" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Οδός Σταδίου:Ξεπουλάνε τα λουκέτα!!



Παρά την ασύγκριτη κεντρικότητά της η οδός Σταδίου έχει χάσει την παλιά, εμπορική της αίγλη. Ο άξονας που ενώνει τρεις μεγάλες πλατείες -Σύνταγμα, Κλαυθμώνος, Ομόνοια- και ισάριθμους σταθμούς μετρό έχει μετατραπεί σε δρόμο των λουκέτων. Έρευν της εθνικής συνομοσπονδίας ελληνικού εμπορίου τον Αύγουστο του 2010 κατέγραψε κλειστά καταστήματα σε ποσοστό 24,6%. 

Δύο χρόνια μετά το αντίστοιχο ποσοστό έχει ανέβει στο 42%. Τα κατεβασμένα ρολά δεν ξανασηκώθηκαν και στα κενά μαγαζιά προστέθηκαν νέα. Η τελευταία καταγραφή της ΕΣΕΕ εντόπισε 135 κλειστές επιχειρήσεις (όχι μόνο εμπορικές αλλά και μεταποιητικές ή παροχής υπηρεσιών) σε σύνολο 322. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που έκαναν τα Νέα, τα εμπορικά καταστήματα βιτρίνας που είναι κλειστά εκτός από τράπεζες και καφέ, φτάνουν συνολικά τα 88. Από αυτά, τα 54 βρίσκονται μέσα στις εμπορικές στοές εκατέρωθεν του δρόμου.

Η κρίση δεν τρύπωσε μόνο εκεί. Σκαρφάλωσε και στους ορόφους των κτιρίων που βλέπουν στη Σταδίου. Μέχρι και τα μέσα του '80 δεν έβρισκες ξενοίκιαστο γραφείο. Το Πρωτοδικείο Αθηνών δεν είχε φύγει ακόμα. Στα κτίρια γύρω του στριμώχνονταν στα γραφεία καρέκλα, γραφομηχανή και δακτυλογράφος. 

Σήμερα υπάρχουν σε αυτά 43 ενοικιαστήρια και 16 πωλητήρια. Με τιμές μίσθωσης που δεν θυμίζουν αλλοτινές εποχές: στα 120-160 ευρώ τα 19 τ.μ., στα 200-240 ευρώ τα 50 τ.μ. Ολόκληροι όροφοι έχουν μείνει κενοί. Εξι κτίρια ρημάζουν από την εγκατάλειψη. Ένα από αυτά, το Μέγαρο Αθηνογένους στον αριθμό 50, είναι έρημο για περίπου τρεις δεκαετίες. Το 1989 είχε περιέλθει στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία που σχεδίαζε διατήρηση της πρόσοψης με τις ιωνικές παραστάδες και ανέγερση οκταώροφης οικοδομής πίσω του. 

Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων ήταν αρνητική και έκτοτε το κτίριο καταρρέει.
«Δεν είχα δει στα τόσα χρόνια που έχω εδώ αντίστοιχη υποβάθμιση», λέει ο Γιώργος Κουτρούλης, έμπορος παπουτσιών και τσαντών στη Σταδίου από τα τέλη του '50. «Το Κέντρο είναι ο καθρέφτης μιας πόλης. Δεν πρέπει να έχει αυτή την εικόνα». Την ώρα που μιλάμε, στο απέναντι κτίριο που στέγαζε πολυεθνική αλυσίδα ειδών ένδυσης, άνδρες μεταφορικής εταιρείας κουβαλούν τα εμπορεύματα σε κούτες μετακόμισης. 

Στα τελευταία επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου κουκουλοφόροι επιχείρησαν να κάψουν το κτίριο. Ο γιος του Κουτρούλη έσβησε τη φωτιά με πυροσβεστήρα πριν επεκταθεί. 

Η Σταδίου ήταν ανέκαθεν δρόμος καταστημάτων κυρίως ανδρικής ένδυσης. Σήμερα έχουν βρει στέγη εκεί - όπως και σε πολλές γειτονιές της Αθήνας - ανταλλακτήρια χρυσού. 

Πλάι σε μεγάλα, παραδοσιακά καταστήματα και κτίρια με γραφεία τραπεζών, παρά την κρίση, μένουν στον δρόμο έμποροι των αναμνήσεων και της ελπίδας. Ένα παλιό φωτογραφείο, μαγαζιά συλλεκτών γραμματοσήμων και σφραγίδων, και ένας επισκευαστής γραφομηχανών. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris