" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

ΟΑΣΗ: Κάλεσμα σε αγωνιστική κινητοποίηση , στην Ηλεία κατά του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο.

 Σε αγωνιστική κινητοποίηση, την Τρίτη 9 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι και πορεία στην πόλη του Πύργου, καλεί τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους παραγωγούς και τους εμπόρους στις λαϊκές αγορές η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Το κείμενο της ΟΑΣΗ συνυπογράφουν: Ο Σύλλογος παραγωγών λαϊκών αγορών «Η Δήμητρα», ο Σύλλογος παραγωγών λαϊκών αγορών «Ήλιδα»,  και ο Σύλλογος παραγωγών λαϊκών αγορών «Ο Άγιος Αθανάσιος». 

Το κάλεσμα στην κινητοποίηση αναφέρει χαρακτηριστικά: 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω και τις πανδημίας τα προϊόντα μας (καρπούζι, πατάτα, κηπευτικά, λάδι, σταφίδα, εσπεριδοειδή, αμνοερίφια κ.α.) πουλιόντουσαν και συνεχίζουν να πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές, χαμηλότερες και από τις περυσινές.


Την ίδια στιγμή βεβαίως φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πολλαπλάσιες φορές ακριβότερα και έτσι μια χούφτα βιομηχάνων, εμπόρων, μεταποιητών κερδοσκοπεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Συνεχίζεται ταυτόχρονα το αίσχος των «ανοιχτών τιμών» που γενικεύεται παντού, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής παραμένει δυσβάσταχτο και συνεχώς αυξάνει. 

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που μας έχει δημιουργήσει η πανδημία και η διαχείριση της από την Κυβέρνηση, που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας και μας πάει από lockdown σε lockdown. Σαν να μην έφτανε που μας αφήνει «ξεκρέμαστους» χωρίς κανένα μέτρο στήριξης.

Έρχεται σαν τον κλέφτη, μες την πανδημία, ελπίζοντας ότι κανείς μας δεν θα αντιδράσει, να φέρει νέο νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά την κατάσταση συνολικά στο υπαίθριο εμπόριο, που αν περάσει δίνει ένα ακόμα μεγάλο χτύπημα στους συναδέλφους παραγωγούς και στους εμπόρους στις λαϊκές αγορές. 

Καμία εμπιστοσύνη σε όσους ενώ ετοιμάζονται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο θέλουν να μας «σφίξουν το χέρι» να μας «συμπαρασταθούν». Καμιά εμπιστοσύνη στην Περιφέρεια και στους Δήμους που τόσα χρόνια έκαναν τους κουφούς στα δίκαια αιτήματα μας για μείωση των τελών. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, έδειξε -όπως και οι προηγούμενες- πως είναι αντίπαλος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αφού δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης και προστασίας του πενιχρού εισοδήματός μας.Τα όποια ψίχουλα έχει δώσει ως τώρα, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα της στήριξης σε βιομήχανους, τράπεζες, επιχειρήσεις, εταιρίες κλπ., με πακτωλό χρηματικών ενισχύσεων. 

Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς και τους εμπόρους στις λαϊκές αγορές, να συμμετάσχουν σε αγωνιστική κινητοποίηση την Τρίτη 9 Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι στα Φανάρια του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο και πορεία με τα αγροτικά μας οχήματα στην πόλη του Πύργου (τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, μάσκες, αποστάσεις κτλ). Να συνεδριάσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας και να πάρουν απόφαση συμμετοχής, το ίδιο καλούμε να κάνουν και τα σωματεία των παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, τον παγετό. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους όταν την ίδια ώρα «μπουκώνονται» με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι. 32 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και μόλις 350 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα και αυτό είναι πολιτική επιλογή και όχι προσαρμογή στις δημοσιονομικές συνθήκες όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, αφού ουσιαστικά πετάει απέξω τους μικρούς παραγωγούς και βάζει τις εταιρείες με ό,τι επακόλουθο στις τιμές για τον λαό.

Να λειτουργήσουν οι Λαϊκές με όλα τα μέτρα υγιεινής  και ασφάλειας για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και των πωλητών με ευθύνη του κράτους.

Να δοθούν άμεσα και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής ζημιάς οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.

Να προκηρυχθεί πρόγραμμα αναμπέλωσης για την Κορινθιακή σταφίδα με υγιή και πιστοποιημένα φυτά, με κρατική χρηματοδότηση.

Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

Ο τρέχον κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο και να σταματήσουν οι αστείες δικαιολογίες ότι δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες την ίδια στιγμή που έδωσαν φέτος 370 εκατ. ευρώ για επιστροφή φόρου πετρελαίου σε εφοπλιστές, κλινικές, ξενοδόχους, εκεί πού βρήκαν τα χρήματα; Άμεση μείωση 50% αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο για την επιβίωσή μας.

Επιδότηση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών οι οποίες έχουν αυξηθεί κερδοσκοπικά με πρόσχημα την καραντίνα.

Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. 

Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες – κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Η νέα ΚΑΠ κινείται σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση με μείωση των επιδοτήσεων. Να μη γίνει καμιά μείωση. Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.

Η μάχη με την πανδημία συνεχίζεται. Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα εγκεκριμένα εμβόλια και να παρθούν όλα τα μέτρα για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του αγροτικού πληθυσμού. 

Να γίνουν τώρα οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη Δημόσια Υγεία. Να στελεχωθούν με προσωπικό και μηχανήματα και να λειτουργήσουν ουσιαστικά τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο. Να ενταχθεί στο σχεδιασμό και ο ιδιωτικός τομέας. Είναι τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία του νομού μας, όπου έχουμε μείνει χωρίς παθολογική κλινική εν μέσω πανδημίας!!!»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris