" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Τα χρέη οδηγούν τους μικροπωλητές της ΑΜΘ στην… αυτοκτονία!

Σε οικονομική θηλιά που οδηγεί ακόμη και στην αυτοκτονία έχουν μετατραπεί συσσωρευμένα χρέη μικροπωλητών της Περιφέρειας ΑΜΘ προς την Εφορία αλλά και ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ως αποτέλεσμα, την οριστική ανάκληση των αδειών τους. 

Όπως έγινε γνωστό, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν εδώ και έναν περίπου χρόνοι οι μικροπωλητές της περιοχής, το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας ΑΜΘ προχώρησε στην ανάκληση 180 περίπου αδειών μικροπωλητών, εκ των οποίων οι 36 δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Ξάνθης, λόγω αδυναμίας των κατόχων αυτών να παρουσιάσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. 

Δεν μπόρεσαν να φανούν συνεπείς.
Όπως εξηγεί εκπρόσωπος των μικροπωλητών της Π.Ε. Ξάνθης κ. Ηλίας Συμεών, «δεν κατέστη δυνατόν μια μικρή μερίδα των μικροπωλητών να προβούν στη ρύθμιση των οφειλών τους προς την εφορία αλλά και το ασφαλιστικό τους ταμείο για να πάρουν την ενημερότητά τους και ως εκ τούτου οι άδειες τους έχουν ανακληθεί οριστικά και αμετάκλητα», ενώ παράλληλα επισημαίνει πως το πρόβλημα ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας ΑΜΘ και από κοινού οι μικροπωλητές της Β. Ελλάδος προσανατολίζονται σε δράσεις και παρεμβάσεις με στόχο την αναζήτηση λύσης. 

«Μιλάμε για 36 οικογένειες στην Ξάνθη, από τους συνολικά 280 μικροπωλητές που είμαστε, και πρόκειται για πολύτεκνους, ή άτομα ΑμΕΑ που έχουν ως μοναδικό πόρο τη συγκεκριμένη άδεια μικροπωλητή» τονίζει ο κος Συμεών. Οι οφειλές των μικροπωλητών κατά περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ συγκεντρωτικά στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, με τον κ. Συμεών να σημειώνει πως για τα χρέη αυτά «έχει τεράστια ευθύνη η πολιτεία και η Περιφέρεια. Από το 2009 και μετά, που έχουν δημιουργηθεί αυτά τα χρέη, δεν μπορούσαν να καταλήξουν το Υπ. Ανάπτυξης με την Περιφέρεια που πρέπει να πληρώσουν οι μικροπωλητές. Μάλωναν οι Νομαρχίες τότε τον δήμο για το ποιος πρέπει να εισπράξει και πηγαίναμε σαν το μπαλάκι από εδώ και από εκεί». 

Ήδη από την πλευρά των μικροπωλητών υπήρξε προσπάθεια για συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, ωστόσο αυτό μέχρι στιγμής δεν κατέστη εφικτό. 

Αυτοκτονούν από τα χρέη! 
Η οικονομική ωστόσο ανέχεια του συνόλου των μικροπωλητών και τα συσσωρευμένα χρέη οδηγούν πολλούς μικροπωλητές ακόμη και στην αυτοκτονία, με τον κ. Συμεών να αναφέρεται σε πρόσφατο περιστατικό αυτοκτονίας μικροπωλητή στη Δράμα, που επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή του επειδή δεν μπορούσε να ανανεώσει την άδεια του. 

«Έχει ξεκινήσει η ταφόπλακα για το επάγγελμά μας. Πρέπει ο κάθε εμπορικός σύλλογος και το κάθε επιμελητήριο να καταλάβουν ότι είμαστε φίλοι τους και όχι εχθροί τους, και η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί την κοινωνική προσφορά των μικροπωλητών καθώς και το ότι οι κάτοχοι των αδειών αυτών προέρχονται από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που χρειάζονται στήριξης» τονίζει ο κος Συμεών, για να προσθέσει με νόημα πως «η λαϊκή δεν είναι η κότα που κάνει το χρυσό αυγό. Με δανεικά και με εράνους συνάδελφοι κατάφεραν να μαζέψουν τα χρήματα για να πάρουν ενημερότητα και να ανανεώσουν τις άδειες τους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αγράμματοι και έχουν μάθει να βγάζουν το ψωμί τους στις λαϊκές αγορές. Εάν τους στερήσεις τις άδειες τι θα κάνουν; Θα βγουν να κλέψουν;». 

Από την πλευράς τους οι μικροπωλητές ζητούν μια τετράμηνη παράταση ώστε να καταφέρουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να λάβουν ενημερότητα, ενώ όπως αναφέρει ο κος Συμεών «με νύχια και με δόντια θα υπερασπιστούμε τους συναδέλφους μας και ενωμένοι δεν θα αφήσουμε κανέναν να τους βγάλει από τη θέση τους»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris