" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Ήπια ανακοίνωση η ΓΣΕΒΕ

Αναδημοσίευση από ΄΄ΕΘΝΟΣ΄΄

Τέσσερις «πληγές» για μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες ζητούν... γιατρειά, προκειμένου να σταματήσει η οικονομική τους... αιμορραγία και να μην οδηγηθούν στο λουκέτο...
Μέτρα ζητούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες από την κυβέρνηση ώστε να μην οδηγηθούν τα καταστήματά τους σε λουκέτο
Πρόκειται για την εξάπλωση των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, την καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου των εκπτώσεων και των προσφορών από τις μεγάλες επιχειρήσεις, τη διόγκωση του υπαίθριου εμπορίου και των παζαριών, καθώς και τις απόπειρες για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας - όπως τον περασμένο Δεκέμβριο.
Για αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας διαμαρτυρήθηκε στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Βλάχο και ζήτησε την αντιμετώπισή τους. Μάλιστα, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με διάφορες θεσμικές παρεμβάσεις της οξύνει αυτά τα προβλήματα επιδεινώνοντας τη θέση των μικρομεσαίων.
Και επίσης, ούτε λίγο ούτε πολύ, το προεδρείο έκανε λόγο για αδιαφορία του υφυπουργού απέναντι στους μικρούς της αγοράς, υπαινισσόμενο σκοπιμότητα προκειμένου να εξυπηρετούνται μεγάλα συμφέροντα.
Ετσι η Συνομοσπονδία ζήτησε από τον κ. Βλάχο τα ακόλουθα, τα οποία αποτελούν και τα μεγάλα προβλήματα των μικρομεσαίων:
Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά την ίδρυση και λειτουργία πολυκαταστημάτων «μαμούθ» τύπου «Μall». Τόσο στο λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη όσο και στην περιφέρεια.
Η νέα γενιά υπεραγορών σε μεγάλες κτιριακές υποδομές σταδιακά απαξιώνει τις τοπικές αγορές και τελικά «αιχμαλωτίζει» και τις εντός αυτών των υπεραγορών εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Επιβάλλονται από την ιδιοκτησία όλο και επαχθέστεροι όροι παραμονής. Ο έλεγχος της ιδιοκτησίας ανήκει πλέον σε λίγους επενδυτές.
Ο δε, καταναλωτής αποδεδειγμένα δεν απολαμβάνει χαμηλότερες τιμές.
Σταθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις προσφορές και τις εκπτώσεις. Οχι περιστασιακές αλλαγές. Συνεννόηση με τους φορείς.
Οι συνεχείς αλλαγές και χρονικές επιμηκύνσεις διαμορφώνουν και συνθήκες «φουσκώματος» των τιμών. Το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν επαρκές και μόλις είχε αρχίσει να αποδίδει σε όφελος επιχειρήσεων και καταναλωτών. Δεν χρειάζονταν αλλαγές n Υπαίθριο εμπόριο - «Παζάρια». Ανάγκη για μόνιμο και σταθερό πλαίσιο με σεβασμό στο «στεγασμένο» εμπόριο. Να γίνουν πιο αυστηροί οι κανόνες και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους και όχι ελαστικότεροι. Σε συνδυασμό πάντα και με τον δραστικό περιορισμό του παραεμπορίου στην «πηγή» του και όχι μόνο στους τελικούς διακινητές.
Εκφραση σταθερής θέσης από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την αργία της Κυριακής. Η Ελλάδα διαθέτει το πλέον πολύωρο πλαίσιο λειτουργίας καταστημάτων στην Ευρώπη. Η προσθήκη και της λειτουργίας την Κυριακή θα είναι εξοντωτική τόσο για τις μικρές όσο και για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Αυξάνονται τα λειτουργικά κόστη. Το δε εισόδημα προς κατανάλωση παραμένει το ίδιο. Δεν αυξάνεται με τις ώρες λειτουργία των καταστημάτων. Απλώς διαχέεται σε περισσότερες μέρες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Σημείωση ιστοσελίδας μας:
Σε πολύ ήπιους τόνους κυμάνθηκε η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕ, κάτι που δεν το αναμέναμε αλλά μας χαροποιεί το γεγονός πως αντίθετα με της Ε.Σ.Ε.Ε.΄ξέρουν τι ζητούν και ξέρουν σφαιρικά να δείξουν τα προβληματά τους.
Όταν οι κύριοι της Ε.Σ.Ε.Ε. μάθουν τον όρο σεβασμό, τότε πολλά θα κερδίσουν. Άν συνεχίσουν με την ίδια αδιάλλακτη στάση και μένονται υπέρ πάντων, πολύ σύντομα τους βλέπουμε συνταξιούχους και τις διοικητικές θέσεις του φορέα τους άλλοι να τις καρπώνονται

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris