" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΚΡΗΤΗ: Αντιδικία για το παζάρι βιβλίου.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών Ηρακλείου:
"Ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών Ηρακλείου (ΣΕΒΗ) δικαιώθηκε με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου στην δικαστική διένεξη του με τον ΕΣΕΒΕ, με αφορμή το παζάρι βιβλίου που πραγματοποιεί ο τελευταίος στο Ηράκλειο.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσς ο Σύλλογός μας κατά του ΕΣΕΒΕ αλλά και όλες τις δικαστικές παρέμβασεις των εκδοτών και φορέων που μας στήριξαν, απορρίπτοντας αντίστοιχα όσες στήριξαν τον ΕΣΕΒΕ.

Η απόφαση υποχρεώνει τον ΕΣΕΒΕ να διακόψει το παζάρι με την απειλή χρηματικής ποινής 1000 ευρώ για κάθε μέρα παραβίασής της, διατάσσει την δημοσίευσή της σε ημερήσια εφημερίδα του Ηρακλείου με έξοδα του ΕΣΕΒΕ και του επιβάλλει τα δικαστικά μας έξοδα. Έτσι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της δικαστικής διένεξης του ΣΕΒΗ με τον ΕΣΕΒΕ.

Ο Σύλλογος μας εγκαίρως (29/09/2014), με επιστολή του προς όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχε επισημάνει την διαφοροποίηση του από αυτή την ενέργεια, θεωρώντας την υπονομευτική για τα μέλη του, αλλά –το κυριότερο- καταστροφική για το χώρο του βιβλίου, λόγω του περιεχομένου της. Δυστυχώς, η επιστολή μας αυτή αγνοήθηκε από πολλούς. Αντίθετα, αναπαράχθηκε το μήνυμα του ΕΣΕΒΕ από μερικά μέσα αβασάνιστα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της διένεξης μας ο ΕΣΕΒΕ προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις τετελεσμένων, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιρρήσεις μας και να αντιστρέψει την ουσία της διαφωνίας μας με ψευδή επιχειρήματα. Ευτυχώς, δεν τα κατάφερε.


Οι αιτιάσεις μας περί αθέμιτου ανταγωνισμού που βασίστηκαν σε πληθώρα επιχειρημάτων και αποδείξεων έγιναν αποδεκτές. Κάποιοι νομίζουν πως πρόκειται για απλή εμπορική διαφορά μεταξύ ανταγωνιστών.

Όσοι το ερευνήσουν θα βρεθούν προ εκπλήξεως σε ότι αφορά το πλήθος, αλλά και το εύρος των παράνομων πράξεων που τελέστηκαν κατ' επανάληψη στο παζάρι του Ηρακλείου, αλλά φυσικά και στα υπόλοιπα παζάρια που πραγματοποιεί το περιοδεύον μη κερδοσκοπικό σωματείο (!) για πάνω από τριακόσιες (ναι 300!) μέρες κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Φυσικά, δεν επαναπαυόμαστε. Θα συνεχίσουμε αυτή την διαδικασία μέχρι την οριστική εκκαθάριση της εκκρεμότητας αυτής, που απασχολεί χρόνια τώρα όλα τα βιβλιοπωλεία της ελληνικής περιφέρειας αλλά και της Αθήνας.

Αυτό, όμως, που μας εξοργίζει περισσότερο είναι η υποχρέωση μας να ασχολούμαστε με όλους αυτούς που ισχυρίζονται πως υπηρετούν το βιβλιόφιλο κοινό και τώρα θα μπουν στον κόπο να το αποδείξουν με έργα και με αριθμούς, ενώ από την άλλη τα προβλήματα του βιβλίου –με κυριότερο την πρόσφατη κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου- είναι τόσο σημαντικά που απαιτούν την ενεργό δράση μας για την άμυνα μας απέναντι στην οικονομική κρίση, αλλά και την ανάπτυξη του κλάδου μας.


Είμαστε στη διάθεση σας και ζητούμε τη στήριξη σας στις μάχες που έρχονται. Ο χώρος του βιβλίου δεινοπαθεί (αυτό δεν είναι πρωτοτυπία) και η συνδρομή όσων αγαπούν την ανάγνωση και την μόρφωση είναι απαραίτητη.

Το Δ.Σ. του ΣΕΒΗ"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris