" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Η μοναξιά του λουκουματζή πριν το lockdown

 Γιορτάζει ο Άγιος Χαράλαμπος σήμερα, μεγάλη η χάρη του - πολιούχος του Πύργου Ηλείας, των Αγίων Τόπων, όπως αποκαλούν ειρωνικά τον νομό κάποιοι κακεντρεχείς που ζηλεύουν τα εύφορα σε ηδονικά μυρωδικά εδάφη του. Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για το ολοκληρωτικό lockdown, ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους στα Ιλίσια, μεγάλος και επιβλητικός στη μέση της πλατείας, πριν το πευκόφυτο Αλσος, στολίστηκε με σημαιάκια και λειτούργησε, χωρίς γιορτές και πανηγύρια όπως προστάζουν τα υγειονομικά μέτρα.

Κι όμως κάποιοι τολμητίες, ή απελπισμένοι διαλέγετε και παίρνετε, μικροπωλητές αψήφησαν την απαγόρευση των πανηγυριών και έστησαν μόλις δύο καροτσάκια, ηλεκτροδοτημένα με γεννήτριες βενζίνης, με ταπεινά και όχι τόσο υγιεινά εδέσματα (street food τα λένε τώρα οι γκουρμέδες), αμφιβόλου ποιότητας και αγνώστου προέλευσης. Μαλλί της γριάς, ποπ-κορν, κάτι ταλαίπωρα πλαστικά παιχνίδια που περιμένανε μάταια παιδιά να τα αγοράσουν και καλαμπόκια που έμειναν άψητα, και επιστέγασμα όλων ένα στολισμένο καροτσάκι με «Λουκουμάδες Σπέσιαλ, Ο Νίκος».

Πού όμως κόσμος, πού πελατεία, πού πιστοί και γλυκατζήδες. Όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά του κορονοϊού. Άντε, στις δυο μέρες που στήσανε τα καροτσάκια τους - παραμονή και ανήμερα της γιορτής, οι δύο υπαίθριοι πωλητές, να πέρασαν μερικές ηλικιωμένες θεούσες που νοστάλγησαν τα γλυκά της νιότης τους, κανένα ξέμπαρκο παιδάκι, συνήθως Φιλιπινεζάκι ή Ρωσάκι που έπεισε το μπαμπά του να του πάρει το καταστροφικό για τα δόντια μαλλί της γριάς ή κανένας φοιτητής που είχε λιγούρες μετά την τηλεμάθηση, τις τηλεξετάσεις ή ότι άλλο τηλέ- κάνουν τώρα.

«Α, άλλες χρονιές εδώ είχε κόσμο, μεγάλη γιορτή. Τώρα πάλι μέσα, τελείωσε για μας, όχι πως πριν δουλέψαμε. Πάλι καλά που προλάβαμε τον Αγιο Χαράλαμπο» λένε στωικά οι δύο πρωταγωνιστές του θλιβερού έργου, σαν άλλοι Ρόζενγκραντς και Γκίλντερστερν, Βλαντιμίρ και Εστραγκόν, Αυλωνίτης και Φωτόπουλος, χωρίς όμως τη χάρη ή τη δόξα των θεατρικών ή κινηματογραφικών ζευγαριών. Λουκουμάδες, λοκντάουν και φιλότιμο Ιλίσια, Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου του 2021.

πηγη:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris