" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ψηφιακές στολές για τον στρατό

Στολή παραλλαγής «ψηφιακού τύπου» - όπου οι σκιές των χρωμάτων έχουν «σπάσει» σε μορφή τετραγωνικών ψηφίδων με κομπιούτερ - δοκιμάζει με καθυστέρηση μερικών ετών ο Ελληνικός Στρατός, με στόχο τη μεγαλύτερη απόκρυψη των στρατιωτών στο περιβάλλον μάχης. Η σχεδίαση, η ύφανση και η ραφή της νέας στολής με τα «πίξελ» έγινε από αξιωματικούς, εργαστήρια και εργοστάσια του Ελληνικού Στρατού και οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι η δυνατότητα απόκρυψης αυξάνεται περίπου 10% και σε ιδανικές συνθήκες 40-50%...
Τα υπέρ και τα κατά
Την ίδια ώρα οι πρωτοπόρες στην υιοθέτηση της νέας μορφής στολών εκστρατείας αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εγκαταλείπουν ή περιορίζουν την χρήση του μοντέλου αυτού και επιστρέφουν στα... αναλογικά (στρογγυλοποιημένα- καμπυλωτά) σχήματα παραλλαγής. Ειδικοί των καταδρομών λένε τώρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι τα ομαλά σχήματα «δένουν» καλύτερα με το περιβάλλον, άλλοι όμως υποπτεύονται εμπορικά συμφέροντα πίσω από το πλασάρισμα διεθνώς του «α» ή του «β» μοντέλου ή τεχνικής. Ήδη πάντως στο Αφγανιστάν καταργήθηκε η στολή με τα πίξελ και άρχισε ξανά η χρήση αναλογικών σχημάτων με στολές τύπου «μούλτικαμ». Τα υπέρ και τα κατά της νέας τεχνικής όσον αφορά τον χρωματισμό, το «κόψιμο» και την ραφή της στολής θα μελετήσουν επί 6 μήνες οι αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΣ παρακολουθώντας τη δράση δυο μονάδων Ειδικών Δυνάμεων. Οι περίπου 500 κομάντος - οπλίτες και αξιωματικοί - έχουν ήδη φορέσει τη νέα στολή που ετοίμασε το «700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο» στον Πειραιά. Μάλιστα ένα τμήμα παρέλασε στην Θεσσαλονίκη πρόσφατα.
Τοξικά χρώματα 
Οι δοκιμές περιλαμβάνουν αναγνώριση σε δασώδη και θαμνώδη περιοχή από εδάφους και από αέρος, με κάμερες τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (UAV's), με θερμικές κάμερες κλπ. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή οι ειδικοί του Σώματος Υλικού Πολέμου χρησιμοποίησαν στο εργοστάσιο ειδική τεχνική ύφανσης, καθιστώντας το ελληνικό προϊόν πολύ πιο οικονομικό από εισαγόμενα υφάσματα που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι, όπως αναφέρθηκε, επικίνδυνα για την υγεία από πλευράς χρησιμοποιούμενων χρωμάτων. «Ο στρατός χρησιμοποίησε μη καρκινογόνα χρώματα για τη βαφή των ινών», ειπώθηκε αφήνοντας να φανεί ότι ο έλεγχος των επιπτώσεων στην υγεία θα είναι πλέον πολύ πιο λεπτομερής. Για να καταστεί περισσότερο οικονομική η στολή έχει δοθεί εντολή να δοκιμαστεί και άλλο είδος υφάσματος (ψαροκόκαλο) που είναι ανθεκτικότερο. Αν όλα πάνε καλά στις δοκιμές και εγκριθεί η παραγωγή, ο εφοδιασμός των μονάδων θα γίνει με αργούς ρυθμούς λόγω των μεγάλων αποθεμάτων - και του σφιχτού προϋπολογισμού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris