" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Για μυστική συμφωνία??? μεταξύ Δήμου Αθήνας και παράνομων ο λόγος...




 Αναδημοσίευση από ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ με τον τίτλο

Μυστική συμφωνία Δήμου Αθηναίων και παρανόμων μικροπωλητών;

 Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010

Του Παναγιώτη Δούμα 

H εικόνα είναι γνωστή. Χιλιάδες είναι πλέον οι παράνομοι - κυρίως εξ' Αφρικής ορμώμενοι - μικροπωλητές, οι οποίοι κατακλύζουν τα εμπορικότερα σημεία των ελληνικών πόλεων. Το φαινόμενο εντείνεται στις εορταστικές περιόδους, παίρνοντας διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Μέρος της εικόνας αυτής ήταν μέχρι και τον Οκτώβριο το κυνηγητό και το κρυφτούλι που οι εν λόγω «εμπορευάμενοι» έπαιζαν με την δημοτική αστυνομία αλλά και την ΕΛ.Α.Σ., που ομολογουμένως τους έκανε τον βίο αβίωτο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με την ανάληψη των καθηκόντων του διέταξε την αστυνομία να αποσυρθεί από την δίωξη του παρανόμου εμπορίου, καθ' ότι... έχει σοβαρότερες δουλειές να κάνει. Έμειναν έτσι οι ανεκπαίδευτοι και αδιάφοροι δημοτικοί αστυνομικοί να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τις ορδές των αφρικανών, των οποίων το θράσος είναι πλέον περίσσιο, επιτρέποντάς τους να προπηλακίζουν, να φτύνουν, να χειροδικούν, ακόμη και να δαγκώνουν όποιον τους ενοχλεί.
Κατά τις ημέρες των εορτών δύο νόμιμοι ημεδαποί μικροπωλητές, ξυλοκοπήθηκαν από αφρικανούς παρανόμους και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ υπήρξαν ουκ ολίγα περιστατικά ξυλοδαρμών δημοτικών αστυνομικών και συμπλοκών με λιανεμπόρους.
Περίεργες καταστάσεις
Αυτό που πλέον αποτελεί νέο φαινόμενο είναι ότι στις αργίες αλλά και στις ώρες που τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά οι παράνομοι μικροπωλητές λειτουργούν πλέον ανενόχλητοι, καταλαμβάνοντας κάθε ελεύθερο πεζοδρόμιο ή πεζόδρομο, κλείνοντας μάλιστα πολλές φορές και τις κάθετες οδούς των πεζοδρόμων, από τις οποίες εξυπηρετούνται τα οχήματα των κατοίκων και τα φορτηγά τροφοδοσίας των εμπορικών επιχειρήσεων. Θα μπορούσε κάλλιστα κανείς να δικαιολογήσει τον δήμο, λέγοντας ότι η αστυνόμευση, ελλείψει δυνάμεως, είναι κατά τις ώρες αυτές αναγκαστικά πιο χαλαρή. Βλέποντας όμως τα περιπολικά και τα πηγαδάκια των δημοτικών αστυνομικών να σφυρίζουν αδιάφορα λίγα μέτρα μακριά από τον «τόπο του εγκλήματος», ρεμβάζοντας σε στέκια που έχουν δημιουργήσει στην Πλ. Καπνικαρέας και την Πλ. Μοναστηρακίου, γίνεται ηλίου φαεινότερον ότι υπάρχει άνωθεν εντολή για αδράνεια.
Αυτό το συμπέρασμα αλλά και άλλα πολύ χειρότερα ενισχύονται από τα εξής:
1. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τις αργίες, τα εμπορεύματα που πωλούνται είναι περισσότερα σε αριθμό και ποικιλία, περιλαμβάνοντας μάλιστα και αντικείμενα που δεν μεταφέρονται εύκολα σε περίπτωση καταδιώξεως. Τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκαν και πάγκοι με ρόδες και κρεμάστρες, ενώ στα εμπορεύματα διακρίνει κανείς ακόμη και ογκώδεις βαλίτσες, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πακεταριστούν σε σάκκους.
2. Σε έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι τα ίδια άτομα με τα ίδια «βαρέα» εμπορεύματα παρέμεναν αμετακίνητα στην ίδια θέση από το πρωί μέχρι και το βράδυ.
3. Στις κάθετες οδούς της Ερμού ήταν σταθμευμένα καταμεσής παλαιά αυτοκίνητα, άλλα με ελληνικές και άλλα με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας, γεμάτα με παράνομα εμπορεύματα.
4. Στις διαμαρτυρίες περαστικών και εμπόρων τα όργανα της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονταν ανενδοίαστα ότι ο δήμος δεν κυνηγά πλέον τις αργίες τους παρανόμους μικροπωλητές.
Τα ανωτέρω συντείνουν στο συμπέρασμα ότι όχι μόνον ο δήμαρχος έχει αποφασίσει να αφήνει στην ησυχία τους για κάποιες συγκεκριμένες χρονικές περιόδους τους παρανόμους μικροπωλητές αλλά και ότι οι τελευταίοι είναι πολύ καλά ενημερωμένοι γι' αυτό και πλέον εγκαθίστανται για πολλές ώρες σε σταθερά σημεία, διαθέτοντας και νέα προϊόντα και σταθμεύοντας πλησίον του σημείου πωλήσεως και τα μεταφορικά τους μέσα.
Ο ανεκδιήγητος «στρατηγός» της Δημοτικής Αστυνομίας
Ο Ανδρέας Παπαδάκης, αντιδήμαρχος Αθηναίων και αρμόδιος για την δημοτική αστυνομία είναι και ο ίδιος έμπορος και βιοτέχνης, κατασκευαστής πλαστικών παιχνιδιών. Λογικά, θα έπρεπε να επιδεικνύει την μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία, αφού είναι μάλιστα απ' ό,τι μαθαίνουμε και μέλος του Δ.Σ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.
Προ διετίας, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, ο κ. Παπαδάκης είχε επισκεφθεί τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και κτυπώντας με στόμφο το χέρι στο τραπέζι των αγανακτισμένων εμπόρων είχε δεσμευθεί ότι «θα πατάξει μέσα σε μερικούς μήνες το παράνομο εμπόριο». Για την αξιοπιστία αυτής του της δεσμεύσεως είχε επικαλεστεί τότε αφενός την κρητική του καταγωγή και αφετέρου την επαγγελματική του ιδιότητα.
Δύο χρόνια μετά, ο κ. Παπαδάκης αποδεικνύεται ασυνεπής, ανίκανος και θρασύς. Κι αν η ασυνέπεια και η ανικανότητα είναι ανθρώπινες αδυναμίες που μπορεί κανείς να συγχωρέσει ειδικά σ' έναν ακόμη άρχοντα ανάμεσα σε τόσους που μοιράζονται αυτά τα χαρακτηριστικά, το θράσος παραπάει.
Ανήμερα της πρωτοχρονιάς κατευθυνόμενος προς φιλικό σπίτι, στην Πλάκα είχα την ατυχία να διασχίσω την οδό Ερμού και να διαπιστώσω για άλλη μια φορά την αναποτελεσματικότητα του κυρίου αντιδημάρχου. Φωτογράφησα με το κινητό μου την θλιβερή εικόνα της «Εορταστικής Αθήνας» και την έστειλα στον κ. αντιδήμαρχο, συνοδευόμενη με το ακόλουθο μήνυμα:
«Οι έμποροι του εμπορικού τριγώνου Αθηνών σας εύχονται καλή χρονιά! Πλήρωνε κορόιδο τρελλά ενοίκια, φόρους και δημοτικά τέλη!»
Όλως παραδόξως, ο κ. Παπαδάκης ανταπεκρίθη άμεσα - όχι πάντως με ύφος αρμόζον στο αξίωμά του: «Αυτά να μη μου τα λες τώρα αλλά τη Δευτέρα (σ.σ.: ήταν Παρασκευή και αργία). Σήμερα τα μαγαζιά είναι κλειστά!»
Καταλάβατε; Όταν τα μαγαζιά είναι κλειστά, το παράνομο εμπόριο παύει να είναι παράνομο και διενεργείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του τσάμπα μάγκα αντιδημάρχου...
Όταν του απήντησα ότι «τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη τα πληρώνουμε εμείς οι έμποροι για να βλέπει ο κόσμος τις βιτρίνες μας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και όχι για να κάνει αυτός τσάμπα τον φιλάνθρωπο», ο κ. Παπαδάκης, θεωρώντας με προφανώς παράλογο, μου έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα. Ευτυχώς, το στομάχι μας έχει πάθει πια ανοσία από κάτι τέτοια. Πολλώ δε μάλλον, το δικό μου θράσος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο. Για τον λόγο αυτό, καλώ όλους τους συναδέλφους αλλά και τους δυσαρεστημένους διαβάτες αυτής της πόλεως - γιουσουρούμ να έλθουν σε επικοινωνία μαζί μου για να οργανώσουμε δύο σημαντικές εξορμήσεις: Η μία θα είναι να στρώσουμε τους δικούς μας πάγκους μπροστά στο δημαρχείο της Πλ. Κοτζιά και η δεύτερη να φτιάξουμε άλλον έναν υπέροχο πάγκο με πλαστικά παιγνίδια μπροστά από την εταιρεία του κυρίου αντιδημάρχου στα Σεπόλια.
Δεν ιδρώνει τ' αφτί του, θα πουν κάποιοι. Ίσως όχι. Πάντως φέτος έχουμε και δημοτικές εκλογές και σίγουρα με την ανάλογη δημοσιότητα θα ενοχληθούν όσοι ωφελούνται από τα μορατόρια με τους αφρικανούς και θέλουν να τα διαιωνίσουν...
Παναγιώτης Δούμας
Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
Εμπορικών Συλλόγων Αττικής


ΣΗΜΕΙΩΣΗ -ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τελικά ποιός κρύβεται πίσω από αυτούς τους παράνομους πραματευτές;
Μήπως τελικά οι μάγκες είμαστε εμείς που στα πανηγύρια μας και στα παζάρια μας δεν έχει το θάρρος κανένας τους, να πλησιάσει και να πουλάει τα παράνομα εμπορεύματα; 
 Δείτε και ένα ωραίο βιντεάκι



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris