" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΧΑΪΑΣ: Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του υπαίθριου εμπορίου.Πέταξαν προϊόντα.

 Η ανακοίνωση των παραγωγών αναφέρει:

Με αιχμή την άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους για κάθε μέρα που δεν λειτουργούν οι λαϊκές αγορές με ευθύνη του κράτους, να λειτουργήσουν οι τελευταίες με όλα τα αναγκαία και απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, να στελεχωθούν - ενισχυθούν όλες οι υγειονομικές μονάδες της πόλης (με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, ΜΕΘ κλπ) , καθώς και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, οι σύλλογοι παραγωγών "Παραγωγών Λαϊκών Αγορών", "Επαγγελματιών Πωλητών Οπωροκηπευτικών - Ο Άγιος Τρύφωνας" και "Πωλητών Βιομηχανικών Προϊόντων - Ο Άγιος Ανδρέας" προχώρησαν σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας,) το πρωί του Σαββάτου.

Στη συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, Ανδρέα Φίλλια, αναφέρθηκαν στην απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας των λαϊκών αγορών της αχαϊκής πρωτεύουσας για τρία Σάββατα (λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό), σημειώνοντας πως πρόκειται "για άλλο ένα μέτρο που έρχεται να μας πλήξει ακόμη περισσότερο" στη λογική του "άνοιξε - κλείσε" που εφαρμόζει η Κυβέρνηση την ίδια ώρα που τα Σάββατα αφορούν "μια από τις πιο σημαντικές μέρες για τη δουλειά και το εισόδημά μας". Ταυτόχρονα επεσήμαναν πως, την ίδια μέρα παραμένουν ανοιχτές "οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, μεγαλέμποροι που μας πίνουν το αίμα".

Την αντίδραση των παραγωγών και επαγγελματιών έχει προκαλέσει και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τις λαϊκές και το υπαίθριο εμπόριο, σημειώνοντας στη σχετική ανακοίνωσή τους πως:

"Επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρίες) να στήνουν πάγκους στις λαϊκές.

Καταργείται η έννοια της άδειας πωλητή λαϊκών αγορών. Θα βγάζει σε πλειστηριασμό τις θέσεις κάθε 3 χρόνια.

Ανοίγει το δρόμο στη λειτουργία των φορέων διαχείρισης των λαϊκών αγορών με ΣΔΙΤ και πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με πιθανή αύξηση του ημερήσιου τέλους και αυστηριοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, που θα βγάλει εκτός εκατοντάδες συναδέλφους".

Σχετικά με τα ζητήματα υγείας, κάλεσαν την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση των Νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του νομού με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να δημιουργηθούν νέες ΜΕΘ, καθώς και να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο Νοσημάτων - Θώρακος.

Συμβολικά οι παρευρισκόμενοι παραγωγοί, έριξαν μπροστά την είσοδο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας κηπευτικά, ενώ μετά τη συνάντηση ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέες κινητοποιήσεις, αφού υπάρξει ενημέρωση των συναδέλφων τους μέσα στην εβδομάδα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου "Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Πάτρας".

Συνάδελφε, συναδέλφισσα, βιοπαλαιστές αγρότες, αγρότισσες

Την ώρα που εδώ και ένα χρόνο δεχόμαστε απανωτά χτυπήματα στο εισόδημά μας λόγω της πανδημίας και την διαχείριση της από την κυβέρνηση, άλλο ένα μέτρο έρχεται να μας πλήξει ακόμα περισσότερο .Στην λογική του «άνοιξε κλείσε» .Η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των λαϊκών αγορών στην Πάτρα για 3 Σάββατα. Πρόκειται για μια από της πιο σημαντικές μέρες για τη δουλειά και το εισόδημά μας. Χτυπούν το εισόδημά την ώρα που Μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, μεγαλέμποροι μας πίνουν το αίμα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Κυβέρνηση, μαζί με τα παραπάνω, έρχεται σαν τον κλέφτη , μες την πανδημία, ελπίζοντας ότι κανείς μας δεν θα αντιδράσει, να φέρει νέο νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά την κατάσταση συνολικά στο υπαίθριο εμπόριο.

1. Επιτρέπει και σε νομικά πρόσωπα (εταιρίες) να στήνουν πάγκους στις λαϊκές.

2. Καταργεί την έννοια της άδειας πωλητή λαϊκών αγορών. Θα βγάζει σε πλειστηριασμό τις θέσεις κάθε 3 χρόνια.

3. Ανοίγει το δρόμο στην λειτουργία των φορέων διαχείρισης των λαϊκών αγορών με ΣΔΙΤ και πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με πιθανή αύξηση του ημερήσιου τέλους και αυστηριοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, που θα βγάλει εκτός λαϊκών εκατοντάδες συναδέλφους.

Όσα κοινωνικά κριτήρια υπήρχαν για την απόκτηση της άδειας του πωλητή, αντικαθιστώνται με τα κριτήρια που θα δίνουν περισσότερα έσοδα στους ιδιωτικούς πλέον φορείς διαχείρισης των λαϊκών, αλλά και στις περιφέρειες που μας πίνουν το αίμα τόσα χρόνια

Με βάση την επίθεση που δεχόμαστε στο εισόδημα και στις ζωές μας απαιτούμε:

Άμεση αναπλήρωση του χαμένου μας εισοδήματος για κάθε μέρα που δεν λειτουργούν οι αγορές με ευθύνη του κράτους.

Να λειτουργήσουν οι Λαϊκές με όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και των πωλητών με ευθύνη του κράτους.

Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα. Άμεση μείωση 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωσή μας και τα προϊόντα μας να μπορούν να καταναλωθούν από τις λαϊκές οικογένειες της πόλης.

Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.

Να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία της Πόλης και στα Κέντρα Υγείας του Νομού και να καλυφθούν όλα τα κενά. Να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ. Να ανοίξει ξανά το Νοσοκομείο «Νοσημάτων-Θώρακος» Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Θέλουμε Υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris