" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

H MAFIA της ΑΘΗΝΑΣ

Μπορούμε να υποθέσουμε πώς ξύπνησε το πρωί ο κ. Γ. Καμίνης. Ανοιξε το ένα μάτι, σκέφτηκε ότι είναι δήμαρχος Αθηναίων και άρθρωσε ένα μακρόσυρτο «ωωωχχχ». Οσο κέφι και αν έχει ο άνθρωπος, όση δύναμη και αν πήρε από την αναπάντεχη νίκη, μπαίνει σε περίοδο τετραετούς μαρτυρίου.
Το ξέρει καθένας που τη ζει αυτήν την πόλη· το πρόβλημα δεν είναι ότι λείπουν τα ανθοστόλιστα παρτέρια ή ότι δεν δίδονται μαθήματα ζωγραφικής σε νήπια. Η Αθήνα δεν εξασφαλίζει τα στοιχειώδη στους ανθρώπους της. Ιδού ένα πρώτο πρόβλημα για τον δήμαρχο: Ποιοι λογίζονται ως οι άνθρωποι αυτής της πόλης.
Εκείνοι που ζουν, εκείνοι που πήγαν στα προάστια αλλά ψηφίζουν στο κέντρο, εκείνοι που έχουν επιχειρήσεις, εκείνοι που δεν έχουν ούτε σπίτι ούτε δουλειά ούτε χαρτιά; Με το «καλημέρα», λοιπόν, πρέπει να ασχοληθεί με την ανθρωπογεωγραφία και να δώσει προτεραιότητες. Οι προτεραιότητες ως γνωστόν φέρνουν γκρίνιες.
Ας πιαστούμε από ένα παράδειγμα, αυτό που αφορά την επιχειρηματικότητα στην πόλη. Στις προγραμματικές δηλώσεις του ο κ. Καμίνης αναφέρει ότι θα ενισχύσει τους νέους, την καινοτομία και τα πράσινα. Επίσης, ότι θα δημιουργήσει ειδικούς χώρους για να πωλούν οι παράνομοι μετανάστες νόμιμα εμπορεύματα.
Δεν θα αναφερθούμε στην προγραμματική απροθυμία σύνθεσης των παραμέτρων, ότι δηλαδή η ερημοποίηση του κέντρου συνδέεται με το κλείσιμο των μαγαζιών και αυτό με την παραοικονομία. Με την πολιτική θεώρηση του νέου δημάρχου είναι προφανές ότι οι φτωχοδιάβολοι που καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια με την πραμάτεια τους είναι οι τελευταίοι κρίκοι μιας παράνομης αλυσίδας. Οι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες μικροπωλητές, έχουν προμηθευτές οι οποίοι διαθέτουν αποθήκες, μεταφέρουν τα προϊόντα τους με φορτηγά, εισάγουν τα λαθραία με κοντέινερ. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία ούτε ψυχροπολεμικοί πράκτορες για να εντοπιστούν οι μαφιόζοι. Αν δεν είναι γνωστοί στις Αρχές, σημαίνει ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι άχρηστος. Αν είναι γνωστοί, υποθέτουμε ότι υπάρχει υψηλή κάλυψη.
Τα αυτά ισχύουν με τα άλλα προβλήματα, των οποίων η επιφάνεια ενοχλεί τους Αθηναίους, το βάθος όμως εξυπηρετεί το οργανωμένο έγκλημα ή το οργανωμένο συμφέρον. Οσοι κυκλοφορούν στην Πατησίων, έχουν προσέξει ότι το πρωί γεμίζει με νεοφερμένους βαλκάνιους Τσιγγάνους και το βράδυ αναστενάζει από τις αφρικανές πόρνες. Οι περίοικοι διαμαρτύρονται και διολισθαίνουν στα άκρα: να σπρώξουμε τους ανεπιθύμητους στην παραπάνω ρούγα. Το ερώτημα είναι αν ο νέος δήμαρχος θα καταφέρει να συντονίσει τις ενέργειες ώστε να εντοπιστούν οι διακινητές ανθρώπων που θησαυρίζουν με την ανοχή ή την αποδοχή του κράτους. Για τα σκουπίδια οι κατάσταση πάει πιο μακριά από τα γραφεία των συνδικαλιστών που απεργούν κάθε χρόνο: ανακατεύονται εργολάβοι των ΧΥΤΑ και διάφοροι πολιτικάντηδες. Από μόνος του ο κ. Καμίνης δεν μπορεί να τα διαχειριστεί όλα αυτά.
Δεν μπορεί ούτε να στεγάσει τους 20.000 αστέγους ούτε να διώξει την πρέζα, χωρίς τη συνδρομή της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο απερχόμενος δήμαρχος έχει συχνά αναφερθεί στην ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της Αθήνας. Στα λόγια πάντοτε- αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο. Επί των ημερών του βάλθηκε να πασπαλίσει με χρυσόσκονη όλα αυτά τα προβλήματα. Δεν μαζεύονταν τα σκουπίδια, στριφογυρνούσε όμως το καρουζέλ στην πλατεία Συντάγματος. Τα πεζοδρόμια είναι σπασμένα, το δημοτικό ραδιόφωνο όμως θρέφει διάφορους ακαμάτηδες. Θα μπορέσει άραγε να κάνει τη διαφορά ο κ. Καμίνης, να τα βάλει με τις μαφίες και να επαναφέρει την αισθητική ευρωπαϊκής πρωτεύουσας; Μέχρι στιγμής πρόλαβε να κάνει ένα νεύμα: έχοντας πληροφορηθεί ότι το χριστουγεννιάτικο πανηγυράκι θα στοιχίσει 1,6 εκατ. ευρώ, θέλει να δεσμεύσει τον απερχόμενο σε εγκράτεια. Από τους Αθηναίους ζητεί να μείνουν στην πόλη και να το παλέψουν. Αξίζει;
greekopinios

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris