" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ρόδος: κόντρες για τους μικροπωλητές.

Το θέμα «μικροπωλητές», με όλες του τις παραμέτρους, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, χθες το μεσημέρι, στο γραφείο του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, υπό τον ίδιο και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Στην ουσία επρόκειτο για μία πρώτη συνάντηση εργασίας για το θέμα αυτό, για το οποίο η κατευθυντήρια γραμμή του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής είναι, βέβαια, η ευταξία και η αναβάθμιση της εικόνας που παρουσιάζει το κέντρο και η παραλιακή ζώνη της πόλης (και όχι μόνο) κατά τη θερινή περίοδο.

Έναν περίπου μήνα πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, το ζήτημα των μικροπωλητών θέτει επί τάπητος η Δημοτική Αρχή καθώς είναι βασικό για την εύρυθμη λειτουργία αλλά και την εικόνα που παρουσιάζει (κυρίως) το κέντρο της πόλης της Ρόδου.
Πρόκειται, βέβαια, για ένα θέμα που έρχεται και επανέρχεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όμως, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει…αισθητές αλλαγές.

Στη χθεσινή συνάντηση, λοιπόν, συμμετείχαν, καταρχήν, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τους μικροπωλητές κ. Γιώργος Πόκκιας, όπως και ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Μεσαιωνικής Πόλης κ. Γιώργος Κακούλης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Μίλτος Παγκάς, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης κ. Χάρης Λαμπρίδης, ο προϊστάμενος της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων κ. Καρυδάκης, όπως και εκπρόσωπος της αρχαιολογίας.
Σημειώνεται ότι, χθες, δεν ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις αφού, προφανώς, ο Δήμαρχος ήθελε να ακούσει τις προτάσεις των εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών αλλά και να δώσει κατευθυντήριες γραμμές.

Άλλωστε, το θέμα έχει δρόμο ακόμα μια και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει η διαδικασία για τις άδειες και τα πόστα για τη φετινή χρονιά ενώ όλες οι αποφάσεις θα επικυρωθούν από το δημοτικό συμβούλιο μέσα στο Μάρτιο.
Καταρχήν, στην κορυφή του σχεδίου της Δημοτικής Αρχής είναι, τι άλλο, η ευταξία στην πόλη και ιδιαίτερα στις κεντρικές περιοχές, επίσης να επικρατεί μία ομοιομορφία στους πάγκους και τα κιόσκια των μικροπωλητών αλλά να γίνει και ένα «συμμάζεμά» τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στα σχέδια περιλαμβάνεται και η «μετακόμιση» στα τραπεζάκια που βρίσκονται μπροστά από τα ημερόπλοια, πιθανότατα στον διπλανό προβλήτα.

Για…πολλοστή φορά, βέβαια, τα τελευταία χρόνια στόχο αποτελεί όχι μόνο να μην υπάρχουν παράνομοι πάγκοι μικροπωλητών αλλά όσοι έχουν άδεια να λειτουργούν βάση αυτής και να μην παρουσιάζονται φαινόμενα όπου πάγκοι μετατρέπονται σε...μίνι μάρκετ!
Μάλιστα, στη χθεσινή σύσκεψη έγινε λόγος για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν τέτοια φαινόμενα, σε επαγγελματίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και είναι σύννομοι με τις άδειές τους.

«Πονοκέφαλο», τώρα, και για την καινούργια Δημοτική Αρχή αποτελεί το θέμα των  μικροπωλητών στο Νεώριο που είναι περίπου 25 και, ως γνωστόν, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήθελε να μεταφερθούν από εκεί μετά και από σχετική απόφαση του Δικαστηρίου.
Τώρα, ο Δήμος φαίνεται ότι προσανατολίζεται να τους νομιμοποιήσει από τη στιγμή που δραστηριοποιούνται εκεί για χρόνια και αντιδρούν. Βέβαια, θα μπουν αυστηρές προδιαγραφές τις οποίες θα πρέπει να πληρούν.

Όσο για εκείνους που δραστηριοποιούνται στα «Πλατανάκια» (σ.σ. Πύλη Ντ’ Αμπουάζ), είναι περίπου στους 17 και με την έναρξη της νέας σεζόν αναμένεται να έχουν τα νέα, ομοιόμορφα, κιόσκια.

Μάλιστα, η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου αναμένεται να ετοιμάσουν αυτούς τους νέους πάγκους που θα πρέπει να εγκριθούν πρώτα από την αρχαιολογία και στη συνέχεια από το δημοτικό συμβούλιο. Στο μεσοδιάστημα, βέβαια, θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη με τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών και τους πολιτικούς προϊσταμένους ώστε να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις αυτές.

Ένα ακόμη «μέτωπο»  είναι το παραλιακό αφού η εικόνα που παρουσιάζει κάθε άλλο παρά ικανοποιητική κρίνεται. Πρόκειται για την περιοχή απέναντι από τα Δικαστήρια όπου, επίσης, θα μπει τάξη σε όσους δραστηριοποιούνται εκεί-σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η μεταφορά των τραπεζιών μπροστά από τα ημερόπλοια-ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα εξαντλείται η αυστηρότητα της επιβολής ποινών και προστίμων.

Πηγή : Σύσκεψη στο δημαρχείο για τους μικροπωλητές | Η ΡΟΔΙΑΚΗ


Ν. Κουκούλης: «Υπάρχει οριστική δικαστική απόφαση που ορίζει την άμεση απομάκρυνσή τους από το Νεώριο»

Κάθετα αντίθετα είναι τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου με τις προθέσεις της δημοτικής αρχής να νομιμοποιήσει τη δραστηριότητα των μικροπωλητών στο πάρκο της πλατείας Νεωρίου. Απεναντίας μάλιστα η απερχόμενη διοίκηση είναι διατεθειμένη να έρθει σε κόντρα με το Δήμο, καθώς οι πάγκοι έχουν μετατραπεί σε καταστήματα και η όλη δραστηριότητα δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις οργανωμένες αγορές της Νέας Αγοράς και της παλιάς πόλης.
Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική», δεν υπάρχουν πάγκοι. Υπάρχουν σταθερές, μεγάλες μεταλλικές κατασκευές που θυμίζουν παραγκούπολη. Σχεδόν όλες οι κατασκευές είναι θεμελιωμένες στο έδαφος γεγονός που από μόνο του αφαιρεί τον προσδιορισμό «κινούμενος πάγκος» που προαπαιτείται για να δοθεί οποιαδήποτε άδεια. Είναι επίσης τραγική η αδιαφορία όλων απέναντι στην ασχήμια που εμφανίζει το πάρκο, που βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της Ρόδου.
«Δεν θα επιτρέψουμε να νομιμοποιηθεί μια δραστηριότητα που λειτουργεί ενάντια στο υγιές εμπόριο», δήλωσε χθες προς τη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Κουκούλης. Ο ίδιος ήταν εμφανώς δυσαρεστημένος από τη διαπίστωση ότι στο δήμο γίνονται συσκέψεις και σε αυτές δεν καλούνται οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκούλη, η δραστηριότητα των μικροπωλητών στο Νεώριο είναι παράνομη. «Υπάρχει δικαστική απόφαση, η οποία μάλιστα είναι οριστική, σύμφωνα με την οποία οι μικροπωλητές πρέπει να απομακρυνθούν από το συγκεκριμένο σημείο. Η απόφαση υπάρχει, όμως δεν έχει βρεθεί δημοτική αρχή για να την εφαρμόσει».
Το όλο θέμα είναι σοβαρό και εγγίζει την καρδιά του εμπορίου. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι καταστηματάρχες, οι περισσότεροι από τους οποίους χρυσοπληρώνουν ενοίκια για να μπορούν να διατηρήσουν μια επιχείρηση σε κεντρικό σημείο. Πληρώνουν φόρους, πληρώνουν υπαλληλικό προσωπικό, τέλη και αρκετές άλλες υποχρεώσεις. Μάλιστα πληρώνουν και αρκετά λεφτά κάθε χρόνο προκειμένου να αξιοποιήσουν ένα μέτρο δρόμου μπροστά από τα καταστήματά τους για να βγάλουν μια βιτρίνα και να εκθέσουν εμπόρευμα.
Την ίδια στιγμή, χωρίς μισθώματα, χωρίς σοβαρές υποχρεώσεις, με όλο το δρόμο στη διάθεσή τους, οι συγκεκριμένοι μικροπωλητές αποκομίζουν πολλαπλάσια κέρδη. Κερδίζουν και είναι λογικό να κερδίζουν διότι βρίσκονται στο πιο κεντρικό σημείο του νησιού, έχουν περιορισμένα έξοδα και το χειμώνα ουδείς τους ενοχλεί για τις παράγκες που εγκαταλείπουν σε κοινή θέα.
Βέβαια, οι μικροπωλητές υποτίθεται είναι πρόσωπα αναξιοπαθούντα, πολύτεκνα, που συγκεντρώνουν μια σειρά από προϋποθέσεις για να κερδίσουν τη θέση. Στο πάρκο του Νεωρίου είχαν αρχικώς εγκατασταθεί 15 μικροπωλητές και ακολούθως έγιναν 30. Εάν τελικώς η δημοτική αρχή θέλει να υποστηρίξει τους ανθρώπους αυτούς είναι απολύτως σεβαστό. Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να τηρηθούν τρεις συνθήκες:
Α) Πόσοι από τους μικροπωλητές, που είναι εγκατεστημένοι στο συγκεκριμένο σημείο, είναι πράγματι αναξιοπαθούντες;
Β) Γιατί θα πρέπει να επικρατεί αυτή η ασχήμια στο χώρο;
Γ) Γιατί θα πρέπει το στατικό εμπόριο να είναι για άλλη μια φορά το θύμα της κοινωνικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει ο δήμος;
Τα θέματα αυτά θα αναλυθούν εκτενώς τις επόμενες ημέρες και από τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, η οποία θα επιδιώξει συνάντηση με τη δημοτική αρχή. Ως άμεση ενέργεια, θα είναι να αποσταλεί επιστολή προς τον δήμαρχο και προς κάθε αρμόδιο, όπου θα αναλύονται οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στην αγορά. Ακολούθως σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις θα ζητηθεί από τη δημοτική αρχή να αναιρέσει την πρόθεσή της να νομιμοποιήσει τους μικροπωλητές στη συγκεκριμένη θέση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου οδηγείται σε εκλογές. Οι εκλογές συζητείται να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα, σε ημερομηνία που ακόμα δεν έχει αποφασισθεί. Ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Κουκούλης είναι αποφασισμένος να «κλείσει» το θέμα «Νεώριο» προτού παραδώσει τα ηνία στη νέα διοίκηση του συλλόγου.
 Πηγή:www.dimokratiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris