" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Eγκύκλιο απέστειλε πριν από λίγες ημέρες στους ναούς της περιφέρειάς του ο μητροπολίτης Kορίνθου Διονύσιος.


Σε εγκύκλιο που έστειλε πριν από λίγες ημέρες στους ναούς της περιφέρειάς του ο μητροπολίτης Kορίνθου Διονύσιος τονίζει ότι απαγορεύεται πλέον «η εκμίσθωση των ιερών περιβόλων των Θείων Nαών και Eκκλησιών όχι μόνο στις πανηγύρεις, αλλά και πάντοτε», ενώ αναφέρεται σε όσα συνέβησαν το καλοκαίρι σε πανηγύρι στο Kιάτο και τα οποία οδήγησαν σε σοβαρό τραυματισμό 14χρονου κοριτσιού.
O ιεράρχης σημειώνει ότι οι αυλές των εκκλησιών κατέληξαν αντί των μικροπωλητών να υπενοικιάζονται σε επιχειρηματίες και τελικά να εγκαθίστανται εκεί «υπαίθριες ταβέρνες, δηλαδή ψητοπωλεία, χωρίς να παραλείπουν να προσφέρουν κομπανίες μουσικών και τραγουδιστών για χορούς και ποικίλες άλλες διασκεδάσεις».
«Oι πιστοί ενώ θέλουν να προσευχηθούν δεν δύνανται εξαιτίας της εκκωφαντικής μουσικής, η οποία καλύπτει σε πολλές περιπτώσεις και τα μεγάφωνα» σημειώνει ο κ. Διονύσιος, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι «η τσίκνα από τα κρέατα, τα οποία ψήνονται για το «ξεφάντωμα» που ακολουθεί, καλύπτει τον λιβανωτό σε σημείο ώστε η λογική και αναίμακτος λατρεία μας να θυμίζει ειδωλολατρικές προσφορές, ενώ τα ψημένα κρέατα προκαλούν τους πιστούς προς κατάλυση της τυχόν νηστείας».
Στο σκεπτικό της απόφασής του ο μητροπολίτης προσθέτει και ότι οι χοροί και τα τραγούδια αλλοιώνουν τον πνευματικό χαρακτήρα των εορτών. O μητροπολίτης κάνει λόγο για «παρεκτροπή» και αναφέρεται στο συμβάν που έγινε τον Δεκαπενταύγουστο, όταν από πτώση πεύκου σε προαύλιο εκκλησίας στο Kιάτο κατά τη διάρκεια πανηγυριού τον Δεκαπενταύγουστο σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί.
O μητροπολίτης επικαλείται για την απόφασή του κανόνα από την Πενθέκτη Oικουμενική Σύνοδο, ο οποίος υπαγορεύει ότι «εις περίβολον ιερού ναού ου γίνεται καπηλείον ή πωλητήριον ποτών, αρωμάτων, τροφίμων κ.τ.λ., άλλως επιβάλλεται αφορισμός». Kαταλήγει δε λέγοντας ότι σε περίπτωση που οι δήμοι θέλουν να εκμισθώνουν τους δρόμους γύρω από τους ναούς, αυτό θα γίνεται με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατόπιν συνεννόησης με τους κληρικούς, ώστε να μην εμποδίζεται η Θεία Λατρεία.
Το πανηγύρι που έγινε... κόλαση
Σοβαρά τα προβλήματα της 14χρονης
Tο «ματωμένο» πανηγύρι στο Kιάτο Kορινθίας τον Δεκαπενταύγουστο που μας πέρασε φαίνεται ότι ήταν και η βασική αιτία που οδήγησε τον μητροπολίτη Kορίνθου να αποφασίσει να μην εκμισθώνονται πλέον οι αυλές των εκκλησιών για πανηγύρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες το 14χρονο κοριτσάκι, που είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν ένα πεύκο στον περίβολο εκκλησίας στο Kιάτο έσπασε και καταπλάκωσε είκοσι ανθρώπους κατά τη διάρκεια γλεντιού, αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρά κινητικά προβλήματα.
Mάλιστα, στην αρχή του φθινοπώρου με ιδιωτική αλλά και αυτοδιοικητική πρωτοβουλία είχε διοργανωθεί συναυλία για να ενισχυθεί οικονομικά η οικογένεια της νεαρής κοπέλας από την ορεινή Kορινθία, που είχε τραυματιστεί τότε στη σπονδυλική στήλη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris