" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Αγορές από Βουλγαρία και Τουρκία.

Πάνω από μισό δισ. ευρώ διαρρέει ετησίως προς τις γειτονικές χώρες αφού υπολογίζεται ότι εξακόσιες χιλι­άδες κάτοικοι που διαμένουν κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές περνούν κάθε μήνα τα σύνορα προκειμένου να πραγματοποιήσουν αγορές σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, αλλά και την Τουρκία.

Βάσει, μάλιστα, των εκτιμήσεων των εμπορικών συλλό­γων της Μακεδονίας, της Θράκης, του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, πάνω από μισό δισεκατομμύ­ριο ευρώ «διαρρέει» ετησίως προς τις τρεις γειτονικές χώρες για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Η οικο­νομική κρίση φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ένταση του φαινομένου της «καταναλωτικής μετανά­στευσης» καθώς αυξάνονται οι Έλληνες καταναλωτές που αναζητούν προϊόντα και υπηρεσίες σε πολύ χαμηλότερες τιμές, με συνέπεια τα εμπορικά καταστήματα στις παραμεθόριες περιοχές να καταγράφουν απώλεια τζίρου ακόμη και 60%. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στις παραμεθόριες περιοχές έχει οδηγηθεί σε διακοπή της λειτουργίας της, ενώ αρκετές είναι εκείνες που απο­φασίζουν να μετεγκατασταθούν στην άλλη πλευρά της συνοριακής γραμμής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Εθνική Συνομο­σπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), από τους εμπορικούς συλλόγους - μέλη της που εδρεύουν στις παραμε­θόριες περιοχές, τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου λόγω της «καταναλωτικής μετανάστευσης» καταγράφουν οι εμπορικές επιχειρήσεις της Φλώρινας, της Λέσβου, της Ορεστιάδας, της Ρόδου και της Κω, χωρίς βέβαια να λείπουν τα προβλήματα και στις υπόλοιπες παραμεθό­ριες περιοχές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Φλώρινας, η απώλεια τζίρου αγγίζει το 60% ή ένα εκατομμύριο ευρώ τον μήνα καθώς πολλοί κάτοικοι του νομού περνούν στην κοντινή πόλη του Μοναστηρίου – σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από τη Φλώρινα – για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, να πάνε στο σούπερ-μάρκετ και να φτιάξουν τα δόντια τους.

Στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών βρί­σκονται τα είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και τα προϊόντα εκείνα που έχουν επιβαρυνθεί ιδιαιτέρως την τελευταία διετία με συνεχείς αυξήσεις των ειδικών φό­ρων κατανάλωσης, όπως είναι τα αλκοολούχα ποτά, τα τσιγάρα και φυσικά τα καύσιμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περνούν τα σύνορα για να πάνε το αυτοκίνητό τους στο συνεργείο ή για να επισκεφθούν τον οδοντίατρο, ενώ οι περισσότεροι προμηθεύονται από τις γειτονικές χώρες και όλα τα τρόφιμα της εβδομάδας.
http://www.topontiki.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris