" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Στο στόχαστρο παζαράκι χειροτεχνίας στη Λεμεσό.

Λεμεσός: Σε όλες σχεδόν τις πόλεις ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, οι υπαίθριες αγορές ειδών χειροτεχνίας αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο σε κεντρικά σημεία και πλατείες, προσελκύοντας το ενδιαφέρον όχι μόνο των ντόπιων αλλά και των ξένων τουριστών. Αυτού του είδους τα παζαράκια, λειτουργούν δίπλα σε καφετέριες και άλλους χώρους όπου συχνάζει ή κινείται πολύς κόσμος αλλά και περιτριγυρισμένα από εμπορικά καταστήματα. Η λειτουργία τέτοιου είδους υπαίθριων εκδηλώσεων όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται αρνητικά στις πόλεις όπου υπάρχουν, αλλά αντίθετα ενθαρρύνεται.

Ένα τέτοιο υπαίθριο παζαράκι χειροτεχνίας άρχισε να λειτουργεί πριν μερικούς μήνες (κάθε δεύτερο Σάββατο) και στην πλατεία του Κάστρου της Λεμεσού, δίνοντας μια διαφορετική νότα στην περιοχή. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από τον τρόπο λειτουργίας της υπαίθριας αυτής αγοράς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια κάποιου είδους αντιπαράθεση και κλήθηκε να την ξεδιαλύνει το Δημοτικό Συμβούλιο όπου τελικά βρήκε τη χρυσή τομή η οποία επιτρέπει τη συνέχιση της εκδήλωσης. Το ζήτημα βγήκε στην επιφάνεια όταν σε συνεδρία της Διαχειριστικής Επιτροπής του Δήμου Λεμεσού, ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Ευγένιος Χαμπουλλάς, ζήτησε την κατάργηση της υπαίθριας αγοράς χειροτεχνίας στην πλατεία του Κάστρου, επικαλούμενος αθέμιτο ανταγωνισμό που πλήττει τα συμφέροντα καταστηματαρχών της περιοχής των οποίων, όπως αναφέρεται, έχει μειωθεί εξαιρετικά ο κύκλος εργασιών τους αφότου άρχισε να λειτουργεί το παζαράκι.

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές της υπαίθριας αγοράς, ενοχλημένοι από αυτή την αντιμετώπιση αφού, όπως επισημαίνουν, πρόκειται για εκδηλώσεις που δίνουν ζωντάνια στο κέντρο της πόλης και έχουν αγκαλιαστεί από τον κόσμο, δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν με κάθε θεμιτό τρόπο ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το παζαράκι. «Είναι αστείο και ανόητο να πολεμούν κάποιοι ένα παζαράκι χειροτεχνίας όπως εκείνα που διεξάγονται σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη και να ζητούν να τερματιστεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν άνεργοι που βγάζουν ένα μεροκάματο εκθέτοντας τις δημιουργίες τους, καλλιτέχνες που δημιουργούν με τα ίδια τους τα χέρια και έρχονται σε άμεση επαφή με τον κόσμο της πλατείας και εμπνέουν άλλο κόσμο στο να ασχοληθεί με χειροτεχνίες χρησιμοποιώντας τη φαντασία του».

Αναφέρουν επιπλέον ότι το παζαράκι χειροτεχνίας άρχισε να διοργανώνεται μετά από άδεια που δόθηκε από τον δήμο ενώ αναφέρουν ότι κρίθηκε αναγκαίο να μπει ένα κόστος συμμετοχής €10 για κάλυψη λειτουργικών εξόδων (ενοικίαση τεντών κ.ά.) αφού απορρίφθηκε αίτημα που είχε υποβληθεί για επιχορήγηση από τον δήμο.

Εκφράζοντας τη δική του θέση επί του θέματος, ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λεμεσού, Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, ανέφερε ότι η πλατεία του Κάστρου όπου διεξάγεται το παζαράκι χειροτεχνίας είναι ο καταλληλότερος χώρος, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει καταστεί θεσμός που αποτελεί πηγή καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας και με αυτή τη λογική θα πρέπει να τυγχάνει της στήριξης από το δήμο. Άλλωστε, όπως παρατηρεί «μια διαφορετική αντιμετώπιση για το παζαράκι χειροτεχνίας που θα βασίζεται στην προσέγγιση του αθέμιτου ανταγωνισμού, έρχεται σε αντίφαση με την απόφαση του δήμου για αδειοδότηση σε άλλες περιοχές, οργανωμένων λαϊκών αγορών οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργούν πραγματικές συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά στο οργανωμένο εμπόριο.

Σε σχέση με την αναφορά του Ευγένιου Χαμπουλλά ότι στο παζαράκι του Κάστρου εμφανίζονται και κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν σχέση με χειροτεχνίες αλλά πωλούν διάφορα άλλα προϊόντα επηρεάζοντας όντως τον κύκλο εργασιών των γύρω καταστημάτων, ο κ. Χαραλαμπίδης εκφράζει την εκτίμηση ότι σε αυτό το ζήτημα υπάρχει κάποια βάση και ο δήμος οφείλει να το εξετάσει, υποδεικνύοντας ότι η ουσία του συγκεκριμένου υπαίθριου παζαριού, είναι να δημιουργούν και να εκφράζονται καλλιτεχνικά οι ερασιτέχνες δημιουργοί.

Γράφει: Χρήστος Χαραλάμπους
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris