" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ:Από τη χλιδή της Τσιμισκή… στους πάγκους του Γιουσουρούμ.



Στροφή της καταναλωτικής συνήθειας των Θεσσαλονικέων από τις λαμπερές βιτρίνες του κέντρου της πόλης στους πάγκους των πλανώδιων εμπόρων στο Ωραιόκαστρο.
  = Αφήνουν τα επώνυμα καταστήματα της Τσιμισκή και της Μητροπόλεως οι Θεσσαλονικείς και στρέφονται στο υπαίθριο παζάρι, για να πραγματοποιήσουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Χιλιάδες είναι οι πολίτες, από όλες σχεδόν τις περιοχές της πόλης και τις κοινωνικές ομάδες, που λόγω της έντονης οικονομικής δυσπραγίας αναζητούν πιο οικονομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα τα παζάρια να γεμίζουν και τα καταστήματα να ερημώνουν, παρά τις πρωτοφανείς προσφορές που πραγματοποιούν φέτος.
=== Πάνω από 2.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα το Γιουσουρούμ του Ωραιοκάστρου, όπου πραγματοποιείται από το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου το Χριστουγεννιάτικο παζάρι. Σε έναν σύχρονο χώρο, περίπου 40 στρεμμάτων, με καφετέρια, παιδότοπο και αναψυκτήριο, οι πολίτες μπορούν να βρουν κάθε λογής προϊόντα, όπως είδη ρουχισμού, χριστουγεννιάτικα στολίδια, αντίκες κάθε είδους, ακόμη και κατοικίδια, σε εξευτελιστικές τιμές. Δερμάτινο μπουφάν με 15 ευρώ, τζιν με 4 ευρώ, μπλούζες με 3 ευρώ, παπούτσια σε τιμές από 5 έως 25 ευρώ και στολίδια με 1 και 2 ευρώ είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
  === Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, την πρώτη ημέρα λειτουργίας υπήρχαν πάνω από 120 έμποροι, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ παρατήρησαν ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από τον κόσμο, σε σχέση με αντίστοιχες παλαιότερες διοργανώσεις. «Και ο κόσμος και εμείς είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Οι πολίτες, λόγω της κρίσης, έχουν αρχίσει να στρέφονται στο παζάρι και όλοι μας δίνουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνουμε», είναι το μήνυμα που στέλνουν.
  === Να σημειωθεί πως το γιουσουρούμ του Ωραιοκάστρου (που βρίσκεται στην παλαιά Συμμαχική οδό προς Παλαιόκαστρο και Μακεδονικού Αγώνα, παραπλεύρως του ξενοδοχείου «Σάρισα») λειτουργεί αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς και την Παρασκευή και το Σάββατο 23-24 και 30-31 Δεκεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως αργά το απόγευμα.
  === Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στο κέντρο της πόλης. Παρά την γιορτινή ατμόσφαιρα που επιχείρησε να δημιουργήσει ο δήμος, σε συνεργασία με το ΕΕΘ, η κίνηση στα καταστήματα είναι ιδιαίτερα πεσμένη, με τους ιδιοκτήτες να εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της φετινής εορταστικής περιόδου. Παρά τις προσφορές στα περισσότερα καταστήματα, και τις εκπτώσεις που πολλές φορές αγγίζουν ακόμη και το 70%, οι πολίτες συνήθως μένουν στο να «χαζεύουν» τις βιτρίνες και σπάνια μπαίνουν έστω και για να δοκιμάσουν.
«Δεν μπορούμε να έχουμε προσδοκίες από τις γιορτές. Είναι πολύ επιβαρυμένη η τσέπη του καταναλωτή», δηλώνει στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ενώ σημειώνει πως φέτος οι καταστηματάρχες παρέχουν προσφορές που άλλες χρονιές δεν διανοούνταν να τις κάνουν ούτε την περίοδο των εκπτώσεων. «Τι άλλο να κάνουμε; Σε λίγο θα αρχίσουμε να χαρίζουμε τα εμπορεύματά μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την «στροφή» των καταναλωτών στο Γιουσουρούμ και στα φτηνά προϊόντα, αναφέρει πως οι Αρχές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε το παζάρι να λειτουργεί νόμιμα και όλοι οι έμποροι να έχουν τις απαραίτητες άδειες. «Είμαστε κατά των πρακτικών που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό, εφιστούμε την προσοχή στην αστυνομία. Είναι στο χέρι της να μην υπάρχει παράνομο εμπόριο», τονίζει.
ΠΗΓΗ: voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris