" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Tού Ιωάννη Χαλατσή  διευθυντή της Παπαχαραλαμπείου Δημ. Βιβλιοθήκης
“Στην Ναύπακτο η εμποροπανήγυρη συνδέθηκε με την εορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου. Ξεκινάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συνεχίζεται ανελλιπώς από τα χρόνια της Απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό μέχρι τις μέρες μας. Η εμποροπανήγυρη της Ναυπάκτου αποτελεί σημαντικό εμπορικό και κοινωνικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή μας. Παλαιότερα λάμβανε χώρα και μεγάλη ζωοπανήγυρη, κατά την οποία πωλούνταν εκατοντάδες ζώα, κυρίως άλογα, μουλάρια, βόδια και αιγοπρόβατα.

 Τα πρώτα χρόνια η εμποροπανήγυρη αναπτυσσόταν στην περί την πλατεία Φαρμάκη περιοχή. Χρόνο με τον χρόνο μετακόμιζε ανατολικότερα. Κάθε χρόνο επισκέπτονται την εμποροπανήγυρη περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες από την Ναυπακτία, το Μεσολόγγι και τα χωριά της επαρχίας Μακρυνείας, τα χωριά της επαρχίας Δωρίδας του νομού Φωκίδας καθώς και από την Αχαΐα και Αιγιαλεία...
Εκτός από την οικονομική δραστηριότητα, έχουμε και την κοινωνική επαφή των κατοίκων. Περιηγούμενος κανείς το χώρο του παζαριού θα καταστή μάρτυρας αρκετών ευχάριστων συναντήσεων μεταξύ των επισκεπτών και θα διαπιστώση μία ευχάριστη, χαρούμενη και γιορτινή ατμόσφαιρα.
Η γιορτινή αυτή ατμόσφαιρα είναι περισσότερο έντονη και έκδηλη στα μικρά παιδιά της πόλης μας, που με την ευκαιρία του παζαριού θα βρουν τον τρόπο να αποσπάσουν κάποια δώρα από τους γονείς και συγγενείς τους, να χαρούν στα ηλεκτρικά παιχνίδια (αυτοκινητάκια, κούνιες, τρενάκι, μπαλαρίνα κ.ά.) που δεν λείπουν κάθε χρόνο από την εμποροπανήγυρή μας.
Επίσης, δίδεται η ευκαιρία στους αποδήμους Επαχτίτες να επισκεφθούν την πόλη, να ανανεώσουν τους δεσμούς τους με αυτή και να εκδηλώσουν το ζωηρό τους ενδιαφέρον για τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας...”
Από τήν ''Παρέμβαση''φωτο:O πρόεδρος τής Ο.ΣΥ.Ν Γιάννης Τσώτας καί ο Γιάννης Χαλατσής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris