" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης :Γιορτή του Κρασιού

H Γιορτή του Κρασιού
Οργανώνεται και φέτος από την Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας τις 21 και 22 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΣΙΑΜΑΡΗ
H Γιορτή του Κρασιού ή Wine Festival, όπως την αποκαλούν, οργανώνεται και φέτος από την Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας τις 21 και 22 Φεβρουαρίου 2015. Με την ευκαιρία αυτή παραθέτω το πιο κάτω άρθρο το οποίο έγραψα παλαιότερα.

«Η Γιορτή του Κρασιού οργανώθηκε για πρώτη φορά στη Λεμεσό το 1961, στο θαυμάσιο περιβάλλον του Δημόσιου Κήπου. Έκτοτε συνεχίζεται κάθε χρόνο μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο. Στις αρχές διαρκούσε μια βδομάδα. Τώρα, όμως, η διάρκειά της διπλασιάστηκε και έγινε μια πολιτιστική εκδήλωση την οποία παρακολουθούν πολλές χιλιάδες άτομα, ντόπιοι και ξένοι.

Κάθε βράδυ, οι χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν τους χώρους του Δημόσιου Κήπου για να περάσουν λίγες ξέγνοιαστες ώρες διασκεδάζοντας και πίνοντας άφθονο κυπριακό κρασί και παρακολουθώντας τις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραστάσεις.

Η Γιορτή του Κρασιού καθιερώθηκε ως θεσμός στην Κύπρο γιατί έχει το λαϊκό έρεισμα. Ο αρχικός στόχος της Γιορτής ήταν η προσφορά ψυχαγωγίας στο κοινό, ξένο και ντόπιο, θυμίζοντας το αρχαίο μυστήριο της βακχικής επικοινωνίας. Πίνοντας άφθονο κρασί, διασκεδάζοντας και τρώγοντας δημιουργείται η ατμόσφαιρα που σε μεταφέρει σ' έναν κόσμο ξεγνοιασιάς.

Ο δεύτερος στόχος ήταν ασφαλέστατα η προβολή και προώθηση της κυπριακής οινοβιομηχανίας, των κυπριακών κρασιών, που είναι ανταγωνίσιμα με πολύ καλές ποικιλίες κρασιών του εξωτερικού.

Αυτοί οι αρχικοί στόχοι έχουν σήμερα αναβαθμιστεί και η Γιορτή του Κρασιού, όπως αναφέραμε στην αρχή, έχει εξελιχθεί σε μια θαυμάσια πολιτιστική εκδήλωση η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον των όπου γης Κυπρίων, ιδιαίτερα Λεμεσιανών, οι οποίοι προσπαθούν να επισκεφθούν την πατρίδα κατά τη διάρκειά της. Το ίδιο κάνουν και πολλοί ξένοι τουρίστες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε μια διοργάνωση της Γιορτής του Κρασιού στη Λεμεσό προσκλήθηκε και έλαβε μέρος το Χορευτικό Συγκρότημα της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας το οποίο παρουσίαζε κάθε βράδυ κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς και, όπως ξέρουμε, άφησε άριστες εντυπώσεις.

Η Γιορτή του Κρασιού στην Κύπρο έχει πετύχει απόλυτα τους στόχους της. Εχει αποκτήσει αυτό το λαϊκό χρώμα στο οποίο και προσέβλεπε.

Το καλλιτεχνικό μέρος της Γιορτής προσφέρει θεατρικές επιθεωρήσεις, λαϊκούς παραδοσιακούς χορούς από διάφορα χορευτικά συγκροτήματα συνοδευόμενα από λαϊκούς οργανοπαίκτες, και παραστάσεις καραγκιόζη που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως στα παιδιά.

Στους χώρους της Γιορτής γίνεται κάθε χρόνο έκθεση του παραδοσιακού αγροτόσπιτου για να δουν οι επισκέπτες και κυρίως οι ξένοι πώς ζούσαν οι αγρότες της Κύπρου.

Σε μια πλευρά του κήπου υπάρχει το παραδοσιακό πατητήρι, το οποίο προσελκύει πάρα πολλούς τουρίστες οι οποίοι χορεύοντας με συνοδεία τη μουσική των λαουτάρηδων πατούν τα σταφύλια και παρουσιάζουν τον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας των σταφυλιών.

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ



Η Γιορτή του Κρασιού έχει καθιερωθεί και στην Αυστραλία χάρη στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας. Κάθε χρόνο περί το τέλος του Φλεβάρη οργανώνεται το Φεστιβάλ του Κρασιού και οι χιλιάδες επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, εντελώς δωρεάν, τα διάφορα είδη κυπριακών κρασιών τα οποία προσφέρουν οι κυπριακές οινοβιομηχανίες και η κυπριακή κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, η Γιορτή του Κρασιού στη Μελβούρνη προσφέρει άφθονη ψυχαγωγία, θεατρικά σκετς, παραστάσεις, κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς καθώς και χορούς από τα διάφορα μέρη της ηπειρωτικής και της νησιώτικης Ελλάδας από συγκροτήματα της παροικίας και μπόλικη μουσική για μικρούς και μεγάλους.

Στην Γιορτή γίνονται επίσης εκθέσεις με θέματα την παραδοσιακή ζωή της Κύπρου καθώς και εκθέσεις με θέμα τον αγώνα του νησιού μας για ελευθερία.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε επίσης τα παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα τα οποία παρουσιάζονται στη Γιορτή του Κρασιού και τα οποία μπορεί ο κάθε ένας να τα απολαύσει με ένα ελάχιστο τίμημα..

Η Γιορτή του Κρασιού στη Μελβούρνη σημειώνει κάθε χρόνο σημαντική επιτυχία. Αυτό δίνει θάρρος και κουράγιο στους ιθύνοντες να συνεχίσουν την προσπάθεια και ο θεσμός αυτός, που έχει ήδη καθιερωθεί, να αναπτυχθεί και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο.

Πολλοί ίσως δεν το γνωρίζουν ότι στο μακρινό Darwin, η εκεί Κυπριακή Κοινότητα οργανώνει εδώ και πολλά χρόνια Γιορτή του Κρασιού μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο. Η γιορτή αυτή περιλαμβάνει δωρεάν κυπριακό κρασί, χορό και διασκέδαση. Η μικρή κυπριακή πατριά του Darwin δεν έχει τις δυνατότητες να οργανώσει μεγάλες καλλιτεχνικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως οι μεγάλες κοινότητες.

Παρόλ' αυτά, με τον τρόπο της κάνει γνωστή την πολιτιστική μας κληρονομιά και τις παραδόσεις μας στους εκεί Αυστραλούς και Έλληνες καθώς και στα μέλη άλλων εθνικοτήτων.

Τελευταία άρχισε να οργανώνει Γιορτή του Κρασιού και η Κυπριακή Κοινότητα του Σίδνεϊ. Η πρώτη διοργάνωση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Αυτό ενθάρρυνε τους ιθύνοντες της Κοινότητας και σύμφωνα με πληροφορίες θα καθιερωθεί και εκεί σαν ετήσιος θεσμός.

Ελπίζουμε να αρχίσουν όλες οι Κυπριακές Κοινότητες, όλων των Πολιτειών, να οργανώνουν Γιορτές ή Φεστιβάλ που να βασίζονται πάνω σε γνωστές παραδόσεις της ιδιαίτερης μας πατρίδας. Με τον τρόπο αυτό θα μεταλαμπαδέψουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας την αγάπη προς την πατρίδα που δεν γνώρισαν και να τα κάνουμε να νιώθουν περήφανα που κατάγονται απ' αυτήν».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris