" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα αναβιώσουν διάφορα έθιμα σε πολλές ελληνικές πόλεις.
~Στο Λεωνίδιο, το πιο εντυπωσιακό έθιμο της περιοχής είναι, όταν το βράδυ της Ανάστασης γεμίζει ο ουρανός από φωτεινά «αερόστατα», τα οποία ανυψώνονται από τους πιστούς κάθε ενορίας.
 ~Στην Κέρκυρα, θα αναβιώσει το έθιμο των «Μπότηδων», δηλαδή το σπάσιμο σταμνών, έτσι και στην Άρτα, οι πολίτες θα σπάσουν κεραμικά πιάτα.
  ~Στη Χίο, ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκική κατοχή. Αρχικά, οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια. Με το πέρασμα του χρόνου όμως αυτά εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες, βεγγαλικά, φτιαγμένα από νίτρο, θειάφι και μπαρούτι. Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά. Οι ποσότητες, τα τελευταία χρόνια, φτάνουν στις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που δημιουργείται από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται στον ουρανό του Βροντάδου το βράδυ της Ανάστασης είναι φαντασμαγορικό. Τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των παρευρισκομένων, έτσι ώστε να διασωθεί το έθιμο.
 ~Στην Άρτα, ο Δήμος παρήγγειλε 500 κομμάτια κεραμικά πιάτα (λίμπες), τα οποία θα μοιραστούν στους καταστηματάρχες της οδού Σκουφά και των κάθετων οδών, μέχρι την οδό Πριοβόλου, όπου υπάρχει πεζόδρομος,ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων, και θα τα σπάσουν στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου με την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου.
περισσότερα έθιμα στην Ενότητα:
--ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ--

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris