" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Vespa open days.

Η Piaggio με αφορμή την επανακυκλοφορία της θρυλικής PX, διοργάνωσε μία όμορφη εκδήλωση στην Ρώμη, παρουσιάζοντας και μερικές ειδικές εκδόσεις ήδη υπαρχόντων Vespa. Σε καμία άλλη πόλη, με εξαίρεση την «αιώνια», δεν θα μπορούσε να στηθεί μία ανάλογη γιορτή για τις θρυλικές Vespa και την επανεμφάνιση της PX.

Από το 1946, όταν και βγήκε στην παραγωγή η πρώτη Vespa, έχουν πουληθεί περίπου δεκαεπτά εκατομμύρια, σε όλες τις εκδόσεις της, μέχρι σήμερα. Αν συνυπολογίσει κάποιος σε όλη αυτή την μακρόχρονη πορεία και το ότι έγινε σύμβολο επανάστασης, ρομαντισμού, ανεμελιάς, ελευθερίας κ.α. , τότε εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον σημαντικά δίκυκλα που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ.


34 χρόνια PX

Η PX έχει αγαπηθεί όσο λίγα μοντέλα Vespa και αυτό είναι φανερό από τις πωλήσεις που αγγίζουν τον αριθμό των τριών εκατομμυρίων. Με σήμα κατατεθέν τις τέσσερις ταχύτητες και τον συμπλέκτη στο τιμόνι, η PX παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι την εφαρμογή των αυστηρών προδιαγραφών ρύπων Euro3. Βλέπετε, ο δίχρονος κινητήρας ήταν αρκετά ρυπογόνος, η προσοχή της Piaggio στράφηκε στα τετράχρονα μοντέλα και το αποτέλεσμα ήταν η PX να κυκλοφορεί στους δρόμους μόνο ως μεταχειρισμένο μοντέλο. Οι Ιταλοί όμως, αναγνωρίζοντας την σημασία της PX και την αποδοχή της από τον κόσμο, κατάφεραν να τοποθετήσουν καταλύτη στους δίχρονους κινητήρες των 125 και 150κ.εκ., να καλύψουν τις προδιαγραφές Euro3 και να ξαναβγάλουν στην παραγωγή την PX!

Ουσιαστικά η PX του 2011 διαθέτει τα ίδια στοιχεία που την χαρακτηρίζουν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, με μερικές απλώς διαφορετικές πινελιές, οι οποίες βρίσκονται στην σέλα, τον πίνακα οργάνων, τα φλας, τις γρίλιες και τα φώτα. Οι τέσσερις ταχύτητες στο τιμόνι με τον συμπλέκτη, η ρεζέρβα, η έξτρα μανιβέλα για την εκκίνηση, η εμπρός ανάρτηση με βραχίονα και το ατσάλινο μονομπλόκ πλαίσιο παραμένουν.

Αίσθηση από τα παλιά
Με ένα υπέροχο ηλιόλουστο καιρό να μας συντροφεύει, ξεχυθήκαμε στους δρόμους της Ρώμης πάνω στις απαστράπτουσες PX. Το πόσο πολύ έχει αγαπηθεί το εν λόγω μοντέλο φάνηκε αμέσως, καθώς τουρίστες και ντόπιοι άλλοτε κοιτούσαν με χαμόγελα και άλλοτε μας χαιρετούσαν με ενθουσιασμό! Βλέπετε, είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβεις με την πρώτη ματιά αν οι PX που οδηγούσαμε ήταν καινούρια μοντέλα ή καλοσυντηρημένα παλαιότερα. Και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός των Ιταλών. Η αυθεντική PX αίσθηση.

Ο δίχρονος κινητήρας βγάζει τον χαρακτηριστικό του ήχο, που οι περισσότεροι πια έχουμε ξεχάσει, ενώ παράλληλα η μυρωδιά από το καμένο λάδι μας γυρνάει ακόμα πιο πίσω στον χρόνο. Η χρήση του συμπλέκτη (που σημειωτέον είναι πιο μαλακός στην PX 125) χρειάζεται λίγη εξοικείωση και αποφασιστικότητα στην αρχή προκειμένου να κουμπώσουν με ακρίβεια οι ταχύτητες. Μετά από λίγο όμως η όλη διαδικασία γίνεται μηχανικά και αρχίζει η διασκέδαση. Μπορεί να μην είναι το ίδιο πρακτική με την αυτόματη μετάδοση των μοντέρνων Vespa, αλλά σου υπενθυμίζει την ευχαρίστηση του να συμμετέχεις πιο ενεργά στην οδήγηση και αυτό από μόνο του αρκεί. Ο κινητήρας των 150κ.εκ. είναι αισθητά πιο γεμάτος σε απόδοση χαμηλά σε σύγκριση με αυτόν των 125κ.εκ.. Σε κάθε περίπτωση όμως, η δύναμη και των δύο είναι αρκετή για να κινηθεί η PX με σβέλτους ρυθμούς. Πραγματικά, λίγο η γλυκιά ρετρό αίσθηση της PX, λίγο η ατμόσφαιρα της αιώνιας πόλης, έφτασαν για να μας κάνουν να νιώσουμε λίγο πιο ανέμελοι. Αυτός εξάλλου δεν είναι ο σκοπός;

Vespa “Vie Della Moda”
Από κοντά μπορέσαμε να δούμε και μία ειδική έκδοση των Vespa GTV και LXV, την “Vie Della Moda”. Χαρακτηριστικό της ο κόκκινος βαθύς χρωματισμός “rosso chianti” που σε συνδυασμό με την ασορτί χρωματισμένη σέλα κάνουν τις συγκεκριμένες Vespa να τραβούν το βλέμμα σαν μαγνήτης.

Vespa LX Touring και GTX Touring
Εκτός από την LX, η οποία υπήρχε και σε έκδοση Touring, ήρθε και η σειρά της GTX να εξοπλιστεί με τα εν λόγω καλούδια της έκδοσης αυτής. Πρόκειται για χρωμιωμένες σχάρες μπροστά και πίσω, κοντή και στρογγυλεμένη ζελατίνα, καθώς και έξτρα πλαϊνό σταντ.
Η Vespa LX Touring διατίθεται με κινητήρες 50 (2Τ και 4Τ), 125 και 150κ.εκ., ενώ η GTX Touring με κινητήρα 300κ.εκ.

Vespa Sport Special Edition
Οι σπορ εκδόσεις της Vespa, οι οποίες υπήρχαν από τα χρόνια κυκλοφορίας της, είναι η S Sport και η GTS Supersport. Χαρακτηριστικό τους οι διαφορετικοί χρωματισμοί και οι επιμέρους προσεγμένες λεπτομέρειες όπως η σχάρα με τις οριζόντιες σχισμές στην δεξιά πλευρά. Η Vespa GTS SuperSport διατίθεται με κινητήρες 300 και 125 ie, ενώ η Vespa S Sport με κινητήρες 150, 125 e 50 2T και 4T.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris