" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Πανηγύρι της Τράτας στα Μέγαρα.

Πανηγύρι από σήμερα το μεσημέρι Κυριακή του Πάσχα, στα Μέγαρα.
Ήδη αρκετοί συνάδελφοι έχουν προσέλθει στο χώρο της πανήγυρης και παρά το βαρύ στομάχι ελέω οβελία, ετοιμάζουν τους πάγκους τους.
Το πανηγύρι θα μπει σε εντατικούς ρυθμούς από το βραδάκι και θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 22 Απριλίου.
Ας πούμε λίγα λόγια για το χορό:
ΧΟΡΟΣ ΤΡΑΤΑ
Η “Τράτα” αποτελεί παραδοσιακό χορό των Μεγάρων που χορεύεται κάθε δυο χρόνια. Την Τρίτη πρωί μετά το Πάσχα οι γυναίκες των Μεγάρων παίρνουν σειρά για να συμμετέχουν, ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, στην “Τράτα” που χορεύεται σε ανοιχτό χώρο, έξω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.
Ο χορός αυτός ίσως ξεκινάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν, όπως πιστεύεται, χτίστηκε ο ναός του Αγίου Ιωάννη σε μια μέρα. Ο ναός χτίστηκε γύρω από μια πηγή, για να την προστατεύσει από τους Τούρκους οι οποίοι την εκμεταλλεύονταν. Οι κάτοικοι της περιοχής με έξυπνο κόλπο έπεισαν τον πασά της Κορίνθου να τους επιτρέψει να κτίσουν ένα μικρό ξωκλήσι στο μέρος εκείνο. Του είχαν πει ότι κάποιο δαιμόνιο κατοικούσε στην πηγή. Η συμφωνία ήταν ότι θα τους επέτρεπε μόνον αν η εκκλησία χτιστεί σε μια μέρα, διαφορετικά θα έκοβε όλων τα κεφάλια. Επειδή φοβόταν ότι θα είχε διαμαρτυρίες από Χριστιανούς αν δεν χτιζόταν η εκκλησία και από Μωαμεθανούς αν χτιζόταν, σκέφτηκ ότι σε μια μέρα, δεν θα προλάβαινε κανείς να διαμαρτυρηθεί, ούτε οι Χριστιανοί ούτε οι Μουσουλμάνοι.

Όταν έτοιμοι οι Χριστιανοί από νωρίς το πρωί κατάφεραν να κτίσουν το ξωκλήσι, άρχισαν να χορεύουν για να γλεντήσουν την επιτυχία τους.

Τέσσερις διδάσκαλοι παραδοσιακών χορών όμως που μελέτησαν τον χορό αυτό σημειώνουν ότι τα βήματα του, που συμβολίζουν το τράβηγμα από τα δίχτυα, δείχνουν ότι η προέλευσής του ίσως είναἶ από αρχαιότερους χρόνους, πολύ πριν τους Οθωμανούς και χορευόταν μετά από τις επιτυχίες ψαράδων.

Ιάκωβος Γαριβάλδης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris