" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Αναδημοσίευση από ΗΜΗΡΕΣΙΑ

Αναδημοσίευση από ΗΜΗΡΕΣΙΑ (05/08/2009)

Του Θανάση Ηλιοδρομίτη
Αυξάνονται και πληθύνονται τα παζάρια και οι εμποροπανηγύρεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, με τις ρυθμίσεις που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο (ήδη νόμος 3769/2009) για «την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών».
Με τις ρυθμίσεις αυτές, με τις οποίες ουσιαστικά ενισχύεται το υπαίθριο εμπόριο, όπου «ενδημεί» κατά κύριο λόγο το παρεμπόριο, η κυβέρνηση επιχειρεί να ασκήσει ένα είδος «κοινωνικής πολιτικής», δίνοντας ένα μερίδιο της σχετικής «πίτας» και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά, όμως, γίνεται ακόμη πιο δυσχερής η θέση του στεγασμένου εμπορίου, ενώ αυξάνει ο κίνδυνος περαιτέρω διόγκωσης του προβλήματος του παρεμπορίου, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες δημοσίων εσόδων.
«Οι διατάξεις που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ, «επί της ουσίας ενθαρρύνουν μέσα από το πελατειακό σύστημα κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης την ανάπτυξη της παράνομης και καταχρηστικής υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας σε βάρος του νόμιμου και στεγασμένου εμπορίου».
ΤροποποιήσειςΟι σημαντικότερες τροποποιήσεις που εισάγει ο νέος νόμος, όπως αυτές ταξινομούνται από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας, είναι οι εξής:
Διευρύνονται οι υπαίθριες αγορές, οι οποίες διακρίνονται σε:
α) Παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις ή ζωοπανηγύρεις, που τελούνται υποχρεωτικά μία φορά το χρόνο, μέγιστης διάρκειας 7 ημερών.
β) Εμποροπανηγύρεις που διενεργούνται με την ευκαιρία θρησκευτικών ή επετειακών εορτών, μέγιστης διάρκειας 5 ημερών.
γ) Χριστουγεννιάτικες αγορές, μέγιστης διάρκειας 15 ημερών.
δ) Πασχαλινές αγορές, μέγιστης διάρκειας 10 ημερών.
Στο σχετικό κατάλογο προστέθηκαν οι πασχαλινές αγορές, ενώ διευρύνθηκε από 10 σε 15 ημέρες η διάρκεια των χριστουγεννιάτικων υπαίθριων αγορών.
Εισάγεται δημόσια κλήρωση στο Δήμο ή στην Κοινότητα για τους συμμετέχοντες στις εμποροπανηγύρεις: Ποσοστό 75% των προς διάθεση αδειών θα κατανέμεται σε πωλητές λαϊκών αγορών, κυριακάτικων αγορών και σε μικροπωλητές αποκλειστικής απασχόλησης και το υπόλοιπο 25% σε πλανόδιους και στάσιμους μικροπωλητές και σε εμπόρους.
Με δημόσια κλήρωση θα κατανέμονται και οι άδειες για τις κυριακάτικες αγορές από τις νομαρχίες.
Εισάγεται νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία την άδεια του δικαιούχου συμμετοχής σε εμποροπανήγυρη, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσουν η σύζυγος ή τα παιδιά του.
Τα είδη που θα διατίθενται στις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές πρέπει να δικαιολογούν το χαρακτήρα της συγκεκριμένης αγοράς. Ο νόμος απαριθμεί ενδεικτικά αυτά.
Η ΓΣΕΒΒΕ σημειώνει ότι στη νέα ρύθμιση δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι είδη επιτρέπεται να πωλούνται στις εμποροπανηγύρεις και ζωοπανηγύρεις. Το κενό αυτό, τονίζει, μπορεί να το εκμεταλλευτούν κάποιοι και τελικά να πωλείται οτιδήποτε στις αγορές αυτές, χωρίς κανένα περιορισμό.
Τέλος, με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης του παράνομου κυριακάτικου παζαριού του Σχιστού, κατά παρέκκλιση των πληθυσμιακών ορίων που απαιτεί ο νόμος. Πάντως, η διάταξη που έκανε «διάσημη» την τροπολογία για το υπαίθριο εμπόριο ήταν αυτή που επέτρεψε τη διενέργεια προσφορών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μέχρι πρόσφατα απαγορεύονταν οι προσφορές για 30 ημέρες πριν τις θερινές και τις χειμερινές εκπτώσεις.
Σημείωση ιστοσελίδας μας:
Οι κύριοι της ΓΣΕΒΒΕ δεν γνωρίζουν ότι με τον Νόμο 3377/05 οι Χριστουγεννιάτικες αγορές ήταν διάρκειας 15 ημερών και ότι δεν τροποποιήθηκαν με τον πρόσφατο νόμο;
Γιατί αποκαλούν το υπαίθριο εμπόριο ως παραεμπόριο;
~Δεν γνωρίζουν ότι μέλη τους εργάζονται στις Εμποροπανήγυρεις, νόμιμα με μεταβολή των βιβλίων τους είτε ευκαιριακά είτε σε συνεχή βάση;
Αυτοί ασκούν παραεμπόριο;
~Δεν γνωρίζουν ότι κάποια εκ των Σωματείων μίκροπωλητών είναι μέλη τους και στα καταστατικά τους έχουν ως κύριο άρθρο τους, πως ότι περιουσιακό στοιχείο είναι στην δικαιοδοσία τους, μετά την διάλυσή τους δωρίζεται στην ΓΣΕΒΒΕ;
Άς μας αφήσουν ήσυχους και ας σταματήσουν την ίδια πιπίλα γιατί ο καταναλωτής δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Κοιτάζει το συμφέρον του και συγκρίνει τιμές.
Εμείς κύριοι είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και της ελεύθερης διακίνησης σκέψεων.
Και εαν σας δίδουν βήμα οι εφημερίδες και με θράσος διαλαλείτε το επάγγελμά μας, ως παραεμπόριο, σας αναφέρουμε πως το επάγγελμά μας, είναι νόμιμα κατοχυρωμένο από την βουλή των ελλήνων και νόμιμα θα εργαζόμαστε ανά την επικράτεια, γιατί εμείς έχουμε ένα αγαθό που εσείς το αμελείτε.
Το καταναλωτικό κοινό που μας συμπαραστατέκεται, όπου και εαν πάμε.
Γιατί κύριοι εμείς και στα βουνά που διοργανώνουμε παζάρια, έχουμε χιλιάδες καταναλωτές να μας επισκέπτονται.
Μην εμπαίζετε τα μέλη σας!!!
Στα παζάρια μας δουλεύουν και αυτοί

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris