" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Υπουργείο Ανάπτυξης: Νέος κανονισμός ασφαλείας για τα λούνα παρκ

Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, για τον Κανονισμό ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμού και διατάξεων ψυχαγωγίας - Λούνα Παρκ (Υ.Α. 50116/2020, ΦΕΚ 2065/Β'/30.05.2020).

Το σχέδιο της απόφασης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καταρτίστηκε με τη συνεργασία εκπροσώπων της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας, των εμπλεκόμενων οικονομικών φορέων (Ενώσεις Επιχειρήσεων- Λούνα Παρκ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του ΕΣΥΔ, του ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ και της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης

Με την Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι απαιτήσεις ασφάλειας και οι προδιαγραφές που αφορούν στον σχεδιασμό, στην κατασκευή, στην εγκατάσταση, στη συναρμολόγηση, στην αποσυναρμολόγηση, στη λειτουργία, στον χειρισμό, στη συντήρηση και στον έλεγχο των σταθερών και περιοδευουσών εξοπλισμών και διατάξεων ψυχαγωγίας, με στόχο την ασφάλεια επιβατών, χρηστών και εργαζομένων σε αυτές, λαμβάνοντας υπόψη και υιοθετώντας τις απαιτήσεις του εναρμονισμένου ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ 13814.

Επιπλέον, με τον Κανονισμό θεσπίζεται η διενέργεια αρχικών και περιοδικών ελέγχων του εξοπλισμού και των διατάξεων ψυχαγωγίας, οι οποίοι θα διενεργούνται μόνο από αναγνωρισμένους από τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας φορείς ελέγχου, διαπιστευμένους από το ΕΣΥΔ, καθώς και η πιστοποίηση της τεχνικής επάρκειας του προσωπικού των εν λόγω ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων με την ανάπτυξη εθνικού σχήματος πιστοποίησης κλαδικού χαρακτήρα.

Εξάλλου, προβλέπεται εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα για τη διαπίστευση και έγκριση δραστηριοποίησης φορέων ελέγχου και τη συμμόρφωση των οικονομικών φορέων με τις απαιτήσεις του Κανονισμού.

Σημειώνεται πως η αλλαγή στον κανονισμό ασφαλείας και ελέγχου λειτουργίας των λούνα παρκ έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά τον τραγικό θάνατο ενός 13χρονου κοριτσιού σε λούνα παρκ στον Αλμυρό Βόλου.

Το χρονικό του δυστυχήματος στον Αλμυρό Βόλου
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν τις 11:00 το βράδυ της 30ης Αυγούστου 2019, όταν η 13χρονη ανέβηκε στο παιχνίδι «χαλί».

Ξαφνικά, το κορίτσι γλίστρησε από τη θέση του και έπεσε από μεγάλο ύψος στη βάση άλλου παιχνιδιού.

Αμέσως, σταμάτησε η λειτουργία όλων των παιχνιδιών του λούνα παρκ και εκλήθη ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού.

Παράλληλα, ξεκίνησε και ειδικό ασθενοφόρο από το «Αχιλλοπούλειο» Βόλου για τη μεταφορά της 13χρονης σε μεγάλο νοσοκομείο.

Παρότι το παιδί μεταφέρθηκε άμεσα στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού κατέληξε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris