωστές της Αθήνας.
 Οι αγορές των ρακοσυλλεκτών στον Βοτανικό 
Μέρες: Κάθε Κυριακή από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα
Τοποθεσία: Πλησίον Μετρό «Ελαιώνας»

 Στην αρχή ήταν.. μία και στηνόταν τις Κυριακές στην Πλατεία Κορεάτικης Αγοράς.
Πλέον οι υπαίθριες αγορές/παζάρια των ρακοσυλλεκτών διπλασιάστηκαν και στεγάζονται σε δύο παράλληλους δρόμους, κοντά στον σταθμό του Μετρό «Ελαιώνας».
Η μία, εκείνη του Σωματείου «Ερμής»,  κατοικοεδρεύει στη συμβολή των οδών Αγίας Άννης και Αγίου Πολύκαρπου, ενώ η δεύτερη του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών «Αλληλεγγύη» βρίσκεται σε απόσταση πέντε λεπτών, δίπλα στο εκκλησάκι του Άγιου Σάββα.

 Σε μια multi ethnic ατμόσφαιρα, τα παζάρια απλώνουν πάνω σε κουβέρτες και λινάτσες ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: από μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια μέχρι φορτιστές κινητών, γυμνές Barbie, παλιά κασετόφωνα, πίνακες ζωγραφικής, κορνίζες, ηλεκτρολογικά είδη, βιβλία δίσκους και ρετρό υπολογιστές που θα κάνουν τη tech γενιά των 80’s να ρίξει δάκρυα συγκίνησης.
 Το Γιουσουρούμ στην πλατεία Αβησσυνίας
 Μέρες: Σάββατο και Κυριακή από το πρωί
 Τοποθεσία: Πλατεία Αβησσυνίας

 Το γνωστότερο, παλαιότερο, και πλέον τουριστικό υπαίθριο παζάρι του κέντρου της πόλης στήνεται κάθε Σάββατο και Κυριακή (με έμφαση την Κυριακή) από τις 9.00 το πρωί έξω από τα παλαιοπωλεία και τις αντικερί της πλατείας.
Στους πάγκους του θα βρείτε πορσελάνες, υαλοδημιουργίες και μπρούτζινες οικοσκευές, τρομπέτες και σαξόφωνα, αυθεντικά juke box, vintage τηλέφωνα, βινύλια, αρτ ντεκό καναπέδες, γραφομηχανές, πορτραίτα γνωστών και μη προσωπικοτήτων, παλιά βιβλία και αρκετούς κρυμμένους «θησαυρούς» σε μεγάλο εύρος τιμών, από λογικές μέχρι πανάκριβες (από 2€ μέχρι 1000€).
Μετά το χάζεμα και τις αγορές και αφού βγείτε από τη χρονοκάψουλα που σας ταξίδεψε πίσω στον χρόνο στην παλιά Αθήνα, περάστε από το Λουκούμι Bar, ακριβώς δίπλα, για καφεδάκι με θέα Ακρόπολη.
 Η αγορά του Σχιστού 
Μέρες: Κάθε Κυριακή από το πρωί μέχρι το μεσημέρι
Τοποθεσία: Στην ομώνυμη λεωφόρο

Σε σκηνικό το οποίο μπλέκει στοιχεία βουκολισμού (ο τσιμεντένιος δρόμος, τα βράχια στα πέριξ, οι πράσινες λοφοπλαγιές) και βαλκανικού παζαριού, η αγορά του Σχιστού δίνει την εντύπωση ότι έχετε περάσει τα σύνορα της Αττικής – και του χωροχρόνου. Στους πάγκους της θα βρείτε από τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια και εσώρουχα, μέχρι ηλεκτρικές συσκευές, χαλιά, ζωοτροφές, CD και… οδοντιατρικά εργαλεία, τα οποία διαφημίζονται με μαρκετίστικους όρους που περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο φράσεις όπως «δύο ευρώ, ό,τι πάρεις δύο ευρώ».
Στο τελευταίο της κομμάτι – αυστηρώς ακατάλληλο για φιλόζωους- η αγορά φανερώνει το πραγματικά σουρεάλ της πρόσωπο, με πάπιες, κότες, παπαγαλάκια, καναρίνια και χρυσόψαρα προς πώληση.
Το παζάρι του Πειραιά
 Μέρες: Κάθε Κυριακή από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι
Τοποθεσία: Πίσω από τον ηλεκτρικό

Το παζάρι στο οποίο οι παλαιότεροι αναφέρονται ως «το παζάρι της Πλατείας Ιπποδάμειας», από την προηγούμενη γεωγραφική του θέση, στήνεται τα τελευταία χρόνια στις οδούς Αλιπέδου και Ομηρίδου Σκυλίτση.
 Το εν λόγω παζάρι έχει κάτι από χρώμα και άρωμα ανατολίτικου σουκ, με κάθε εθνικότητας μικροπωλητές να διαλαλούν την πραμάτεια τους στους διερχόμενους περαστικούς, κάτω από τις στριμωγμένες τέντες.
Στους πάγκους του θα βρείτε τα πιο ετερόκλητα εμπορεύματα: ρούχα, εσώρουχα, ντους, CD, παλιά νομίσματα, ψάθινα καλάθια, κλουβιά, σκεύη μαγειρικής, παιχνίδια, παπούτσια, καλλυντικά, βιβλία, γυαλιά ηλίου, γιγάντια φυλαχτά για το μάτι, καλλυντικά, πρίζες, κουβέρτες, οικοσκευή, λουλούδια, χαλιά, ακόμα και ωδικά πτηνά!
Οι τιμές εδώ δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 5€ ανά τεμάχιο. Must μετά τα ψώνια σας, μια στάση στα πλανόδια «ψητοπωλεία» δίπλα στους πάγκους, για δοκιμές αντοχής στομαχιού με χοιρινά καλαμάκια και λουκάνικα.
 Η Βαρβάκειος Αγορά
Μέρες: Καθημερινά και Σάββατο από το πρωί μέχρι τις 16.00
Τοποθεσία: Σοφοκλέους και Ευριπίδου

Η μεγαλύτερη υπαίθρια (κατ’ όνομα, μιας και τυπικά στεγάζεται) αγορά της Αθήνας βρίσκεται επί της Αθηνάς και η επίσκεψη σε αυτή καθημερινές και Σάββατα είναι κάτι σαν ιεροτελεστία για τον μέσο αθηναίο.
Ανάμεσα σε φωνές από κρεοπώληδες, μυρωδιές από φρέσκα σφάγια και αρμύρα θάλασσας, ο επισκέπτης της Βαρβακείου βρίσκει ντόπια, κατά κύριο λόγο, κρέατα και αλιεύματα πάσης φύσεως σε άκρως χαμηλές τιμές.
Κοτόπουλα, βοοειδή, συκωτάκια, γλυκάδια, σπαλομπριζόλες, φιλέτα, φρέσκο ψάρι και οστρακοειδή είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που εκτίθενται στους πάγκους σε άκρως συμφέρουσες τιμές, στις οποίες μάλιστα γίνεται «σκόντο» όσο η αγορά πλησιάζει στο κλείσιμό της.
Αφού ψωνίσετε, μην αμελήσετε να περάσετε από το παραδοσιακό οινομαγειρείο Παπανδρέου, το οποίο μετρά την ιστορία του από το 1898(!) και σερβίρει ποιοτικό φαγητό, σε χορταστικές μερίδες και οικονομικές τιμές.
 Οι παραδοσιακές θρησκευτικές εμποροπανήγυρεις 
Αποτελούν πανάρχαια συνήθεια, η οποία μεταφέρθηκε στα χριστιανικά χρόνια, όταν κάθε οικισμός πανηγύριζε – και συνεχίζει να πανηγυρίζει- τον προστάτη Άγιό του.
Πλέον αποτελούν αφορμή για κάθε λογής μικροπωλητές, να εκθέσουν την υπαίθρια πραμάτεια τους μετά το πέρας του πανηγυριού σε συγκεκριμένους δρόμους και στενά των περιοχών.

Στην Αττική, οι προσεχείς εμποροπανήγυρεις προγραμματίζονται για τις 24 και 25 Μαρτίου (Ευαγγελισμός) σε δρόμους τις Νίκαιας, του Ίλιον και του Περιστερίου, για τις 3 και 4 Μαρτίου στον Βύρωνα (Λαζάρου) και 16 και 17 Μαρτίου (Ζωοδόχος Πηγή) σε Δάφνη, Αχαρναί, Βύρωνα, Ίλιον, Πειραιά και Αθήνα.
 Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα όλου του έτους στη σελίδα του Συνδικάτου Μικροπωλητών Ελλάδος



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris