" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Αναβίωση στο Βόλο του πρωτοχρονιάτικου εθίμου των Μωμόγερων

Το πανάρχαιο ποντιακό έθιμο των Μωμόγερων που εκτυλίσσεται στη διάρκεια του 12ημέρου, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα, θα αναβιώσει στο Βόλο, αύριο Τετάρτη και ώρα 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Αγίου Νικολάου.
Αναβίωση στο Βόλο του πρωτοχρονιάτικου εθίμου των Μωμόγερων







Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Δήμο Βόλου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Μαγνησίας και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Στις Γιορτές Όλοι μαζί».

Τους Μωμόγερους θα αναπαραστήσει 18μελής ομάδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκήτης Κοζάνης «Ο Εύξεινος», η οποία θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο νωρίς το απόγευμα και δια μέσου της Ερμού θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αγίου Νικολάου όπου θα αναβιώσει το πρωτοχρονιάτικο αυτό έθιμο με θεατρικό δρώμενο, χορό και τραγούδι.

Τα «Μωμογέρια» έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαία Ελλάδα έχοντας πολλά κοινά στοιχεία με το αρχαίο θέατρο στα αρχικά του στάδια. Λαμβάνουν χώρα το Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων - Φώτων με αποκορύφωση την ημέρα της Πρωτοχρονιάς διότι με τις άγριες μάσκες, τα κουδουνίσματα και την εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν πιστεύεται ότι συμβάλουν στην απομάκρυνση του κακού και στην αναγέννηση της φύσης ύστερα από τον βαρύ χειμώνα.

Τα κεντρικά πρόσωπα του θιάσου είναι: Η νύφη, η γραία, ο Άρκος (αρκούδα), το λατούδ` (αρκουδάκι), ο αλογτσής (ιππέας), το κουτούκ (τράγος), το τσαπίτς (κατσικάκι), ο ιατρός, ο ασκερτσής ή τσανταρμάς (στρατιωτικός ή χωροφύλακας), ο βασιλέας κ.α.

Οι ρόλοι στα πρόσωπα του θιάσου κατανέμονταν με μεγάλη μυστικότητα από τον πρεσβύτερο Μωμόγερο τόσο για να μη γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά και για να μην τους γνωρίζουν οι συγχωριανοί.

Το βράδυ της παραμονής όλα πλέον ήταν έτοιμα και με την αλλαγή του χρόνου τα μεσάνυχτα ο θίασος έβγαινε στους δρόμους και τα σοκάκια του χωριού συνοδεία συγκεκριμένων σκοπών με ζουρνάδες και νταούλια κατευθυνόμενος προς το «κουρούν» (κρουνός - γούρνα). Εκεί έπιναν το «καλοντόνερο» για το καλό του χρόνου και οι πιο τολμηρή έσπαγαν τον πάγο και βουτούσαν στο «καλαντόνερο» με θερμοκρασία συνήθως αρκετά υπό του μηδενός.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς οι δρόμοι γέμιζαν από κόσμο, αφού έφταναν στο χωριό όλοι οι ξενιτεμένοι από κάθε άκρη και οι Μωμόγεροι με τα πειράγματά τους, τα άγρια προσωπεία τους και τις απρόσμενες αντιδράσεις τους σκορπούσαν γέλια και χαρά. Τα προσωπεία έβγαιναν μετά το πέρας της παράστασης στα μνήματα του χωριού και ακολουθούσε γλέντι σε κάποιο σπίτι ή σε καφενείο του χωριού. Τα χρήματα από τα φιλοδωρήματα και τα εδέσματα που συγκεντρώνονταν μοιράζονταν σε φτωχές οικογένειες και ένα μέρος δίνονταν για τις ανάγκες του σχολείου και της εκκλησίας.

Αμέσως μετά το δρώμενο των Μωμόγερων, την Τετάρτη στις 7.30 μ.μ., στον ίδιο χώρο (πλατεία Αγίου Νικολάου), θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με πλούσιο πρόγραμμα-προσφορά του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.

«Κρητών γεύσεις…κάλαντα και χοροί»

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα συνεχιστεί την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, με εκδήλωση που οργανώνουν από κοινού ο Δήμος Βόλου και η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «το Αρκάδι», υπό τον τίτλο «Κρητών γεύσεις…κάλαντα και χοροί», στην πλατεία Αγίου Νικολάου και ώρα 19.30 μ.μ. Στην πρωτοχρονιάτικη αυτή εκδήλωση η μεγάλη και η μικρή χορευτική ομάδα της Κρητικής Αδελφότητας υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής θα τραγουδήσουν τα κρητικά κάλαντα, όπως αυτά επιβίωσαν σε βάθος χρόνου, ενώ μικροί και μεγάλοι χορευτές θα χορέψουν χορούς της Κρήτης. Παράλληλα, το κοινό που θα τους παρακολουθεί θα γεύεται κρητικές γεύσεις και ρακή, που θα προσφέρονται σε όλους για το καλό του νέου χρόνου. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris