" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας:Απίστευτο! Βάζει στο συρτάρι το νόμο για το παρεμπόριο


Για μια ακόμα φορά συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας το φαινόμενο του παραεμπορίου που παρατηρείται σε διάφορα σημεία της πόλης και ιδιαίτερα στο εμπορικό κέντρο και γύρω από τις λαϊκές αγορές. Η συζήτηση έγινε στη συνεδρίαση του Σώματος τη Δευτέρα 23 Απριλίου έπειτα από αίτημα της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης “Νέα Ιωνία-Νέα Άποψη”, παρουσία αντιπροσωπείας του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης και εμπόρων.
Θυμίζουμε πως το ζήτημα έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις του Εμπορικού Συλλόγου με τη Δημοτική Αρχή καθώς ο Σύλλογος ζητάει από τον Δήμαρχο, κ. Ηρακλή Γκότση να εφαρμόσει το νόμο που επιτρέπει στη δημοτική αστυνομία να προχωρήσει στην κατάσχεση και επι τόπου καταστροφή των εμπορευμάτων παράνομων μικροπωλητών. Ο Δήμαρχος προχώρησε στην υλοποίηση της ρύθμισης μια φορά αλλά έπειτα από αντιδράσεις πολιτών και αντιρατσιστικών οργανώσεων έκανε πίσω εξοργίζοντας τον Εμπορικό Σύλλογο με αποκορύφωμα το επεισόδιο που είχαμε πριν λίγους μήνες στο κέντρο της πόλης με εμπόρους να διώχνουν μικροπωλητές μετά από αδιέξοδη συνάντηση με τον Δήμαρχο, ο οποίος είχε εκφράσει νωρίτερα αδυναμία (σύμφωνα με τις μαρτυρίες παρισταμένων εμπόρων) να εφαρμόσει το νόμο. Πάντως, το τελευταίο διάστημα έχουμε ξαναγυρίσει στην παλαιότερη τακτική των συστάσεων από κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας που διώχνουν προσωρινά τους αλλοδαπούς για να ξαναγυρίσουν εκείνοι όταν οι δημοτικοί αστυνόμοι φεύγουν.

• Εμπορικός Σύλλογος: “Βοηθήστε μας και εφαρμόστε το νόμο”
Παίρνοντας πρώτο το λόγο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Στάθης Νουβέλογλου, υπογράμμισε πως οι παράνομοι μικροπωλητές λειτουργούν χωρίς άδειες και παραστατικά όπως γίνεται με τους υπόλοιπους εμπόρους, κάτι που πέρα από απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ειδικά όταν στους πάγκους τους υπάρχουν προϊόντα που τα βρίσκεις και σε παρακείμενα μαγαζιά (όπως ρολόγια, γυαλιά ηλίου κλπ). Παράλληλα, κατήγγειλε πως η μη αντιμετώπιση του θέματος από τη Δημοτική Αρχή έχει φέρει και άλλους μικροπωλητές στην πόλη. Το αίτημα του εμπορικού κόσμου προς τη διοίκηση, όπως το μετέφερε ο κ. Νουβέλογλου, ήταν να δώσει μια χείρα βοηθείας στην αγορά σε μια δύσκολη εποχή και να εφαρμόσει το νόμο. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως το αίτημα αυτό έχει ευρεία υποστήριξη στον εμπορικό κόσμο καθώς ο Εμπορικός Σύλλογος έχει μαζέψει εκατοντάδες υπογραφές.

• Αρνητικός ο Ηρακλής Γκότσης
Ο κ. Γκότσης αυτή τη φορά δεν δήλωσε αδυναμία στην εφαρμογή του νόμου αλλά... απροθυμία συνδέοντας το ζήτημα του παραεμπορίου με το γενικότερο μεταναστευτικό πρόβλημα της πόλης στην οποία εκτιμάται ότι διαμένουν σήμερα περίπου 12.000 μετανάστες. Όπως είπε, ο Δήμος πρέπει να βρει τρόπους και δράσεις για να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή και να αφομοιώσει τους μετανάστες όσο γίνεται πιο ομαλά. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν έγινε η πρώτη απόπειρα εφαρμογής του νέου νόμου “διχάστηκε” η τοπική κοινωνία, ενώ δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για αυτό και η δημοτική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε επιτόπιους ελέγχους από τη δημοτική αστυνομία και συστάσεις για απομάκρυνση των μικροπωλητών, μια τακτική που σύμφωνα με τον κ. Γκότση έχει αποτελέσματα ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης. Ο Δήμαρχος, πάντως, αναγνώρισε πως υπάρχει εντονότερο πρόβλημα στις λαϊκές αγορές όπου προανήγγειλε δυναμικότερη αντιμετώπιση. Επίσης ο κ. Γκότσης απάντησε σε όσους κατηγορούν τη διοίκηση πως δεν στηρίζει τον εμπορικό κόσμο σημειώνοντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά του εμπορικού κέντρου στο Παλαί αλλά και της αξιοποίησης του οικοπέδου των σεισμοπαθών.

• “Το παραεμπόριο απλά διαιωνίζει ένα καθεστώς δουλείας”
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο επικεφαλής, κ. Παναγιώτης Μανούρης, έθεσε γενικότερο ζήτημα με τη λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας την οποία χαρακτήρισε απούσα από την πόλη σε θέματα παράνομης στάθμευσης και κατάληψης πεζοδρομίων. Ο κ. Μανούρης είπε πως κανείς δεν μπορεί να τραμπουκίζει εις βάρος των αλλοδαπών αλλά από την άλλη ζήτησε να επιδειχτεί σεβασμός στον κόπο και ιδρώτα των επαγγελματιών. “Αν δεν ασχοληθούμε εμείς με το παραεμπόριο θα ασχοληθεί η Χρυσή Αυγή.. ανοίγουν οι πόρτες που ανοίγουν βέβαια όχι μόνο για αυτό αλλά και από αυτό” προειδοποίησε τη διοίκηση από την οποία ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις κινήσεις της αστυνομίας. “Πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει πως θα λειτουργεί ο Δήμος απέναντι σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες...το παραεμπόριο δεν λύνει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων απλά διαιωνίζει ένα καθεστώς δουλείας”.

• “Αν δεν μπορείτε να εφαρμόσετε το νόμο, παραιτηθείτε”
Σκληρή κριτική άσκησε στη διοίκηση ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης: “Ο Δήμος δεν κάνει συνδικαλισμό. Οφείλει ως προέκταση του κράτους να εφαρμόζει τους νόμους..είμαστε στην πόλη της αυθαιρεσίας. Ο Δήμαρχος αδυνατεί να εφαρμόσει το νόμο. Αν δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του ο μόνος δρόμος είναι η παραίτηση”. Από τη “Λαική Συσπείρωση” η κα Σταυρούλα Μαλαγάρη τόνισε πως το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και του παραεμπορίου δεν θα λυθεί ποτέ όσο υπάρχουν χώρες εξαθλιωμένες που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από παγκόσμιες δυνάμεις. Παράλληλα, κάλεσε τους εμπόρους να δουν ξεκάθαρα ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος τους και ποιοι είναι οι φυσικοί τους σύμμαχοι. Ο επικεφαλής της “Ιωνία 21ος Αιώνας”, κ. Νίκος Κουκουλάρης, συνέδεσε και αυτός το παραεμπόριο με το γενικότερο μεταναστευτικό πρόβλημα. “Ο Δήμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος...οι έμποροι έχουν δίκιο αλλά είναι από τις λίγες περιπτώσεις που δεν μπορούμε να πούμε τα παραπονά μας στον Δήμαρχο” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κοκουλάρης. • Αμετάπειστος ο Δήμαρχος
Τελικά η συζήτηση έκλεισε με τον Δήμαρχο να συνεχίσει να αρνείται την εφαρμογή του νόμου, παρά την εκ νέου έκκληση του κ. Νουβέλογλου, εκφράζοντας την αντίθεσή του με αυτόν αλλά και την εκτίμηση του πως η υλοποίησή του δημιουργεί προβλήματα στηνν εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν σε κάποιο σημείο όταν παριστάμενη έμπορος του επέρριψε ευθύνες για την κατάληψη των πεζοδρομίων της πόλης. Ο Δήμαρχος εκνευρισμένος είπε πως κατάληψη δεν γίνεται μόνο από μικροπωλητές αλλά και από Έλληνες εμπόρους. Αναφορικά με τη στάση της δημοτικής αστυνομίας είπε πως οι κινήσεις της γίνονται κατόπιν πολιτικών εντολών, ενώ δεν έκρυψε πως δεν επιθυμεί να επιβάλλονται πρόστιμα στους επαγγελματίες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ιδιαίτερα όταν και για μικρές οφειλές ύψους ακόμα και 300 ευρώ οδηγούνται στην εφορία και δημιουργείται πρόβλημα στην λειτουργία της επιχείρησης. Τέλος, διαβεβαίωσε πως οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Εκεί έκλεισε η συζήτηση χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση, κάτι που δυσαρέστησε τους εμπόρους οι οποίοι αποχώρησαν προβληματισμένοι από την αίθουσα συνεδριάσεων.
xtypos.eu

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris