" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Πληρωμή τέλους για διατήρηση ΑΦΜ, στους ελεύθερους επαγγελματίες!!!


Tην επιβολή ελάχιστου φόρου διατήρησης ΑΦΜ, που θα επιβαρύνει τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις, επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών με διπλό στόχο, το ξεκαθάρισμα των εικονικών και ανενεργών ΑΦΜ και τον καλύτερο έλεγχο επαγγελματικών κατηγοριών που ενοχοποιούνται ως κύριες εστίες της φοροδιαφυγής.


Το σχέδιο που προτείνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ουσιαστικά τη μετατροπή του τέλους επιτηδεύματος, που τώρα επιβάλλεται εκτάκτως, σε ένα μόνιμο ελάχιστο φόρο που θα επιβαρύνει ακόμα και όσους έχουν απλό «μπλοκάκι» και δεν έχουν κόψει απόδειξη. Το μέτρο, εφόσον προχωρήσει, θα ενταχθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του εθνικού φορολογικού συστήματος.


Ο νέος φόρος προτείνεται να είναι αναλογικός και θα ανέρχεται σε 300-500 ευρώ τον χρόνο, ενώ είναι πιθανό να επιβληθεί με τα ίδια γεωγραφικά κριτήρια που ισχύουν για το τέλος επιτηδεύματος.
Στόχος του μέτρου, εφόσον υιοθετηθεί, είναι... να συλλάβει τις επιχειρήσεις-«φαντάσματα» οι οποίες μέσω των πολλαπλών ΑΦΜ που διατηρούν στην εφορία μπορούν και φοροδιαφεύγουν με το τέχνασμα των εικονικών συναλλαγών.


Από τους 8,3 εκατ. ΑΦΜ που αναγράφονται στα μητρώα της εφορίας, 3,1 εκατ. φορολογούμενοι έχουν «επαγγελματικό» ΑΦΜ. Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών, περίπου 1,4 εκατ. επιτηδευματίες, εμφανίζονται πως ζουν χωρίς εισόδημα, δεν υποβάλλουν δηλώσεις στην εφορία ή δηλώνουν μηδενικά έσοδα.
Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και άλλες 97.000 από τις συνολικά 221.300 επιχειρήσεις της χώρας που δεν υποβάλλουν δηλώσεις. Παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι όταν διενεργούν ελέγχους σε πολλές επιχειρήσεις, έρχονται αντιμέτωποι με τιμολόγια και πληθώρα από παραστατικά, τη γνησιότητα και προέλευση των οποίων δεν μπορούν να ελέγξουν, αφού σχεδόν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις της χώρας έχουν ΑΦΜ αλλά δεν έχουν πραγματική δραστηριότητα.


Οι υπερασπιστές του σχεδίου για την επιβολή ελάχιστου φόρου διατήρησης ΑΦΜ θεωρούν ότι το μέτρο θα συμβάλει και στην απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης μεταξύ μισθωτών και επαγγελματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δήλωσαν εισόδημα (κατά μέσον όρο) περίπου 14.000 ευρώ για το 2009 και περίπου 13.000 για το 2010, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν στην εφορία πως ζουν με ακόμα χαμηλότερα εισοδήματα.
dailynews24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris