" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Προς διαγραφή οδεύει το μνημείο της Ροτόντας της Θεσσαλονίκης από τον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO



Με έγγραφό του το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο δημοσιεύεται από τον σύλλογο φίλων της Ροτόντας, καθιστά υπεύθυνη την ελληνική αστυνομία και τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τον άμεσο κίνδυνο της απομάκρυνσης της Ροτόντας της Θεσσαλονίκης...
από τον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCΟ, τονίζοντας μάλιστα ότι η όλη κατάσταση εκθέτει τη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνεται στην επιστολή.
Τον περασμένο Μάιο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» με τίτλο «Οι δέκα πληγές της Ροτόντας» έθετε προ των ευθυνών της τη πολιτεία για τη παρακμιακή εικόνα του μνημείου της Ροτόντας. Ενδεικτικά παραθέτω από το ρεπορτάζ:


«Περίοικοι και επισκέπτες του μνημείου αντικρίζουν κατάσταση παρακμής και εγκατάλειψης, παρά την πρόσφατη, πριν από τρία χρόνια, ανάπλαση της πλατείας και της περιοχής. Πέριξ του μνημείου στρώνουν σεντόνια ή τοποθετούν πρόχειρες προθήκες παρέμποροι που πουλούν προϊόντα απομιμήσεων, η πλατεία έχει μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης χρηστών, πλάκες πεζοδρομίων έχουν καταστραφεί, ξύλα σε παγκάκια έχουν σαπίσει, δέντρα είναι κακοσυντηρημένα, αυτοκίνητα παρκάρουν ακόμη και πάνω στα πεζοδρόμια, από όπου ξηλώθηκαν τα απαγορευτικά κολονάκια, πάρκα έχουν γεμίσει σκουπίδια»

1. Ολόκληρος ο περιβάλλων χώρος του μνημείου της Ροτόντας καταλαμβάνεται σε 12ωρη βάση από πλανόδιους αλλοδαπούς παρέμπορους παράνομων προϊόντων απομίμησης. Οι παρέμποροι στρώνουν σεντόνια γύρω από το μνημείο ή τοποθετούν αυτοσχέδιες κατασκευές (προθήκες), οι οποίες “υποδέχονται” τους τουρίστες και τους επισκέπτες του μνημείου. Στη βόρεια πλευρά του μνημείου έχουν συγκεντρωθεί παλιοσίδερα, με κίνδυνο να προκληθούν προβλήματα υγιεινής.

2. Η εικόνα της υποβάθμισης ευνοεί τη συγκέντρωση διακινητών και χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών και αποτρέπει τη χρήση του χώρου ως τόπου παιχνιδιού για παιδιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris