" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Παζάρι Τεγέας


Αναδημοσίευση από Motobet

Τεγέα Αρκαδίας:Μυρωδιές… εμποροπανήγυρις!
Τεγέα Επισκοπή Τρίπολη Aρκαδίας

Ξέρετε την θερινή περίοδο ανά την επικράτεια γίνονται διάφορες εκδηλώσεις που συνδυάζονται συνήθως με τοπικές εορτές αγίων. Στις εορτές λοιπόν αυτές συνηθίζεται να γίνονται και τα γνωστά πανηγύρια η εμποροπανήγυρις κατά άλλους και επειδή είμαστε για τα πανηγύρια βρεθήκαμε πρώτη φορά στην περιοχή Τεγέας 6 χιλιόμετρα έξω από τη Τρίπολη Αρκαδίας.
Πραγματικά είχα να βρεθώ σε εμποροπανήγυρη τέτοιας μορφής,έκτασης και …ποιότητας πολλά χρόνια, καλά δεν ήξερες; δεν ρώταγες;
Ο χώρος; καταπληκτικός,ένα τεράστιο πάρκο που μου θύμισε τον Εθνικό κήπο αλλά κλάσεις ανώτερος σε ποιότητα (διότι ο Εθνικός μας κήπος είναι ένα ψιλοαχούρι)περιποιημένος,καθαρός με πλούσια βλάστηση και με δυνατότητα δραστηριοτήτων όπως γήπεδα μπάσκετ,βόλευ,παιδικές χαρές κτλ. Εκτός από την εμπορική έκθεση που εκτυλισσόταν σε δικό του ανεξάρτητο χώρο,εκτός από την εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας που βρίσκετε στον ίδιο χώρο το όλο θέαμα ‘παίζει’ το τεράστιο πανηγύρι με αμέτρητους πάγκους να πουλάνε τα πάντα,όλες οι Ασιατικές φυλές ήταν εκεί,Αιγύπτιοι,Πακιστανοί,Κινέζοι,Λευκοί,Μελαμψοί,κουμπάτοι και κουμπάρες,αλοίμονο αν έλειπαν,όλοι! να πουλάνε τα πάντα. Κλασικά οι πάγκοι με τον Χαλβά Φαρσάλων και τους λουκουμάδες,τσίκνα,τσίκνα από σουβλάκια καλαμάκι,τσίκνα από ψητά της σούβλας με την κλασική γουρουνοπούλα να έχει τα πρωτεία καφενεία,καφετέριες ,ταβέρνες οργανωμένες και ανοργάνωτες κοινώς αυτοφερόμενες! Λούνα Παρκ σύγχρονα με τον μύλο και τα συγκρουόμενα αλλά και κλασσικά με βαρκάκι χειροκίνητο και πέντε κρίκοι κι ένα τάλιρο! Αλλά και γύρο του θανάτου!για τους παλιότερους που ξέρουν, γιατί οι νεώτεροι ίσως να μην ξέρουν τι ήταν αυτοί οι καλλιτέχνες γυρολόγοι.
Φυσικά δεν λείπουν και διάσημοι καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής, κοινώς κλαρίνα, αλλά άγνωστοι στους περισσότερους αστους, που δίνουν παραστάσεις, συναυλίες αρκετές στον χώρο.
Γυρίζεις,βολτάρεις,κάτι αγοράζεις ξανάβολτάρεις σε αυτόν τον αχανή τόπο που είναι στημένο όλο το παιχνίδι θυμίζοντας μου τις παλαιές κλειστές πόλεις,αγορές με τα στενά σοκάκια που ήλιος δεν τα «πιάνει» και βρίσκονται σε χώρες της Αφρικής,βλέπε Μαρόκου Μέσης Ανατολής βλέπε Ιράν,Συρία παρακολουθώντας τον κόσμο,παρακολουθώντας τα παζάρια που γίνονται μεταξύ υποψήφιων αγοραστών της τοπικής κοινωνίας με την πολύ όμορφη διάλεκτο (οι «πρωτευουσιάνοι» την λένε βλάχικη) και των γυρολόγων εμπόρων.
Ακους,ακους χωρίς να γίνεις ωτακουστής! τις συνομιλίες από διάφορες παρέες,είπαμε με την τοπική διάλεκτο,ακούς τους ήχους με τα βαριά λαϊκά κι ασήκωτα, άσματα να παίζουν από τους πάγκους που πουλάνε cd,όλα γνήσια!!ακούς ήχους από κλαρίνα,μοντέρνα λαϊκά , από τις ταβέρνες ,διότι κύριε πως θα «κατεβάσεις» τον αμνό η την γουρουνοπούλα άνευ μουσικής υπόκρουσης; δεν πάει κάτω,πως θα γίνει! ανάμεσα βέβαια ακούγονται και οι ψαλμωδίες από τον χώρο της Εκκλησίας!! που οι προσκυνητές παίρνουν το σεμνότυφο ύφος κάνοντας την καθιερωμένη επίσκεψη για το κεράκι, την προσευχή και μετά …ξεσάλωμα.
Γυρνάς γύρω γύρω… κοιτάς,τι κοιτάς; όπως λέει και η σύζυγος «μαζεύω παραστάσεις»..καλό!
Μαζεύεις λοιπόν τις εικόνες , τις ωραίες εντυπώσεις σου και λες: καλά νάμαστε θα ξανά έλθω του χρόνου!
Πολύ ωραίες εικόνες, πολύ ωραία εμπειρία και πραγματικά θα το συνιστούσα να βρεθείτε ειδικά σε αυτό το παζάρι της Τεγέας στην Επισκοπή Τριπόλεως τον επόμενο δεκαπενταύγουστο.
ΠΑΖΑΡΙ ΤΕΓΕΑΣ 15-22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris