" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Αντιπρόταση για τη διεξαγωγή εμποροπανηγύρεων στα νησιά

Στη γνωστοποίηση αντιπρότασης προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά σχετικά με τα πανηγύρια στα νησιά και τη δυνατότητα διεξαγωγής τους τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, με απόλυτη ασφάλεια για κατοίκους κι επισκέπτες του Ν. Αιγαίου, προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης.

Με σχετική επιστολή του, τόνισε την αναγκαιότητα διεξαγωγής τους σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, καθώς αποτελούν μέρος της γενικότερης πολιτιστικής παράδοσης, προτείνοντας όμως την ξεκάθαρη τήρηση των μέτρων πρόληψης ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και την επιτήρηση του χώρου από πιστοποιημένο πάροχο (security). 

Το περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου γνωστοποιήθηκε χθες στα μέλη της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και ακολουθεί παρακάτω αυτούσιο. 

Στους Δήμους η ευθύνη της επιτήρησης 

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, όπως σας είναι ήδη γνωστό, στα νησιά μας του Νοτίου Αιγαίου, δεχόμαστε καθημερινά εντονότατες πιέσεις από αιρετούς, από τοπικά συμβούλια, μικροπωλητές, εκκλησιαστικά συμβούλια, κλπ, για τη διοργάνωση παραδοσιακών εμποροπανηγύρεων. 

Η εικόνα που έχουμε σήμερα είναι ότι διοργανώνονται πλείστες εμποροπανηγύρεις, σε πολλές τοπικές κοινότητες στα νησιά μας, καθιερωμένες και επαναλαμβανόμενες πολλά χρόνια τώρα, που περιλαμβάνουν τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων ντόπιων ή επισκεπτών/ τουριστών, μικροπωλητών και βεβαίως εμπόρων και επιτηδευματιών, ως και ορχήστρας ζωντανής μουσικής. 

Θεωρούμε περισσότερο από βέβαιο το ότι δεν θα τηρηθούν από τους συμμετέχοντες τα προληπτικά μέτρα που είναι αναγκαία, για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Στις περισσότερες κοινωνικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις που παριστάμεθα καθημερινά, οι πολίτες εναγκαλίζονται, ασπάζονται εαυτούς, χαιρετούν με χειραψίες και γενικώς αντιμετωπίζουν με πλήρη “αφέλεια” τον κορωνοϊό, θεωρώντας ότι ο κίνδυνος είναι φανταστικός ως και ανύπαρκτος. 

Αναμένοντας τις δικές σας οδηγίες, σας διατυπώνουμε την πρότασή μας, δοκιμαστικά για το επόμενο 20ημερο, που συνίσταται στη διάθεση από τους οικείους Δήμους, εάν το αποφασίζουν αρμοδίως, υπηρεσιών φύλαξης από επαγγελματίες πιστοποιημένους παρόχους (εταιρεία security), με τις οποίες θα επιτηρείται ο χώρος της εμποροπανήρυρης αδιαλείπτως, επίμονα και μεθοδικά, για την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της εμποροπανήγυρης. 

Ήτοι ένα άτομο το πρωί από τις 8 πμ μέχρι και τις 4 μμ, δύο άτομα το απόγευμα από τις 4 μμ μέχρι και τις 12 μμ και ένα άτομο το βράδυ από τις 12 πμ μέχρι τις 8πμ για τρεις ή τέσσερις ημέρες. 

Όσο διαρκεί η πανήρυρις, για επιμελή και εγγυημένη επιτήρηση της εμπορικής δραστηριότητας των μικροπωλητών, όσο και της προσέλευσης στην εκκλησιαστική/ θρησκευτική λατρεία. 

Η δε παραχώρηση των χώρων και η σχετική αδειοδότηση της εμποροπανήγυρις, προς τους διοργανωτές και συμμετέχοντες μικροπωλητές (μεμονωμένους ή συλλογικούς) να γίνεται με τη ρητή πρόβλεψη ότι “εφόσον διαπιστώνεται από το προσωπικό επιτήρησης/ασφαλείας συνωστισμός και μη τήρηση των προληπτικών μέτρων, ο αρμόδιος πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας ή άλλο αρμόδιο όργανο, θα προβαίνει εντός 15 λεπτών στη διακοπή της διοργάνωσης, στη διακοπή της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων και στην απομάκρυνση των επισκεπτών, με την υποστήριξη του αναδόχου της υπηρεσίας φύλαξης. 

Μέση λύση αντί της πλήρους απαγόρευσης 

Φρονούμε ότι η πρότασή μας είναι μία δοκιμαστική μέση λύση, αντί της πλήρους απαγόρευσης των εμποροπανηγύρεων, η οποία φαίνεται εξαιρετικά αναγκαία, εάν συνεχιστεί η σημερινή ανεπίτρεπτη κοινωνική χαλαρότητα, τουλάχιστον σε δοκιμαστικό στάδιο είκοσι ημερών του Ιουλίου 2020, ταυτόχρονου με την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου. 

Αν βέβαια δεχθούμε ότι και ο ξένος επισκέπτης επιζητεί τη συμμετοχή του σε τέτοιες εξωξενοδοχειακές, παραδοσιακές, τοπικές εκδηλώσεις και εμπειρίες.

Κύριε Υπουργέ, θεωρήστε αυτονόητη τη συναίνεσή μας στο ότι η κρίσιμη σημερινή οικονομική συγκυρία, επιβάλλει να είμαστε επιφυλακτικοί σε οριζόντιες απαγορεύσεις, αλλά πρωτίστως μας υποχρεώνει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στην ενθάρρυνση δραστηριοτήτων και συμπεριφορών, που απειλούν τη Δημόσια Υγεία, το μέλλον μας και τις θυσίες που κάναμε έως σήμερα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris