" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΟΑΕΕ:μέχρι το 2016 χαμηλότερες εισφορές για συνεπείς ασφαλισμένους.

Τη νομοθετική ρύθμιση καταθέτει τις επόμενες μέρες ο Γιάννης Βρούτσης


Για δύο ακόμη χρόνια, δηλαδή έως το τέλος του 2016, θα έχουν τη δυνατότητα οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία με μικρότερα ασφάλιστρα.

Με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, η προθεσμία για την επιλογή της κατώτερης ή της δεύτερης κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Η δυνατότητα όσων είχαν επιλέξει την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, να ασφαλίζονται με μία ή δύο κλάσεις χαμηλότερα, και να καταβάλλουν μικρότερες εισφορές, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2012, (ν. 4075/2012), προκειμένου να μετριασθούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η προθεσμία την οποία προέβλεπε ο νόμος έληγε, στο τέλος του 2014 και από την 1η Ιανουαρίου του 2015, όλοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού, όφειλαν να επανέλθουν στην αρχική ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία είχαν ενταχθεί.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η νέα παράταση δίνεται για να μπορέσουν οι ασφαλισμένοι να ανταποκριθούν στην καταβολή των εισφορών τους αλλά και να είναι συνεπείς στην εξόφληση των προηγούμενων οφειλών, όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, με την κατάταξη σε χαμηλότερη κατηγορία, ο ασφαλισμένος εξοικονομεί από 70 έως 100 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ δεν προκαλείται δημοσιονομική επιβάρυνση, αφού το ύψος των εισφορών αντιστοιχείται στη σύνταξη που θα χορηγηθεί.

Η νέα ρύθμιση, η οποία έχει ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μαζί με άλλες διατάξεις αρμοδιότητος του υπουργείου Εργασίας, αποτελεί ένα είδος «επιβράβευσης» στους ασφαλισμένους που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ισχύει για όσο χρόνο οι ασφαλισμένοι είναι ενήμεροι, όσο δηλαδή καταβάλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές και τις δόσεις της τυχόν ρύθμισης.

Αν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος, επανέρχεται αυτοδικαίως στην

κατηγορία στην οποία βρισκόταν πριν από την αίτησή του για αλλαγή κατηγορίας.

Σε κάθε περίπτωση, από την 1-1-2017 όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν κάνει χρήση της διάταξης αυτής επανέρχονται υποχρεωτικά στην κατηγορία στην οποία βρίσκονταν

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris