Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Κάποτε θα μας πουν και πεοπαίχτες

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες

Αναδημοσίευση από ΗΜΗΡΕΣΙΑ(9/12/2009)
Του Θανάση Ηλιοδρομίτη
Σε «μάστιγα για τη στεγασμένη εμπορική δραστηριότητα και τα ελληνικά βιοτεχνικά προϊόντα» έχει εξελιχθεί το παρεμπόριο, τονίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) σε επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.
Το ΒΕΑ ζητά να απαγορευτεί άμεσα η εμπορία βιοτεχνικών προϊόντων στο υπαίθριο εμπόριο, ενώ πλήθος ακόμη φορέων της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας ελληνικών προϊόντων εκπέμπει SOS για τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, βοηθούσης και της κρίσης και της στροφής των καταναλωτών προς φθηνότερα, αλλά ταυτόχρονα και ανεξέλεγκτης ποιότητας και προέλευσης προϊόντα.
Δημόσια έσοδα
Το παρεμπόριο, τονίζουν, δεν πλήττει μόνο τη στεγασμένη εμπορική δραστηριότητα και την ελληνική βιοτεχνία, αλλά προκαλεί και απώλειες εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, που ανέρχονται σε αρκετά δισ. ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομίας, ο τζίρος του παρεμπορίου ίσως να φθάνει και τα 20 δισ. ευρώ ετησίως.
Τουλάχιστον τα μισά από αυτά προέρχονται από την παρεμπορική δραστηριότητα των οικονομικών μεταναστών και κάποιων ευπαθών τμημάτων του πληθυσμού (π.χ. Ρομ). Τα υπόλοιπα είναι προϊόν του λαθρεμπορίου καυσίμων, της διακίνησης αγροτικών προϊόντων χωρίς παραστατικά, της λαθραίας διακίνησης πολυτίμων λίθων και κοσμημάτων, αλλά και της μη έκδοσης λιανικών αποδείξεων από λιανεμπορικές επιχειρήσεις.
Το ΒΕΑ στην επιστολή του τονίζει ότι «παρά τις θεσμικές βελτιώσεις που έχουν επέλθει με διάφορους νόμους, η κατάσταση σε σχέση με το παρεμπόριο δεν έχει βελτιωθεί, τα δε κλιμάκια ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαιθρίου εμπορίου, που έχουν συσταθεί, δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στο ρόλο τους».
Οι λόγοι που επέβαλαν το υπαίθριο εμπόριο, δηλαδή πρωτευόντως η άσκηση κοινωνικής πολιτικής και δευτερευόντως η αύξηση των εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τείνουν να εκμηδενιστούν, καθώς στον πυρήνα του υπαίθριου εμπορίου εξαπλώνεται η μάστιγα του παραεμπορίου, επισημαίνει το Επιμελητήριο.
Το ΒΕΑ τονίζει ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για περαιτέρω διαχείριση καθεστώτος συνύπαρξης υπαίθριας και στεγασμένης εμπορίας βιοτεχνικών προϊόντων», γι’ αυτό «επιβάλλεται η άμεση παύση εμπορίας βιοτεχνικών προϊόντων στο υπαίθριο εμπόριο».
Καταγγελία

Τους φόβους του για έκρηξη του παρεμπορίου την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας (ΕΣΑ) σε επιστολή του προς την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον νομάρχη Αθήνας και τον δήμαρχο Αθηναίων.
«Ήδη, τονίζει, οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι και πλατείες της Αθήνας έχουν πλημμυρίσει από παράνομους υπαίθριους πωλητές, που πολλαπλασιάζονται και οι οποίοι εντελώς ανεξέλεγκτα και με προϊόντα αμφιβόλου προέλευσης, ποιότητας και νομιμότητας, πωλούν ακόμη και μπροστά στις πόρτες των νόμιμων καταστημάτων την «πραμάτεια» τους».
Εορταστική αγορά
Ο Εμπορικός Σύλλογος εκτιμά ότι τις προσεχείς εβδομάδες, ενόψει της χριστουγεννιάτικης αγοράς, είναι σίγουρο ότι το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.
Στη σημερινή συγκυρία, που η οικονομία και το εμπόριο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν χιλιάδες παράνομοι μικροπωλητές μαζί με εκείνους που βρίσκονται πίσω από αυτούς, και να πραγματοποιούν καθημερινά αφορολόγητο τζίρο εκατομμυρίων ευρώ.
Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί το παρεμπόριο, καταλήγει ο ΕΣΑ, είναι η άμεση απαγόρευση κάθε υπαίθριας δραστηριότητας, εκτός των νόμιμων λαϊκών αγορών και μόνο για προϊόντα γης και θάλασσας.