Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Πρόεδρος Αιγινίου Ν. Γκορίδης : Πολύ δύσκολο να γίνει η φετινή μεγάλη εμποροπανήγυρη

Ομόφωνη η Επιτροπή για ακύρωση λόγω κορονοϊού και στις 5 Αυγούστου η τελική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Πίδνας-Κολινδρού

«Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει ούτε ο Παγκόσμιος πόλεμος ούτε και ο εμφύλιος, το έκανε ο κορωνοϊός.  Ακύρωσε για πρώτη φορά, από το 1926 που ξεκίνησε, την εμποροπανήγυρη του Αιγινίου, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, που γίνεται κάθε Σεπτέμβριο ανελλιπώς!» Για τα νέα φετινά δεδομένα μίλησε χθες ο πρόεδρος Αιγινίου κ. Νίκος Γκορίδης στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» με την Σοφία Γκαγκούση, στον ΑΚΟΥ 99.6, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο φέτος αυτό που γίνεται και το πιθανότερο σενάριο είναι η ακύρωση της εμποροπανήγυρης.

«Ο φόβος είναι υπαρκτός όπως και οι κίνδυνοι, και το πανηγύρι του Αιγινίου συγκεντρώνει πάρα πολλούς επισκέπτες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολη η αστυνόμευση και ο έλεγχος, με τους όρους που επιβάλλει το πρωτόκολλο. Πρωτίστως όμως είναι η διασφάλιση της υγείας και της προστασίας του κόσμου», επεσήμανε ο Πρόεδρος, κάνοντας λόγο για πάνω από 30.000 επισκέπτες, περισσότερους από 300 στημένους πάγκους πωλητών και πάνω από  60 χώρους  εστίασης, που δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτηρηθούν. «Ήδη οι αιτήσεις συμμετοχής για φέτος ήταν πάρα πολλές και η οριστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ακύρωση, θα ληφθεί στις 5 Αυγούστου», προσθέτει ο πρόεδρος, επισημαίνοντας όμως, ότι ακόμα και στην περίπτωση που πάνε καλύτερα τα πράγματα με τον κορωνοϊό και χαλαρώσουν τα μέτρα, έστω και στα μέσα Αυγούστου, είναι αδύνατον να προλάβουν οι διοργανωτές να στήσουν όλη αυτή τη δράση η  οποία έχει πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες στην οργάνωση, τόσο γραφειοκρατικές όσο και πρακτικές.

Και μπορεί το Υπουργείο να διαχώρισε τις εμποροπανηγύρεις από τα πανηγύρια, ωστόσο αυτό που συμβαίνει στο Αιγίνιο δεν είναι μια απλή εμποροπανήγυρις. Είναι ένα μεγάλο γεγονός για όλη τη Μακεδονία αλλά και την Ελλάδα, με εκατοντάδες συμμετοχής από όλη τη χώρα και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, που σε φυσιολογικές συνθήκες αποτελούν «ευχή» για την τοπική οικονομία, σε περίοδο όμως πανδημίας, είναι αδύνατον να ελεγχθεί η κατάσταση. Κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά οι διοργανωτές αλλά και ο Δήμος που θα λάβει την τελική απόφαση.