" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων.

Ψηφίστηκε στη Βουλή, στις 5/4/2011, το νομοσχέδιο για το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και εισροών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στο Μητρώο έχουν υποχρέωση εγγραφής όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Επικράτεια ως έμποροι αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών. Μεταξύ των δικαιολογητικών που...
 υποχρεώνονται να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι είναι και η εγγυητική επιστολή.

Το ύψος της εγγυητικής επιστολής δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τριάντα χιλιάδων (30.000) και μεγαλύτερο των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε εμπόρου και τον όγκο των διενεργούμενων από αυτόν σχετικών εμπορικών πράξεων. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι έμποροι, στο πλαίσιο της εμπορικής τους δραστηριότητας, διατηρούν συναφείς εγκαταστάσεις (όπως ενδεικτικά ιδιόκτητα ή μισθωμένα τυποποιητήρια, συσκευαστήρια και διαθέτουν τις αναγκαίες ψυκτικές ή αποθηκευτικές εγκαταστάσεις κατά περίπτωση και ανάλογα με το προϊόν) μπορεί, υποβάλλοντας τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία με την αίτησή τους, να απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής εγγυητικής επιστολής με απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης.

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται τα αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα οποία ορίζεται το ύψος της εγγυητικής επιστολής, καθώς και τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίνεται η επάρκεια των εγκαταστάσεων των εμπόρων προκειμένου αυτοί να απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής της.
Εάν ο υπόχρεος από την εγγυητική επιστολή δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στον αγρότη τότε αυτός μπορεί να απαιτήσει από την εγγυήτρια τράπεζα το ποσό της εγγυητικής επιστολής. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «κατάπτωση» της εγγυητικής επιστολής. Η κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής επιβάλλεται εφόσον έμπορος αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών καταστεί υπερήμερος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών, ως προς εμπορικές πράξεις του νόμου αυτού. Για την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής απαιτείται καταγγελία του ενδιαφερόμενου αγρότη και επιβάλλεται μόνο μετά από προηγούμενη ακρόαση του ενδιαφερόμενου εμπόρου, η οποία λαμβάνει χώρα εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της ανωτέρω καταγγελίας. Η κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής διενεργείται το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της σχετικής καταγγελίας. Σε περίπτωση κατάπτωσης, το ποσό της εγγυητικής επιστολής παραμένει στη διάθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μπορεί να αναζητηθεί από τον ενδιαφερόμενο επαγγελματία αγρότη σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 982 επ. του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ο ενδιαφερόμενος έμπορος απαλλάσσεται από κάθε συνέπεια της κατάπτωσης εάν αποδείξει ότι εξόφλησε τον επαγγελματία αγρότη που υπέβαλε την εις βάρος του σχετική καταγγελία, καθώς και ότι ο τελευταίος δεν έχει εις βάρος του καμία οικονομική απαίτηση από τις αναφερόμενες στη σχετική καταγγελία εμπορικές πράξεις.
Δικαιολογητικά για εγγραφή στο Μητρώο εμπόρων

Η εγγραφή στο Μητρώο λαμβάνει χώρα μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης. Με την αίτησή του ο ενδιαφερόμενος αναφέρει τους Τομείς Εμπορικής Δραστηριότητας στους οποίους επιθυμεί να εγγραφεί.
Για την εγγραφή τους οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Αίτηση με πλήρη στοιχεία της ταυτότητας ή της επωνυμίας, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, τον Κ.Α.Δ., την έδρα, την ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση και το τηλέφωνο επικοινωνίας. Με την αίτησή του ο ενδιαφερόμενος έμπορος παρέχει τη ρητή άδεια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δημοσιοποιήσει δια του Μητρώου την ταυτότητα, τον Τομέα Εμπορικής Δραστηριότητας, τον Α.Φ.Μ. και τον Κ.Α.Δ..

β) Εφόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα, τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας, την ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση, καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας των νόμιμων εκπροσώπων τους.

γ) Βεβαιώσεις φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

δ) Βεβαίωση εγγραφής στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της έδρας τους.

ε) Πιστοποιητικό από το κατά τόπον αρμόδιο Πρωτοδικείο:
1) ότι δεν τελούν σε πτώχευση ή σε διαδικασία κήρυξης σε πτώχευση ή δεν έχουν καταθέσει αίτηση για το άνοιγμα διαδικασίας συνδιαλλαγής των άρθρων 99 επ. του ν. 3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας),
2) ότι δεν τελούν σε αναγκαστική διαχείριση,
3) ότι οι αιτούντες και επί νομικών προσώπων οι νόμιμοι εκπρόσωποι αυτών δεν έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για τα αδικήματα της απάτης, της εκβίασης, της πλαστογραφίας, της ψευδορκίας και δόλιας χρεοκοπίας και
4) ότι, εφόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα, δεν τελούν σε κοινή ή ειδική εκκαθάριση.
στ) Βεβαίωση ποινικού μητρώου τύπου Β, από το οποίο να προκύπτει ότι οι αιτούντες και επί νομικών προσώπων οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους δεν έχουν καταδικαστεί για απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδορκία και δόλια χρεοκοπία, καθώς και για τα αδικήματα του άρθρου 1 του ν.δ. 3424/1955, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 του ν. 1409/1983.

ζ) Εγγυητική επιστολή.

Τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στις περιπτώσεις γ΄, δ΄ και ε΄ πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι τρεις μήνες πριν από την υποβολή ή την κατ’ έτος επανυποβολή τους. Μετά την εγγραφή στο Μητρώο, τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στις περιπτώσεις γ΄, δ΄ ε΄ και στ΄ επανυποβάλλονται σε ετήσια βάση και το αργότερο μέχρι την 30ή Απριλίου εκάστου έτους.

Πηγή: Σταύρος Παϊσιάδης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris