" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

«Ένας πολιτισμός στο τραπέζι σας»

Να ταξιδέψετε 600 χιλιόμετρα ίσαμε τις Σέρρες για να απολαύσετε τις ομορφιές του νομού και να γευτείτε τις νοστιμιές της τοπικής κουζίνας, είναι λίγο δύσκολο. Μπορείτε όμως, να πεταχτείτε μέχρι το Σύνταγμα, στον υπόγειο χώρο του ΜΕΤΡΟ, όπου 40 παραγωγοί, συνεταιρισμοί, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ξενώνων μετέχουν από τη Δευτέρα έως και Παρασκευή, στην έκθεση με τίτλο «Ενας πολιτισμός στο τραπέζι σας». Κουβεντιάστε μαζί τους, ενημερωθείτε για τα αξιοθέατα της περιοχής, γευτείτε μερικά από τα θαυμάσια τοπικά προϊόντα, τα οποία μπορείτε επί τόπου να αγοράσετε, ή ζητήστε να σας πουν, πού θα τα βρείτε στην Αθήνα.
«Στον νομό Σερρών είναι σίγουρο πως δεν θα βαρεθείτε, έχει ενδιαφέροντα μέρη και δραστηριότητες για να ασχοληθούν άνθρωποι όλων των ηλικιών», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αναστασία, που με τον σύζυγο και τον γιο της διατηρούν έναν μικρό ξενώνα οκτώ δωματίων στο χωριό Χρυσοχώραφα, δίπλα στη λίμνη Κερκίνη.
Η κ. Αναστασία αναλαμβάνει ρόλο... ξεναγού: «Ο νομός μας διαθέτει αρχικά τον υπέροχο υγροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης, με τα 260 είδη πουλιών, τα ιαματικά λουτρά του Σιδηρόκαστρου, το σπήλαιο της Αλιστράτης, μήκους ενός χιλιομέτρου με τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς, τα ερείπια της Αρχαίας Αμφίπολης με το Θέατρο, τα βυζαντινά μοναστήρια του Ιωάννη του Προδρόμου και του Αγίου Γεωργίου, το οχυρό Ρούπελ, που αντιστάθηκε μέχρι τέλους στα στρατεύματα του Χίτλερ και παραδόθηκε μόνο μετά τον εξαναγκασμό σε συνθηκολόγηση της Ελλάδας. Επίσης, μπορεί κανείς να ασχοληθεί με αθλητικές δραστηριότητες, όπως ιππασία και ποδηλασία γύρω από τη λίμνη, rafting στον ποταμό Αγγίτη, ή να απολαύσει αγώνες αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας στο αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών».
Εκτός, όμως από τα αξιοθέατα, εκείνο που χαρακτηρίζει τον νομό Σερρών, είναι η εκλεκτή κουζίνα, στην οποία «πρωταγωνιστεί» ως βασικό πιάτο ο νεροβούβαλος, το είδος της πανίδας, το οποίο εκτρέφεται στην περιοχή. Σε όλη την περιοχή της Κερκίνης εκτρέφονται 2.500-3.000 βουβάλια, που ανήκουν σε 21 εκτροφείς. Από αυτά παράγονται 300 κιλά γάλα ημερησίως. Τα προϊόντα του γάλακτος (γιαούρτι, βούτυρο και τυρί φέτα) κυκλοφορούν στις αγορές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.
«Το γάλα τους είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως γι αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη λακτόζη. Επιπλέον, έχει περιέχει μόνον 0,65% χοληστερόλη (σσ. το βοδινό έχει 3,14%) και 92% μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, 37,7% σε σίδηρο και 118% σε φώσφορο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Γιαρτιμίδης, ο οποίος διαθέτει φάρμα με 80 νεροβούβαλους και δική του μονάδα επεξεργασίας γάλακτος στην περιοχή.
Οι νεροβούβαλοι όμως φημίζονται και για το πολύ νόστιμο κρέας τους, από το οποίο φτιάχνονται λουκάνικα, σαλάμια και ο περίφημος καβουρμάς. Ο Γ. Μπόρας, έχει στην έκθεση τον δικό του χώρο με προϊόντα. Διανέμει στους επισκέπτες φυλλάδιο συνταγών για το μαγείρεμα του βουβαλίσιου καβουρμά και σημειώνει: «Το κρέας τους είναι τόσο νόστιμο, επειδή ζουν στο φυσικό περιβάλλον και τρέφονται από αυτό».
Άλλες σερραϊκές λιχουδιές, που εκτίθενται στο Σύνταγμα είναι οι περίφημες μπουγάτσες και η εξαιρετική χειροποίητη ζύμη Σερρών, ο τραχανάς και γενικά τα ζυμαρικά με βουβαλίσιο γάλα, το λουκούμι ακανές από φρέσκο βούτυρο και καβουρδισμένο αμύγδαλο, χειροποίητα παστέλια, που τα σπάνε σε λαμαρίνα με σφυρί, όπως τα παλιά χρόνια, μέλι από αγριολούλουδα του βουνού (απ' το Αγγιστρο και το Μπέλες), ούζο και λικέρ -συνδυασμός από κράνα, βύσινο, κεράσι και μαστίχα- γλυκά του κουταλιού του Συνεταιρισμού 10 Γυναικών από τα Άνω Πορόια, αλλά και βότανα. Ακόμη, υπάρχει ρύζι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών, με κορυφαία τη νέα του παραλλαγή, που απευθύνεται σε διαβητικούς, καθώς και τα βιολογικά κρασιά του κτήματος Ρωμαλίδη.
Αν ο δρόμος σας ως αύριο δεν σας φέρει μέχρι το Σύνταγμα, υπάρχουν και εναλλακτικές. Τα καταστήματα στην Αθήνα με προϊόντα Σερρών, στη Χαριλάου Τρικούπη, στο Νέο Ηράκλειο, στο Παγκράτι κ.α. Όσο για τα βουβαλίσια προϊόντα θα τα βρείτε στον Μιράν, Ευρυπίδου 45 και τον Αραπιάν, Ευρυπίδου 41.
Μαρίνα Βήχου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris