" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία και τη χαράξαμε εμείς.

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία.
Και έχει τη σφραγίδα του Συνδικάτου μικροπωλητών Ελλάδας.
Ανοίξαμε το δρόμο, για παζάρια...πρότυπο.










Διαβάστε:

http://www.emprosnews.gr/%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%B7-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%85-2014/

Κέρδισε τις εντυπώσεις!

Αναβαθμισμένα φέτος τα «παζάρια» της Ναυπάκτου, με τις εγκαταστάσεις της να στεγάζονται πλέον σε κατασκευή που προστατεύει τόσο τους εκθέτες – επαγγελματίες – εμπόρους, όσο και τους επισκέπτες από τις καιρικές συνθήκες.

Παρά τον άστατο καιρό, πολλοί ήταν οι επισκέπτες που από την έναρξη των παζαριών, την περασμένη Κυριακή 26 Οκτωβρίου, έκαναν την καθιερωμένη «βόλτα» τους στους χώρους τους, που φιλοξενούνται περίπου 450 «περίπτερα».

Τις εντυπώσεις από τους χώρους αλλά και από τη λειτουργία των παζαριών της Ναυπάκτου, καταγράφει το «ε».

Εντυπώσεις τόσο από επαγγελματίες – εμπόρους – παραγωγούς όσο και από επισκέπτες.

Αλέκος Αρναούτογλου – από Πάτρα

«Έρχομαι στης Ναυπάκτου το παζάρι εδώ και 20 χρόνια. Πουλάω γυναικεία και ανδρικά ρούχα. Οι φετινές εγκαταστάσεις που έφτιαξε ο νέος Δήμαρχος είναι για μας κάτι που δεν το έχουμε ξανασυναντήσει σε άλλο παζάρι. Να είναι σκεπασμένο και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες. Παλαιότερα πλημμυρίζαμε όταν έβρεχε. Οι παλιοί ξέρουν και οι έμποροι και οι κάτοικοι. Επίσης το ότι το έστρωσαν κάτω από άκρη σε άκρη για τη σκόνη, είναι μια ενέργεια που πραγματικά εμάς μας ενθουσίασε. Η άποψή μου και αν θέλει ας το λάβει υπόψη της η Δημοτική Αρχή, θα πρέπει του χρόνου να ρίξουν κάτω, αν όχι άσφαλτο, λίγο μπετό, γιατί αυτή η μοκέτα θα χαλάσει φέτος. Δεν είναι για δεύτερη φορά. Ενώ αν υπήρχε τσιμέντο κάτω, δεν θα πάθαινε τίποτα. Έχω ακούσει ότι είναι μπερδεμένο το οικόπεδο αυτό, με τον Δήμο και το Λιμενικό να το διεκδικούν. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω το εξής: Τι είναι το Λιμενικό και τι είναι ο Δήμος; Δεν είναι κράτος; Έχουν άλλα συμφέροντα; Δεν θέλουν και οι δύο ν’ αναπτυχθεί η πόλη; Γιατί όπως γίνεται σε κάθε πόλη, στα παζάρια πέφτουνε λεφτά. Τα μαγαζιά δουλεύουν, τα ξενοδοχεία, τα καφέ, όλος ο κόσμος εργάζεται και είναι μια εποχή που όλοι το έχουν ανάγκη να βγάλουν λίγα λεφτά. Πιστεύω ότι ο νέος Δήμαρχος και όλη η Δημοτική Αρχή, θα κάνουν πολλά για το καλό της πόλης, έχουν ευαισθησίες».

Πώς πήγαν οι πωλήσεις σας φέτος;

«Οι πρώτες μέρες δεν ήταν και τόσο… Ελπίζουμε ότι όσο περνάνε οι μέρες, ο κόσμος θα ψωνίσει, έστω και από το υστέρημά του. Κακά τα ψέματα, όλοι περνάνε δυσκολίες και αυτοί που περνάνε δυσκολίες και αυτοί που περνάνε χειρότερα είναι εκείνοι που ζουν στις πόλεις, τις μεγάλες, Αθήνα, Πάτρα, Πειραιά. Η επαρχία έχει λιγότερα προβλήματα. Ο αγρότης έχει να φάει, είτε από αυτά που έχει σπείρει είτε να σφάξει ένα κοτόπουλο. Εδώ στη Ναύπακτο κατεβαίνουν και εκείνοι που ζουν στα χωριά και δεν έχουν πολλά έξοδα και ψωνίζουν. Κάτι άλλο επίσης που θα πρέπει να δει η νέα Δημοτική Αρχή, είναι αυτές οι εγκαταστάσεις να γίνουν μόνιμες. Και γιατί να διοργανώνουν άλλοι, σε εισαγωγικά ‘‘νταβατζήδες’’ το παζάρι; Ο νέος Δήμαρχος μπορεί να το φτιάξει μόνος του και να μένουν στην πόλη τα λεφτά. 240 ευρώ κοστίζει η κάθε κατασκευή. Να το εκμεταλλευτεί ο Δήμος αυτό».





Νίκος Κάτσης – από Αθήνα

«Εμείς βάζουμε στάμπες στα μπλουζάκια και γράφουμε ονόματα στα παιδιά ή ό,τι άλλο θέλουνε, όπως και στους επιχειρηματίες για τους υπαλλήλους τους κ.λπ. Τα τελευταία 14 χρόνια έρχομαι στο παζάρι σας και φέτος έχω να πω ότι είναι τελείως διαφορετικά και για τον κόσμο και για εμάς. Οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι όλοι. Από καθαριότητα, από εγκατάσταση. Παλιά με τη σκόνη που υπήρχε, τα εμπορεύματα γίνονταν λες και τα έτριβες με γυαλόχαρτο, ενώ φέτος δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα».


Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να βελτιωθεί;


«Όχι, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Είμαστε σε καλή κατάσταση και από τουαλέτες και από μπάνια. Απλά, λίγο περισσότερη καθαριότητα. Να έχουν κάποιους σε μόνιμη βάση, να καθαρίζουν τις τουαλέτες. Όσο για κίνηση στο παζάρι, ίσως να έχουμε και αύξηση φέτος. Από κόσμο, όχι από τζίρο. Γιατί ο κόσμος δεν έχει… Πιστεύω στα περσινά επίπεδα θα κυμανθεί».

Κωνσταντίνος Πολιτίδης – Έμπορος από Θεσσαλονίκη

«Έρχομαι 6 χρόνια στο παζάρι σας και είμαι από τους ανθρώπους που έχω φτάσει να κάνω καταγγελίες στον Δήμο και πολλά παράπονα, για να φτάσουμε σήμερα όλα τα αιτήματά μας να έχουν γίνει πραγματικότητα. Έχω πάει δύο φορές μέσα στο γραφείο του Δήμου, με χαρτιά, με υπογραφές, να ζητήσουμε τουαλέτες, ζεστό νερό και μπάνιο. Τώρα πλέον τα έχουνε πραγματοποιήσει όλα. Τέτοιο πανηγύρι όπως έγινε φέτος, δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα. Γυρνάω όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει πραγματικά αλλού τέτοια εγκατάσταση. Μπράβο στον Δήμαρχο. Αξίζει να προσεχτεί η εμποροπανήγυρη της Ναυπάκτου. Είναι ένα από τα πιο δυνατά πανηγύρια και κάθε χρόνο βελτιώνεται. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι άλλο να μας προσφέρουνε, τα ’χουνε κάνει όλα. Πιστεύω σαν πανηγύρι είναι ό,τι καλύτερο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Για το 2014 τουλάχιστον, ήταν το πιο δυνατό».



Το δικό σας μαγαζί, τι ακριβώς έχει;

«Κοσμήματα χειροποίητα και ρούχα, από Ταϋλάνδη, Ινδία, Νεπάλ, Ινδονησία και Λατινική Αμερική. Όχι μόνο πρωτότυπα πράγματα, αλλά και ποιοτικά. Σε σχέση με την εμποροπανήγυρη, είμαστε από τους λίγους που δεν πουλάμε κινέζικα προϊόντα τόσο πολύ. Το 90% μέσα στον πάγκο είναι προϊόντα 100% βαμβάκι. Πρέπει όλοι οι πολίτες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος. Είναι πολύ σημαντικό».


Μιχάλης Καϊμάκης – Βιβλιοπώλης από τη Θεσσαλονίκη

«Στο παζάρι σας είχα έρθει και πέρυσι, με υπάλληλο. Φέτος όμως επειδή η κρίση είναι κρίση, δουλεύω μόνο εγώ. Είναι το 12ο παζάρι στη σειρά που βγάζω. Βλέπω κάθε 15 μέρες τα παιδιά μου κι αυτό μου κοστίζει, όπως καταλαβαίνετε. Είναι πάρα πολύ καλή κίνηση η κατασκευή αυτή που έχει γίνει, σε σχέση με τις τέντες κι έχει γίνει κλειστό. Επειδή κάνω αυτή τη δουλειά χρόνια, κάτι τέτοιο έχω δει μόνο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που συμμετέχω τον Σεπτέμβρη. Όπως επίσης και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Είναι εξαιρετική η οργάνωση, αλλά υπάρχουν και κάποια πραγματάκια που μπορούν να διορθωθούνε. Από καλή διάθεση σας το λέω. Καταρχήν, επειδή η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά (εγώ τα λέω χύμα και τσουβαλάτα λιγάκι), θα έπρεπε το βράδυ να καθαρίζονται οι μοκέτες. Απλά πραγματάκια που μπορούν να γίνουν και όπως έχω καταλάβει, ο Δήμος ενδιαφέρεται για το παζάρι. Έπειτα, ας κρατήσουν το επίπεδο των εμπόρων που έχουν μέχρι τώρα. Ας μην ακριβύνουν του χρόνου το κόστος. Ζούμε σε δύσκολα χρόνια και για το μεροκάματο παλεύουμε όλοι μας».



Τι βιβλία πουλάτε στο παζάρι;


«Πουλάμε κυρίως το εμπορικό βιβλίο. Δηλαδή και αυτά που διαφημίζονται, αλλά περισσότερο εμπορικά βιβλία λέμε τα light, αυτά που εμείς στη δουλειά μας λέμε pop λογοτεχνία. Υπάρχει όμως και κόσμος που διαβάζει από αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, μέχρι τον πατήρ Φάρο, για παράδειγμα, ο οποίος είναι διεθνούς φήμης ψυχαναλυτής μεταξύ των άλλων και είναι ένας από τους πνευματικούς ανθρώπους που είναι εν ζωή στην Ελλάδα. Φυσικά, αγοράζονται και βιβλία κάποιων Ελλήνων συγγραφέων ή ποιητών όπως της Καρυστιάνη, που είναι η γυναίκα του Παντελή Βούλγαρη. Είναι εξαιρετική και τα βιβλία της μεταφράζονται στο εξωτερικό. Αξίζει τον κόπο να δούμε, γιατί ο κόσμος παίρνει περισσότερο βιβλία εμπορικά και όχι ποιοτικά. Επιγραμματικά (γιατί θέλει μεγάλη συζήτηση), ζούμε στην εποχή της εικόνας. Οπότε καταλαβαίνετε και τα παιδιά μας ακόμη τα ‘‘εθίζουμε’’ να διαβάζουμε βιβλία που γράφουν Αμερικάνοι λογοτέχνες. Μικρές προτάσεις, γρήγορα, για να ξεπετάξουμε αυτό που θέλουμε. Βλέπε Dan Brown για παράδειγμα».





Χρήστος Δανηιλίδης – από Θεσσαλονίκη

«Πρώτη φορά κατεβαίνω σ’ αυτό εδώ το παζάρι. Σαν οργάνωση είναι πάρα πολύ ωραίο. Οι άνθρωποι στο Δημαρχείο ήταν πολύ εξυπηρετικοί, όχι σαν κάτι άλλα παζάρια που πηγαίνουμε. Πάντως σαν αγοραστικό κοινό, δεν είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Ίσως φταίει το είδος μου, αλλά απ’ ότι μου είπαν και οι άλλοι συνάδελφοι, τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ καλύτερα. Δεν φταίει φυσικά η τοπική κοινωνία. Ζούμε σε μια τραγική ψεύτικη κατάσταση».

Βλέπω ότι τα προϊόντα σας, έρχονται από ξένες χώρες.


«Ναι, έχω έρθει με αντικείμενα, αξεσουάρ, χαϊμαλιά και ρούχα. Έχω στη Θεσσαλονίκη δύο καταστήματα, τα Ethnic Bazar Shop, ένα είναι στου Ναβαρίνου και ένα στην Αριστοτέλους. Επειδή μου λέγανε οι συνάδελφοι για αυτό εδώ το πανηγύρι, πρώτη φορά αποφάσισα να κατέβω. Ενώ σε άλλα πηγαίνω συνέχεια. Στον Βόρειο Ελλάδα είμαι πάρα μα πάρα πολύ γνωστός. Γυρνάω εδώ και 18 χρόνια. Αυτόγραφα μου ζητάνε, πιστέψτε με. Οι τιμές μου είναι ασυναγώνιστες και μπορεί να το κρίνει οποιοσδήποτε έχει σχέση με αυτό το αντικείμενο. Τα προϊόντα μου λοιπόν, είναι από Νεπάλ, Ινδία, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Κίνα και Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια».

Ποιο είδος έχει μεγαλύτερη κίνηση;


«Καλώς ή κακώς, περισσότερο πηγαίνουν στα φθηνά αντικείμενα, γιατί δεν περισσεύει στον κόσμο να ψωνίζει όπως παλιά. Και από περιοχή σε περιοχή στην Ελλάδα, αυτό που διαπιστώνω είναι ότι η μόδα είναι εντελώς διαφορετική. Ας πούμε κάτι χειροποίητα πλεκτά τσαντάκια μέσης, δεν προλαβαίνω να τα πουλάω στη Βόρεια Ελλάδα. Πουλάω γύρω στα 4.000 τεμάχια για πλάκα κι εδώ δεν έχω δώσει ούτε ένα προς το παρόν. Όπως και κάτι ταγάρια και άλλα που γίνονται στον αργαλειό. Που υπ’ όψιν, στο Νεπάλ όπου γίνονται τα συγκεκριμένα, από 6 με 14 ώρες την ημέρα, δεν έχουνε ρεύμα. Να ’στε καλά και του χρόνου να είμαστε όλοι καλύτερα».

Κώστας Κοντογιάννης – ως πελάτης (Ναυπάκτιος)

«Είναι γεγονός ότι τα παζάρια, τουλάχιστον από πλευράς υποδομής και οργάνωσης, είναι πολύ καλύτερα φέτος. Οι εγκαταστάσεις είναι πιο αξιοπρεπείς, οι διάδρομοι που κινείται ο κόσμος είναι πιο ευρύχωροι και με το χαλί στο πάτωμα (απ’ άκρη σ’ άκρη), δεν υπάρχει σκόνη. Άνετα μπορεί όποιος θέλει να επισκεφθεί το παζάρι και να ψωνίσει. Όσο προς την ποικιλία των προϊόντων, τα ίδια βλέπουμε όπως κάθε χρόνο και οι τιμές πιστεύω ότι είναι ανάλογα με την ποιότητα. Σ’ αυτά που είδα και εντόπισα, καλές είναι οι τιμές. Τώρα δεν ξέρω αν ανταποκρίνεται η ποιότητα στην τιμή, αυτό είναι άλλο θέμα. Συνήθως ό,τι πληρώνεις παίρνεις! Αυτός είναι ο κανόνας στην αγορά. Πάντως δεν βλέπω την κοσμοσυρροή που υπήρχε τις προηγούμενες χρονιές. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στις πιο άνετες εγκαταστάσεις με τους φαρδείς διαδρόμους και δεν γεμίζει έτσι το μάτι από κόσμο. Επίσης, οι ψησταριές που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις υγιεινής, είναι καλύτερα που δεν άνοιξαν φέτος. Μαγαζιά υπάρχουν γύρω στο Γρίμποβο, μπορεί όποιος θέλει να πάει να δοκιμάσει γουρνοπούλα».

Νικόλαος Δούρος – ως πελάτης (Ναυπάκτιος)

«Το παζάρι φέτος είναι πάρα πολύ καλό και πιστεύω ότι είναι ό,τι καλύτερο σε θέμα οργάνωσης και υποδομής, από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αν πάρουμε και μόνο την κατασκευή, τα λέει όλα. Τις άλλες χρονιές η κατασκευή ήταν ξύλινη, με τσίγκους παλαιών αρχών. Φέτος είναι όσο πιο εκσυγχρονισμένη γίνεται. Με άνεση ο κόσμος περπατάει, υπάρχει καθαριότητα. Πιστεύω ότι ο νέος Δήμαρχος με το επιτελείο του, έχει κάνει κάτι το παραπάνω απ’ ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Και μάλιστα ο υπεύθυνος, ο οποίος είναι ο Γιάννης Σύψας. Έχει κάνει φοβερή δουλειά. Δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα από τιμές… Εγώ ψωνίζω πάντα από τα καταστήματα της Ναυπάκτου. Απ’ ό,τι είδα εδώ στη βόλτα μου, υπάρχουν κάποια προϊόντα που έχουν χαμηλότερες τιμές, υπάρχουν όμως και τιμές σε άλλα προϊόντα που είναι εξίσου με της Ναυπάκτου. Είμαι υπέρ του να στηρίξουμε τα δικά μας μαγαζιά, αλλά να συνεχιστεί και το έθιμο των παζαριών. Δεν πρέπει να στερούμε τίποτα από κανέναν. Επιλέγει ο καθένας από πού θέλει ν’ αγοράσει αυτό που χρειάζεται».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris