Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ψηφίστηκε ο κανονισμός για την Κυριακάτικη αγορά στη Θεσσαλονίκη.

Εν μέσω αντιδράσεων ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ο κανονισμός λειτουργίας της κυριακάτικης αγοράς, το λεγόμενο "γιουσουρούμ", στην οδό Νικηφόρου Ουρανού στη δυτική πλευρά της πόλης. Το "Πρόβλημα" πλέον περνάει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που είναι αρμόδια να αποφασίσει για τη λειτουργία της αγοράς. "Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε free markets και να πωλούν από αντίκες μέχρι μεταχειρισμένα αυτοκίνητα", ανέφερε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. "Είναι μια καινούρια αγορά, έτσι θα το δείτε και προσπάθεια να υπάρχουν και άλλα προϊόντα εδώ", είπε από το βήμα. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χασδάι Καπόν, ανέφερε πως πλέον το θέμα είναι "στο χέρι της περιφέρειας να αποφασίσει εάν θα δώσει τη συγκεκριμένη άδεια και κάτω από ποιες προϋποθέσεις". Ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου , Χρήστος Νικολόπουλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του υποστηρίζοντας πως θα παρατηρηθεί αδυναμία ελέγχου του "γιουσουρούμ" και θα αποτελέσει εστία παραεμπορίου: "Πιστεύω πως καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα της κατάστασης για 6.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι ήρωες οι επαγγελματίες γιατί προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα και δεν θα δώσετε το τελειωτικό χτύπημα". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης: "Ετοιμάζεται καινούρια πηγή παραεμπορίου. Κανένας δεν θα πουλήσει αυθεντικά προϊόντα. Έχουμε κι εμείς πολλά προβλήματα". Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά, Παναγιώτης Σαμπάνης, υποστήριξε πως η υπαίθρια αγορά, που απευθύνεται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, θα είναι ένα "στολίδι" για την πόλη και θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες λειτουργίας. "Ερχόμαστε να δημιουργήσουμε μια διαφορετική αγορά που δεν είμαστε σίγουροι ως Δήμος εάν μπορούμε να την προστατέψουμε. Ζητούμε να την αποσύρετε, να συμμετέχουν σε διαβούλευση οι αρμόδιοι και να έρθει με νέα μορφή", είπε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης. Υπέρ της λειτουργίας ήταν ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτή Πόλη" και η Ελεάννα Ιωαννίδου από την "Οικολογία - Αλληλεγγύη". "Κατά τάχθηκε η παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Μάκης Στεργίου, ενώ λευκό ψήφισε ο Γιώργος Ρακκάς.