" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τσουνάμι από την Κίνα καταστρέφει την Ελληνική Αγορά ρίχνοντας σε απελπισία πολλούς επαγγελματίες.


Γιάννης Αλεξόπουλος, Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης και Πρόεδρος του σωματείου Υφασματοπωλών και Ετοίμων Ενδυμάτων Ξάνθης:
«Τα κινέζικα καταστήματα είναι σαν την Λερναία Ύδρα, κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν δύο»
Οι Έλληνες καταστηματάρχες επιστρατεύουν πιο οικονομικές τιμές για να χτυπήσουν την αναδουλειά


Τα κινέζικα καταστήματα, που συνεχίζουν να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, αποτελούν το μεγάλο αγκάθι που ενοχλεί την ελληνική αγορά σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο κατ’ επέκταση. Το θέμα έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τους οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, με βασικό σκοπό την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της επέκτασης κινέζικων υποκαταστημάτων ανά την χώρα. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχει βρεθεί κάποια βιώσιμη λύση.
Βέβαια, τα κινέζικα προϊόντα αν και γνωστά για την χαμηλή τους ποιότητα, αποτελούν μια οικονομική λύση για τους περισσότερους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι πλήττονται βάναυσα από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της σύγχρονης εποχής. Με αυτό τον τρόπο, ωστόσο, ο μεγάλος ασθενής της χώρας, η εγχώρια αγορά, επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα τα κινέζικα συμφέροντα να υπερισχύουν έναντι των ελληνικών.
Να σημειώσουμε δε, ότι τα περισσότερα από τα κινέζικα καταστήματα δεν είναι καν ενταγμένα στο Επιμελητήριο ή κάποιο άλλο εμπορικό φορέα, λόγω της νομοθεσίας που υπάρχει. Κάποιος Κινέζος που ζει πολλά χρόνια σε χώρα της ΕΕ ανοίγει ένα κεντρικό κατάστημα, έχοντας την δυνατότητα δημιουργίας υποκαταστημάτων σε άλλα κράτη- μέλη. Τα υποκαταστήματα δημιουργούν άλλα υποκαταστήματα σε άλλα σημεία της χώρας. Για παράδειγμα από τα καταστήματα της Ξάνθης σχεδόν κανένα δεν είναι δηλωμένο, καθώς θεωρούνται ως υποκαταστήματα του κεντρικού καταστήματος που βρίσκεται σε άλλη πόλη της χώρας. Ουσιαστικά φαίνονται ως νομότυποι και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων, των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται.
Αναφερόμενος στον αθέμιτο ανταγωνισμό, τον οποίο δημιουργούν καταστήματα κινέζικων συμφερόντων στην εγχώρια αγορά, που έτσι και αλλιώς πλήττεται από τα οικονομικά βάρη της εποχής, ο κύριος Γιάννης Αλεξόπουλος, Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Σωματείου Υφασματοπωλών και Ετοίμων Ενδυμάτων Ξάνθης, επισημαίνει πως «παλιότερα υπήρχε πρόβλημα ακόμα και με τα ωράρια λειτουργίας αυτών των καταστημάτων, για παράδειγμα λειτουργούσαν τις Κυριακές ή και άνοιγαν τα καταστήματά τους έντεκα και δώδεκα η ώρα το βράδι. Η κατάσταση έχει συμμαζευτεί κάπως με την συνδρομή της αστυνομίας, την οποία ειδοποιούσαμε για να κάνει έλεγχο. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, δεν είναι μόνον τοπικό. Πρέπει να λυθεί σε κεντρικό επίπεδο, γιατί δεν αρκεί να μαζέψεις μόνον δυο- τρεις μικροπωλητές από εδώ, τη στιγμή που θα έρθουν άλλοι από άλλες περιοχές. Πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουμε με αυτή την “γάγγραινα”. Είναι σαν την λερναία Ύδρα, κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν άλλα δύο» και συνεχίζει λέγοντας ότι «ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργούν οι πλανόδιοι Κινέζοι. Όλο αυτό το παραεμπόριο δημιουργεί πρόβλημα ακόμα και σ τους δικούς μας μικροπωλητές».
Παράλληλα, αναφερόμενος στην πολυπλοκότητα επίλυσης του προβλήματος ο κύριος Γ. Αλεξόπουλος τονίζει ότι «πάμε στην αστυνομία, εκεί μας εξηγούν ότι είναι θέμα της δημοτικής αστυνομίας. Η δημοτική αστυνομία είναι γύρω στα οκτώ άτομα, που αν τους μοιράσεις σε δυο βάρδιες, έχουν μείνει δυο- τρεις. Βέβαια, είχαμε έρθει σε επικοινωνία με την Εποπτεία Εμπορείου, για να γίνει ένα μεικτό κλιμάκιο, προκειμένου να μπορεί να κάνει κατασχέσεις κάποιων εμπορευμάτων. Νομίζω, ότι έγιναν κάποιες κατασχέσεις εμπορευμάτων. Στη συνέχεια, μας ότι δεν έχουν αποθηκευτικό χώρο στον Δήμο. Πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με το Τμήμα Εμπορίου, την Δημοτική Αστυνομία, ακόμα και με την Αστυνομία».
Ερωτηθείς, σχετικά με το εάν θα έπρεπε οι καταστηματάρχες του εμπορικού ιστού να προσαρμόσουν τις τιμές τους ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών, οι οποίοι στρέφονται πολλές φορές προς τα κινέζικα καταστήματα, για να προμηθευτούν τον απαραίτητο ρουχισμό ανάλογα με το πορτοφόλι τους, ο κύριος Γ. Αλεξόπουλος απαντάει ότι «η αγορά αυτορυθμίζεται σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Κάποιος μπορεί να βρει ένα επώνυμο προϊόν ή κάτι ποιο οικονομικό, ανάλογα με αυτό που θέλει να αγοράσει. Ακόμα και τα μαγαζιά που εμπορεύονται πιο καλά προϊόντα, πουλάνε και υποδεέστερα προϊόντα, για να εξυπηρετήσουν αυτή την κατάσταση. Η αγορά επιστρέφει σε πιο οικονομικά προϊόντα. Είναι λογικό να πουλάμε αυτά που ζητά ο κόσμος. Υπάρχουν συνάδελφοι που πουλάνε παπούτσια με εκατό ευρώ και υπάρχουν συνάδελφοι που πουλάνε παπούτσια με δεκαπέντε ευρώ στα καταστήματα, ίδιες τιμές με το παζάρι. Απλά το παζάρι της Ξάνθης έχει γίνει ένα χώρος για βόλτα, κυρίως, των δημοσίων υπαλλήλων που δεν δουλεύουν το Σάββατο».
Από:ΦΩΝΗ ΞΑΝΘΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris