" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Όλη η Ευρώπη, στα σεντόνια τους

Η ιστορία των υπαίθριων αγορών στην κεντρική Ευρώπη χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Ομως, στην πλειονότητα αυτών των αγορών, οι έμποροι εντάσσονται στους κανόνες του εμπορίου, δηλαδή οι μικροπωλητές διαθέτουν άδειες και φορολογούνται.
Αλλά μικροπωλητές αφρικανικής καταγωγής κάνουν αισθητή την παρουσία τους καθώς και παράνομα εισαχθέντα εμπορεύματα σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η άνθηση αυτής της μορφής παραεμπορίου σε ευρωπαϊκό έδαφος, παρατηρείται κυρίως, τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι κλιματολογικές διαφορές ευρωπαϊκού βορρά και Νότου καθορίζουν και τον χάρτη της εξάπλωσης του παράνομου υπαίθριου εμπορίου. Στη νότια Ευρώπη η παρουσία τους είναι πυκνή, στην κεντρική αραιώνει και στον βορρά η εμφάνισή τους ελαχιστοποιείται. Ειδικά το κλίμα των μεσογειακών χωρών ευνοεί το υπαίθριο εμπόριο. Θυμίζουμε ότι η διεύρυνση του ωραρίου στη νότια Ευρώπη είχε τεθεί ως επιχείρημα για τον ανταγωνισμό του υπαίθριου εμπορίου.
Στη Γαλλία λειτουργούν πολλά υπαίθρια με μικροπωλητές. Εκεί το υπαίθριο εμπόριο είναι οργανωμένο και οι πωλητές εντάσσονται συνδικαλιστικά στο συνδικαλιστικό όργανο των εμπόρων. Και στη Γαλλία όμως το παράνομο εμπόριο ανθεί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επωνύμων καταστημάτων που πουλάνε τσάντες στο Παρίσι και ακριβώς μπροστά στη βιτρίνα απλώνει την πραμάτεια με τις αντίστοιχες τσάντες-«μαϊμούδες» ο Αφρικανός μικροπωλητής. Επίσης στη νότια Γαλλία και ειδικά στη Νίκαια, Αφρικανοί μικροπωλητές πωλούν τα ίδια ξύλινα ελεφαντάκια και λεοπαρδάλεις που βλέπουμε να διακοσμούν τα πεζοδρόμια του αθηναϊκού κέντρου.
Στην Ιταλία οι Αφρικανοί μικροπωλητές προσπαθούν να πουλήσουν τα εμπορεύματα στις υπαίθριες αγορές, τις λαϊκές, στις πλατείες και τους κεντρικούς δρόμους. Ιδιαίτερα στο Μιλάνο και την Πάρμα η παρουσία τους δεν διαφέρει καθόλου από τη χώρα μας. Μόνο που εκεί προσπαθούν να στήσουν την πραμάτεια με τις «μαϊμούδες» μπροστά σε αντίστοιχα επώνυμα καταστήματα.
Επίσης στην Ισπανία και την Πορτογαλία η κατάσταση είναι οι ίδια. Σε όλες αυτές τις χώρες οι Αφρικανοί μικροπωλητές αντιμετωπίζονται με σκληρή καταστολή από τους αστυνομικούς και ορισμένοι προσανατολίζονται σε υπαίθριες αγορές προς την έξοδο της πόλης.
Πάντως στο Λονδίνο στη γνωστή μεγάλη υπαίθρια αγορά του Πορτομπέλο καθώς και στην αντίστοιχη του Παρισιού (Μορσέ-Οπίς) καθώς και σε μικρότερες που θυμίζουν το Μοναστηράκι, ο επισκέπτης συναντά μικροπωλητές που πουλούν κάθε είδους κινέζικες απομιμήσεις.
Αντιθέτως, στη βόρεια Ευρώπη και ειδικά στη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν υπάρχουν υπαίθριοι μικροπωλητές. Η εμφάνισή τους είναι σπάνια και μόνο σε κάποιους σταθμούς του Μετρό ή σε εμπορικές στοές, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την παραμονή σε υπαίθριους χώρους. 
Αναδημοσίευση από Enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris