Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Γιορτή για την ημέρα των νεκρών.

Το Κέντρο Ισπανικής, Πορτογαλικής και Καταλανικής γλώσσας Abanico και ο σύλλογος Μεξικάνων Καλλιτεχνών και Διανοούμενων στην Ελλάδα BALAM, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού διοργανώνουν Γιορτή για την Ημέρα των Νεκρών.

Ο εορτασμός, που ξεκινάει στις 31 Οκτωβρίου και κορυφώνεται στις 2 Νοεμβρίου με ελεύθερη είσοδο στο κοινό, απαιτεί αφοσίωση και πολύ μεράκι.

Η Ημέρα των Νεκρών είναι για τους Μεξικάνους μια πολύ σημαντική γιορτή, καθώς πιστεύεται πως τότε επιστρέφουν οι ψυχές των αγαπημένων τους που έχουν πεθάνει, για να επισκεφτούν τους δικούς τους.

Η μεξικανική αντίληψη για το θάνατο συνδυάζει το σεβασμό και τη στοργή για τους αποθανόντες αλλά, συγχρόνως, και μια αίσθηση του χιούμορ, που φτάνει μέχρι και τη σάτιρα.

Στην Αθήνα, το Κέντρο Ισπανικής, Πορτογαλικής και Καταλανικής γλώσσας Abanico και ο σύλλογος Μεξικάνων Καλλιτεχνών και Διανοούμενων στην Ελλάδα BALAM, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και του Πολυχώρου Booze Coopertiva ενώνουν φέτος τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν από κοινού τη Γιορτή των Νεκρών.

Επίσημοι προσκεκλημένοι είναι η μεξικανική κοινότητα της Αθήνας και φυσικά το ελληνικό κοινό που ενδιαφέρεται για τον ισπανόφωνο πολιτισμό και συγκεκριμένα του Μεξικού!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου - Σάββατο 3 Νοεμβρίου
Abanico (Κολοκοτρώνη 12, Αθήνα)

Παραδοσιακός Βωμός των Νεκρών (altar)
Όπως κάθε χρόνο, στο Abanico στολίζεται ο βωμός, όπως συνηθίζεται στο Μεξικό, ο οποίος φέτος είναι αφιερωμένος σε πέντε προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού χώρου που πρόσφατα απεβίωσαν: Tomas Segovia (ποιητής), Carlos Fuentes (συγγραφέας), Pedro Armendariz Jr. (ηθοποιός), Chavela Vargas (τραγουδίστρια) και η Δόμνα Σαμίου (μουσικολόγος).
Ημέρες επίσκεψης: Τετάρτη 31 Οκτωβρίου - Σάββατο 3 Νοεμβρίου
Ωράριο επίσκεψης: 11.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου
Πολυχώρος Booze Coopertiva (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα)

12.00: Στήσιμο Βωμού των Νεκρών από μέλη του Συλλόγου BALAM και της μεξικάνικης κοινότητας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στα θύματα της ξηρασίας ανά τον κόσμο.
19.00: Παρέλαση « νεκροκεφαλών» (calaveras) και «σκελετών» (calacas). Αφετηρία: Σταθμός μετρό «Ακρόπολη». Παρέλαση τραγουδώντας και χορεύοντας με κατάληξη στο Booze.
Παράκληση: οι μεταμφιέσεις να είναι σύμφωνα με τα μεξικάνικα έθιμα, δηλαδή χαρούμενα esqueletos, Calaveras, Catrina, και όχι σε στυλ Halloween.
20.30: Εγκαίνια και Καλωσόρισμα στη γιορτή από το Abanico και το BALAM με παρέμβαση του μεξικανού Πρέσβη Tarcisio Naverrete Montes de Oca.
Σύντομη παρουσίαση για το νόημα της Ημέρας των Νεκρών στο Μεξικό από την Leonora Moreleon και τον Luis Gomezbeck.
21.00: Ανάγνωση Calaveras (χιουμοριστικά ποιήματα για την Ημέρα των Νεκρών). Συντονίζει η Elia Ramirez. Με τη συμμετοχή της μεξικανικής κοινότητας.
Έκθεση του εικαστικού έργου «Επιστροφή στο σπίτι» της Melina Moisidelis.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 - 136, Πλατεία Ασωμάτων)

20.00: Παρουσίαση του βιβλίου «Ο χάρος στο Μεξικό είναι γένους θηλυκού» (La muerte en Mexico es de genero femenino) του συγγραφέα Luis Gomezbeck, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ocelotos, που πραγματεύεται το θάνατο και τη Γιορτή των Νεκρών στο Μεξικό. Μιλούν για το βιβλίο ο συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Κουμπλής και η διευθύντρια του Abanico Leonora Moreleon. Συντονίζει η συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου.
21.30: Γιορτή για την Ημέρα των Νεκρών. FIESTA!!!
Ετήσιος εορτασμός του Abanico με ανάλογη διακόσμηση, βωμό των νεκρών, έκθεση γλυπτού «Υποκείμενο λατρεύον - αντικείμενο λατρείας» της Ντιάνας Μπόμπολου, μπαζάρ λατινοαμερικάνικης γαστρονομίας και χειροτεχνίας, ποτό και μουσικό από τον DJ Jorge!

Σάββατο 3 Νοεμβρίου
Abanico (Κολοκοτρώνη 12, Αθήνα)

19.00: «Η Ημέρα των Νεκρών για τη συγγραφέα Adela Fernandez». Μετάφραση κειμένου από τους σπουδαστές του Μεταφραστικού Τμήματος του Abanico, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή τους Νίκο Πρατσίνη και παρουσίαση αρχείου της οικίας του Emilio Indio Fernandez (σημαντικός και διαχρονικός μεξικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός, πατέρας της συγγραφέα Αδέλα Φερνάντες).
 Φωτογραφίες των Cristobal Arias, Leo Beltran, Corinne Fernandez, Olga Angulo, Emilio Quetzalcoatl Fernandez.
19.00: Βράβευση σπουδαστών του Abanico για τη συγγραφή της καλύτερης «calavera» (ποίημα) από τον Eduardo Lucena.
20.00: Προβολή Ντοκιμαντέρ: Η μέρα των νεκρών: μια παράδοση που παραμένει ζωντανή (CONACULTA, Μεξικό).
22.00: Προβολή: «Macario». Κλασική ταινία για το θέμα της Ημέρας των Νεκρών (Μεξικό, Roberto Gavaldon, 1959).