" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η 7η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου, αυτό το σαββατοκύριακο στην Άνω Χώρα της ορεινής Ναυπακτίας


Η 7η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου, αυτό το σαββατοκύριακο στην Άνω Χώρα της ορεινής Ναυπακτίας, μας υπενθυμίζει πως είναι η κατάλληλη εποχή για να σκαρφαλώσουμε στα βουνά της απολαμβάνοντας ένα συναρπαστικό μίνι on the road προτού ο χειμώνας τα κάνει απροσπέλαστα.
Η καρδιά της ορεινής Ναυπακτίας χτυπά παραδοσιακά στην Άνω Χώρα, που αυτό το Σάββατο θα ευωδιάζει και ψητό κάστανο, καθώς στην κεντρική πλατεία του χωριού διοργανώνεται για 7η χρονιά η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου. Ήδη από το σούρουπο της Παρασκευής τα καζάνια θα μπαίνουν σε σειρά για να γεμίσουν με εκλεκτά αποστάγματα και οι φουφούδες θα δέχονται τα πρώτα κάρβουνα για να σιγοψήσουν τους αφράτους καρπούς. Νωρίς την επομένη τα τραπέζια θα γεμίσουν με τα καλούδια από τις νοικοκυρές του χωριού, όπως πίτες, τηγανίτες, λουκουμάδες, καρύδια, μήλα και μπακλαβάδες, ενώ οι πρώτοι επισκέπτες θα βυθίζουν δειλά δειλά τα ποτήρια τους στα καζάνια.

Ναύπακτος

Όταν μάλιστα η ορχήστρα ξεκινήσει προς το μεσημέρι να παίζει παραδοσιακούς ρυθμούς και οι ντόπιοι ρίξουν τις πρώτες στροφές παρασύροντας σταδιακά και τους επισκέπτες, ένα αυθεντικά λαϊκό γλέντι θα είναι έτοιμο να απογειωθεί. Η συγκεκριμένη γιορτή, αν και αναβίωσε σχετικά πρόσφατα, έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν, από όταν αποτελούσε μέγα γεγονός και αφορμή συνάντησης για τους κατοίκους των 45 χωριών της ορεινής Ναυπακτίας. Μιλάμε βέβαια για εποχές που οι άνθρωποι διέσχιζαν μονοπάτια και γεφύρια για να φτάσουν στον προορισμό τους. Μιλάμε όμως και για μια περιοχή που έχει διασώσει ανέπαφη αυτήν την παρθένα και άγρια ομορφιά της: κάπου εκεί, ανάμεσα στις νότιες απολήξεις της Πίνδου, την Οξιά, το Παναιτωλικό και τα Βαρδούσια, τα χωριά εξακολουθούν να μετεωρίζονται σε απόλυτα αλπικά τοπία με έλατα, καρυδιές, οξιές και καστανόλογκους αλλά και τα μονοπάτια που τα συνέδεαν μεταξύ τους ακόμη περνούν από χαράδρες, ρεματιές και τοπία που μαγνητίζουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris