" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Έχασαν την μπάλα οι Γαλατσιώτες.


Αναταραχή στον εμπορικό κόσμο του Γαλατσίου και της Λαμπρινής έχει φέρει η απόφαση της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας (Ε’ Διαμέρισμα) να στήσει χριστουγεννιάτικο παζάρι από τις 18/12 έως τις 3/1/2012 στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή. Η διοίκηση του Ε’ Διαμερίσματος και το Ενιαίο Συνδικάτο Μικροπωλητών Ελλάδος κάνουν λόγο για «άρωμα χριστουγέννων και νότα εορταστική τις μαύρες ημέρες που ζούμε» ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλατσίου το χαρακτηρίζει ένα ακόμα πλήγμα στο ήδη σκληρά δοκιμαζόμενο στεγασμένο εμπόριο.


Πολλά τα τηλεφωνήματα που δεχτήκαμε στην εφημερίδα μας από εμπόρους και καταστηματάρχες του Γαλατσίου και της Λαμπρινής, οι οποίοι, θορυβημένοι, μας ζήτησαν να ερευνήσουμε «τί είναι αυτά τα περίπτερα που στήνονται στην πλατεία του Αγ. Ανδρέα». Ακόμα περισσότερα ήταν τα παράπονα που δέχτηκε από μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος, ο οποίος δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά έστειλε έγγραφη καταγγελία προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με σκοπό να πάρει πίσω την απόφαση για τη διεξαγωγή αυτού του παζαριού.
Το χριστουγεννιάτικο παζάρι που ετοιμάζεται πυρετωδώς να στηθεί στην πλατεία του Αγ. Ανδρέα ήταν αίτημα του Ενιαίου Συνδικάτου Μικροπωλητών Ελλάδος καθώς κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων διοργανώνουν υπαίθρια αγορά με εποχιακά είδη, δώρα, ζαχαρώδη και διάφορα happenings για τα παιδιά. Το αίτημα κατατέθηκε στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα, η οποία με 7 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 6 λευκά ενέκρινε σε πρώτη φάση τη λειτουργία του. Οπως μας εξήγησε η πρόεδρος της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας κα Αθηνά Ζαφειροπούλου, η απόφαση μαζί με το αίτημα διαβιβάστηκε στο Δήμο της Αθήνας απ’όπου δόθηκε το τελικό οκέι.
«Πρόκειται για ένα παζάρι που περιλαμβάνει περίπτερα καλαίσθητα και όχι πάγκους, με ζαχαρώδη, δώρα χριστουγεννιάτικα και διάφορες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στα πλαίσια αυτής της μικρής υπαίθριας εορταστικής αγοράς» δήλωσε στον «ΠΑΛΜΟ» η κα Ζαφειροπούλου και συνέχισε: «Σύμφωνα με όσα με πληροφόρησαν, θα στηθεί ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο και μια μεγάλη φάτνη, που θα φέρουν το άρωμα των Χριστουγέννων και μια νότα εορταστική στη γειτονιά. Δεν πρόκειται να υπάρχει ένδυση ή υπόδυση και, όπως με διαβεβαίωσαν, όσα τέτοια είδη βρεθούν, θα κατασχεθούν από τη Δημοτική Αστυνομία η οποία θα περιφρουρεί το χώρο.»
Ωστόσο δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για την σκληρή, όπως είπε, κριτική που έχει δεχτεί από εμπόρους της περιοχής της Λαμπρινής αλλά και του Γαλατσίου. «Είπαμε να κάνουμε κάτι όμορφο, να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας στον κόσμο, να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα εορταστική και τώρα έχω φτάσει στο σημείο να παλεύω σε χίλια μέτωπα. Αλλωστε πρόκειται για μια δραστηριότητα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων.»
Ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλατσίου - Λαμπρινής από την πλευρά του κάνει λόγο για συντονισμένη προσπάθεια που αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στο δοκιμαζόμενο στεγασμένο εμπόριο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Συλλόγου κ. Θεόδωρου Μαργαρώνη: «Αυτό το παζάρι είναι απαράδεκτο! Ο Δήμος Αθηναίων προσπαθεί να κλείσει τις μικρές επιχειρήσεις, τους μικροεπιχειρηματίες, τους εμπόρους της γειτονιάς διοργανώνοντας αυτή την υπαίθρια αγορά, με ιδιοτελείς καθαρά σκοπούς. Χτυπούν για μία ακόμα φορά το στεγασμένο εμπόριο που πληρώνει νοίκια, υπαλλήλους, εφορία και που πλήττεται σφόδρα τα τελευταία χρόνια. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Θα αγωνιστούμε και θα κινηθούμε αναλόγως προκειμένου να υπερασπιστούμε το χώρο μας.»
Γι’αυτό και απέστειλαν μια έγγραφη καταγγελία προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,
»Αναγκαστήκαμε  να στείλουμε αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας, εξαιτίας της απόφασης που πήρατε με αβίαστη προχειρότητα, στήνοντας ένα δεκαπενθήμερο πανηγύρι στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα Λαμπρινής, παραχωρώντας τον χώρο σε μικροπωλητές, για να στήσουν ένα προκλητικό παζάρι 61 θέσεων και δεν ξέρουμε πόσες ακόμα παράνομα ανεξέλεγκτες θέσεις.
»Σε μία περίοδο που ο εμπορικός κόσμος δοκιμάζεται, κλείνοντας το ένα μαγαζί πίσω από το άλλο, έχοντας αντικειμενική δυσκολία να αντεπεξέλθει στα χαράτσια, στα υψηλά ενοίκια αλλά και πληρώνοντας δημοτικά τέλη, μας αγνοείτε προκλητικά, επιτρέποντας να στήνονται τέτοιες παράνομες αγορές. Διανύουμε μία εποχή που αδυνατούμε να πληρώσουμε ακόμα και τον Φ.Π.Α. και κινδυνεύουμε να χάσουμε, εκτός από τα μαγαζιά μας, και ό,τι άλλο περιουσιακό στοιχείο έχουμε αποκτήσει δουλεύοντας επί χρόνια, και εσείς με την ανοχή σας μας οδηγείτε στην καταστροφή.
»Ο εμπορικός κόσμος περίμενε τις μέρες των εορτών μήπως και καλύψει κάποιες από τις ζημιές όλου του έτους και εσείς επιτρέπετε το στήσιμο τόσων πολλών παραμάγαζων, θέλοντας να μας δώσετε το τελειωτικό χτύπημα.
»Είμαστε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι τόσο με την πρόταση της προέδρου του 5ου Διαμερίσματος κας Ζαφειροπούλου, που νομίζει ότι επιτελεί κοινωνικό έργο εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των προσφιλών της μικροπωλητών, όσο και την ανοχή τη δική σας, που επικυρώσατε την πρόταση. Η δική μας, όμως, ανοχή έχει και όρια. Αντί να στηρίζετε όπως θα έπρεπε το νομίμως βαλλόμενο εμπορικό κόσμο, ο οποίος ενισχύει και τα δικά σας έσοδα, αντίθετα εσείς μας αγνοείτε, μας πολεμάτε και στο τέλος θα καταφέρετε να μας κλείσετε όλους παραδίδοντας πεδίον δράσης λαμπρό εκεί που όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει ταχθεί.
»Εμείς σας προειδοποιούμε! Η απόγνωση των εμπόρων είναι ανεξέλεγκτη. Για ό,τι προκύψει, θα είστε υπεύθυνοι μόνο εσείς. Εμείς το μόνο που θα κάνουμε - και να είστε σίγουροι γι’αυτό - είναι ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά διεκδικώντας κάθε νόμιμο δικαίωμα μας μέσα από κινητοποιήσεις και προσφυγές για το πλήγμα που δεχόμαστε από διαφυγόντα κέρδη. Οσο για την καταστροφή η οποία προκαλείται σε μία από τις ωραιότερες πλατείες της Αθήνας με το στήσιμο του παζαριού, την αφήνουμε στην κρίση των συντοπιτών μας κατοίκων της περιοχής.
»Σας ευχαριστούμε όλους για την “προστασία” που μας παρέχετε σαν τοπική αυτοδιοίκηση.
Από την πλευρά τους τα μέλη του Ενιαίου Συνδικάτου Μικροπωλητών Ελλάδος δηλώνουν πως κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας, σεβόμενοι στο ακέραιο τις προϋποθέσεις του ν. 3377/2005 για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εμπορίου.
Οπως μας είπε ο πρόεδρός τους κ. Σταμάτης Μέλλος: «Είμαστε αναγνωρισμένος κλάδος και κινούμαστε πάντα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος. Οι έμποροι του Γαλατσίου και της Λαμπρινής αλλά γενικότερα οι στεγασμένοι έμποροι πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόβλημά τους δεν είμαστε εμείς, δεν είναι το νόμιμο υπαίθριο εμπόριο αλλά το παράνομο, το οποίο πρέπει να πολεμήσουμε μαζί.»
Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 17 Δεκέμβριος 2011 09:21)
Από την ηλεκτρονική:ΠΑΛΜΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris