" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ναύπακτος :πολιτιστικές εκδηλώσεις στην αναπαράσταση της Ναυμαχίας.

Πρωτότυπη και διαφορετική θα είναι και η φετινή αναπαράσταση της Ναυμαχίας που θα ζωντανέψει μέσα από τη λογοτεχνική ματιά του Μιγκέλ ντε Θερβάντες το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου.


Μια σειρά από ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις με αφετηρία το βίωμα της ιστορίας μέσα από τη συλλογική μνήμη περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα της 443ης επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου που διοργανώνει ο Δήμος της πόλης από τις 5 έως τις 12 Οκτωβρίου.

Την αρχή θα κάνει στις 5 Οκτωβρίου η Πολυφωνική Ορχήστρα Πατρών, ενώ την επόμενη μέρα θα παρουσιαστούν στο Φετιχέ Τζαμί οι τοτεμικές μορφές του γλύπτη κ. Θεόδωρου Παπαγιάννη, που αποτελούν προσκύνημα στη θυσία όσων χάθηκαν στα κύματα του Ιονίου.

Με την ευκαιρία της επετείου των 400 χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) που είναι αφιερωμένο το 2014 οι επισκέπτες της γραφικής πόλης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, μέσα από την ομώνυμη ταινία του σκηνοθέτη κ. Γιάννη Σμαραγδή, το βίο του “Έλληνα Οδυσσέα” που ξεκινά από τη βενετοκρατούμενη Κρήτη, πάει στη Βενετία, μετά στη Ρώμη, καταλήγει σε ένα μακρινό μέρος και καταφέρνει να γίνει ο μεγαλύτερος ζωγράφος της Ισπανίας.

Η ημερίδα “Στον απόηχο της Ναυμαχίας” που διοργανώνεται στις 8 Οκτωβρίου θα αναδείξει τη σχέση των σημερινών Ναυπακτίων με την ιστορικότητα του τόπου τους και την τέχνη, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής προοπτικής, πώς βιώνουν την ιστορική μνήμη ως σήμερα αλλά και πώς οι επισκέπτες προσλαμβάνουν τη σχέση αυτή.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου με τη συναυλία και το gala όπερας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της NΕΡΙΤ. Στο ενετικό λιμάνι εβδομήντα διακεκριμένοι μουσικοί θα ερμηνεύσουν έργα των: L. V. Βeethoven, J. Massenet, W. A. Mozart, G.Verdi. Σολίστ ο κ. Γιάννης Χριστόπουλος και Διεύθυνση Ορχήστρας ο κ. Νίκος Αθηναίος.



Πρωτότυπη και διαφορετική θα είναι και η φετινή αναπαράσταση της Ναυμαχίας που θα ζωντανέψει μέσα από τη λογοτεχνική ματιά του Μιγκέλ ντε Θερβάντες το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται την Κυριακή 12 Οκτωβρίου με την εντυπωσιακή κωδωνοκρουσία, την αρχιερατική λειτουργία και την καθιερωμένη πομπή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Δημητρίου στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) μεταξύ των συνασπισμένων δυνάμεων της Δύσης και των Οθωμανών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της πρώιμης νεώτερης ιστορίας. Και, όπως έγραψε ο συγγραφέας του “Δον Κιχώτη”, Μιγκέλ ντε Θερβάντες ”...ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί ή που θα δούνε οι μελλούμενοι…”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris